Munkanélküliség, halál, de akár betegség esetén is véd a lakáshitel mellé köthető biztosítás

Munkanélküliség, halál, de akár betegség esetén is véd a lakáshitel mellé köthető biztosítás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-04
 

Egy modern hitelfedezeti életbiztosítás nemcsak abban tud segíteni, hogy tragédia esetén a család ne kerüljön az utcára. Kiegészítő biztosításokkal komplexé tudod tenni a biztosítási védelmet. Ha biztonságban akarod tudni a családodat és saját magadat is, szinte mindenre találhatsz megoldást a biztosítási piacon. Segítünk eligazodni, hogy ne vegyél feleslegesen semmit, de annyira kerülj biztonságba, amennyire csak lehetséges.

Mitől lesz hitelfedezeti?

Ha van egy egyszerű kockázati életbiztosításod, a biztosító akkor fizet, ha a családod elveszít téged. A kedvezményezett (akinek a biztosító fizet) lehet bárki, akit megjelölsz a szerződéskötéskor. A hitelfedezeti életbiztosítás pontosan ugyanilyen, de az elsőszámú kedvezményezett a bank, akitől a hitelt felvetted. Ha a kifizetett biztosítási összeg magasabb, mint a fennálló hiteltartozás a bank felé, akkor a biztosítási összeg további részét az általad megjelölt kedvezményezett(ek) kapják meg. A biztosítási piacon található kockázati életbiztosítások legtöbbje hitelfedezeti életbiztosítássá alakítható ezen a módon.

Van a piacon olyan biztosítási konstrukció, amely kifejezetten a hitel fedezetére szolgál. Ebben az esetben a biztosítási összeg a hiteltartozás csökkenésével együtt folyamatosan csökken. A biztosítás díja alacsonyabb, mint egy kockázati életbiztosítás esetében, ahol a biztosítási összeg állandó, viszont a kifizetett biztosítási összeg is kisebb lesz, pont annyi, mint a tőkehátralék.

A kockázati és hitelfedezeti biztosítások közötti díjkülönbség idősebb korban, hosszabb futamidők és nagyobb biztosítási összegek esetében mutatnak komoly különbséget, ahogy azt az alábbi táblázatban látod.

Csökkenő és állandó biztosítási összegű életbiztosítás becsült díja

A legtöbb bank esetében a lakáshitelt teljes mértékben vissza kell fizetni az adós 70 éves életkoráig (néhány bank esetében 75 éves korig).

A Bankmonitor kockázati kalkulátora segítségével kiszámíthatod, hogy milyen díjkülönbséget jelent egy kockázati és egy hitelfedezeti  biztosítása te igényeidnek megfelelően.

Hirdetés

Hirdetés

Komplex védelem

Egy kockázati vagy hitelfedezeti életbiztosítás minden biztosító esetében csak egy alapbiztosítás, amely mellett számtalan kiegészítő biztosítást kínálnak. Ezek nemcsak élet, hanem baleset- és egészségbiztosítási védelmet is nyújthatnak. Így olyan helyzetekre is megoldást kínálnak, amikor az élet elvesztése nem kerül veszélybe, de például egy hosszabb betegség, műtét vagy kórházi tartózkodás esetén a kieső jövedelmet pótolhatják.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

COVID-19

A pandémia ellenére sem vezettek be korlátozásokat vagy szigorításokat a biztosítók gyakorlatában. A biztosító jellemzően kifizetik a koronavírus fertőzésben elhunytak életbiztosítását.

A világjárvány jellemzően eddig sem tartozott a biztosítók kizárásai közé (A kizárás az, amikor a biztosító visszautasítja a kifizetést például ittas vezetés miatti baleset, extrém sporttevékenység vagy harci cselekményben való részvétel és hasonlók következtében.), de a pandémia hatására több biztosító könnyített a szerződéskötési feltételeken.

Az egyik biztosítótársaság például 30 napra csökkentette az általában hat hónapig tartó várakozási időt a COVID-19 betegséggel összefüggő, bármely okú halálszolgáltatás esetében.

Megjelentek új szolgáltatások is a járvánnyal kapcsolatban, például van olyan biztosító, amelyik egy alkalommal vállalja az elvégzett COVID-19 szűrővizsgálat költségét (15.000 Ft erejéig). Más társaságok kórházi napi térítést nyújtanak, vagy a keresőképtelenség esetére szóló új táppénz fedezetet vezettek be.

Ha a betegség lever a lábunkról

Akár a járvány akár más betegség vagy baleset következtében nem tudunk dolgozni a jövedelmünk csökkenni fog, és a hitel törlesztése is gondot okozhat. Ebben segíthet a hitelfedezeti biztosításunk mellé kötött keresőképtelenségi kiegészítő, köznapi nyelven táppénz biztosítás.

Ez a kiegészítő a rendszeres havi nettó jövedelem és a hivatalos táppénz közötti különbséget fedezi, amely jövedelemkiegészítést jelent a nehéz időszakban.

A keresőképtelenséget az orvosnak kell igazolnia, vagyis betegállományba kell lenned ahhoz, hogy a biztosító teljesítse a kifizetést.

Ez egy napi térítéses biztosítás, amely azt jelenti, hogy annyi napig folyósítja a térítést a biztosító, ahány napot betegállományban töltesz.

Általában nem az első, hanem a betegállomány egy meghatározott napjától indul a térítés és van egy felső korlát is, általában egy év. Van a piacon olyan konstrukció, ahol te határozhatod meg a térítés hányadik naptól induljon, de vedd figyelembe, hogy minél korábbi ez az időpont annál többe fog kerülni. Ez azért van így mert rövid betegállományok sokkal többször fordulnak elő, mint hosszabbak, vagyis ez a kiegészítő a súlyosabb, elhúzódó keresőképtelenségek esetén segít.

Van olyan konstrukció is, amely az előbbiek szerint a betegállomány egy meghatározott napjától indul, de visszamenőlegesen az első naptól számolja a kifizetendő összeget.

Egy 35 éves biztosított esetében, akinek a bruttó fizetése, tegyük fel, 450.000 forint a keresőképtelenségi kiegészítő becsült havi díja 2.300 forint, 45 éves korban ez a díj 3.500 forint lehet, ha a térítés a betegállomány 20. napja körül indulna.

Ha komolyabb a probléma

Komolyabb egészségi probléma esetén nem kizárt, hogy kórházba kerülünk. Erre az esetre is van olyan kiegészítő, amely akár az ellátás finanszírozásában vagy a jövedelemkiesésben is tud segíteni.

A kórházi napi térítést nyújtó kiegészítők szintén széles választékban megtalálhatók a biztosítási piacon.

Ez a kiegészítő arról szól, hogy ha kórházba kerülünk a keresőképtelenségi kiegészítőhöz hasonlóan napi térítést nyújt a kórházban eltöltött napok számát alapul véve.

A kórházi napi térítés esetében már különbséget lehet tenni bármely okú és baleseti eredetű sérülés következtében történő kórházi ápolás között. A baleseti olcsóbb, hiszen ritkábban előforduló, míg a bármely okú drágább.

Van olyan kiegészítő, amely az első, van olyan, amelyik egy meghatározott naptól térít visszamenőleg az első napra. Van felső korlát is, biztosítónként változó, de általában 90 nap. Baleseti változat esetében ez hosszabb is lehet.

35 éves korban nagyjából 600 forint körüli havi díjért lehet találni a piacon olyan csak baleseti kórházi térítést nyújtó kiegészítőt, ami napi 10.000 forintot fizet. Ha nemcsak baleseti, hanem bármely okú a kórházi tartózkodás, akkor ez havi díj 2.000-3.000 forintra tehető.

Gondold végig, hogy mire van szükséged

Hogy milyen élethelyzetben vagy és milyen szintű védelemre van szükséged, ezt neked kell végiggondolnod. A Bankmonitor munkatársai abban tudnak segíteni neked, hogy az igazán széles biztosítási választékban a számodra legmegfelelőbb védelmet tudd kialakítani a családod és saját magad számára.

Egy modern életbiztosítás nemcsak a hátramaradottakon tud segíteni, hanem komplex védelmet biztosít. Bármi megtörténhet és az a jó, ha erre időben felkészülünk.

Hirdetés
Hirdetés