Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-19 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a támogatások ellenére találták magukat nehéz helyzetben a családok. Az egyik Alapblogos szerző véleménye szerint a lakhatási célú vásárlók versenypozícióját célszerű lenne javítani, amit a lakásáfa szabályozásával is el lehetne kezdeni.

Az ingatlan elsődleges funkciója a lakhatás, de természetes, mint befektetés sem utolsó, főleg az alacsony hozamkörnyezetben. Hazánkban a befektetői érdeklődés már évekkel ezelőtt megindult az ingatlanok iránt és a bekövetkező lakásár emelkedés csak még vonzóbb célponttá tette a területet. Ugyanakkor egy átlagos család számára igencsak nehézkessé vált az ingatlanvásárlás és a kedvezmények ellenére is jóval többet kell fizetniük egy lakásért, mintha évekkel ezelőtt támogatás nélkül indultak volna neki a projektnek.

Az Alapblog szerője szerint a kedvezmény lakásáfával lenne szükséges kezdeni valamit, hogy kedvezőbb helyzetbe lehessen hozni a családokat. Először is az államnak vissza kellene állítani a normál 27 százalékos áfakulcsot, ugyanakkor a lakhatási célú vásárlók esetében le kellene róla mondani. Ezzel a kereslet visszaesése kevésbé lenne drasztikus ráadásul a vásárlók nagy része a preferált vásárlók közül tudna kikerülni. Az Alapblog „Ingatlan: lakhatás vagy befektetés, azaz mit csináljunk a lakásáfával?” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés