Hogyan érdemes második bankszámlát választani?

Hogyan érdemes második bankszámlát választani?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-14
 

A jelenlegi banki költségek mellett – az MNB kimutatása szerint nemzetközi szinten is igen magasak a hazai bankszámlák díjai – nagyon kevesen döntenek úgy, hogy második, harmadik számlát nyissanak. Előfordulhat azonban olyan élethelyzet, amikor mégis szükség lenne egy újabb számlára.

Miért nyithatunk második, harmadik számlát?

Elképzelhető, hogy lakáshitelt, vagy személyi kölcsönt szeretnénk igényelni, a legkedvezőbb hitelajánlatot azonban nem a jelenlegi számlavezetőnk adja. A legtöbb esetben a hitel folyósításának feltétele azonban az, hogy az adott banknál vezessünk számlát. Ha nem szeretnénk meglévő csomagunk lezárni, akkor szükségünk lenne egy újabb bankszámlára.

Megtakarítás miatt is nyithatunk új számlát: lehet, hogy az általunk kiválasztott befektetést nem forgalmazza a mi számlavezetőnk. De az is elképzelhető, hogy a kiválasztott pénzintézetnél sokkal olcsóbban tudunk értékpapírt vásárolni, mint az eddigi számlavezetőnknél.

Sokan biztonsági okból nyitnak második számlát: bizonyos tranzakciókat elkülönített számláról szeretnének intézni. Például külföldi, vagy épp netes vásárlásaink elkülönített számláról szeretnénk lebonyolítani külön bankkártyáról, amellyel csak az új számlán lévő egyenleget lehet elkölteni. Ha ne adj Isten valaki hozzá is férne a bankkártyánk adataihoz akkor is csak az elkülönített számlán lévő összeget tudnák eltulajdonítani. Egy ilyen védelemhez nem kell feltétlenül külön számla: bankkártyánk vásárlási, készpénzfelvételi limitét is lecsökkenthetjük, így naponta csak egy meghatározott összeg költhető el a plasztikkal.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a megfelelő számlacsomagot?

Mindenképpen gondoljuk át, hogy mire is fogjuk pontosan használni az új számlát és ennek megfelelően válasszunk csomagot. Például ha havi egy jóváírás és egy terhelés lenne a számlán – hiteltörlesztés miatt -, akkor ehhez kell a legolcsóbb ajánlatot megtalálnunk. Ha viszont egy nagyobb összegű jóváírást és terhelést követően várhatóan nem lesz hosszú ideig tranzakció a számlán – a befektetést követően nem használnánk a számlát -, akkor ezen terveinkhez leginkább passzoló csomagot érdemes választani.

A megfelelő ajánlat megtalálásában segítségünkre lehet a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora, amely megmutatja, hogy az általunk tervezett havi tranzakciók mellett melyik csomag lenne számunkra a legolcsóbb.

Általánosságban elmondható, hogy ilyen speciális céloknál jellemzően keveset szeretnénk a számlánk aktívan használni, emiatt a számlavezetés alapdíja lesz a legfontosabb számunkra.

Nem mindig éri meg a külön számlacsomag

Nagyon jól hangzik az, hogy a legolcsóbb hitelt nyújtó banknál nyitunk egy számlát, amelyen keresztül a kölcsön folyósítása, törlesztése megtörténhet. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a kiválasztott hitelkonstrukcióhoz milyen kedvezmények kapcsolódhatnak és azoknak mik a feltételei. Jellemzően ugyanis az akciós kamat feltétele az aktív számlahasználat lenne.

Két bankszámlát azonban ugyanolyan aktívan szinte biztos, hogy nem fogunk tudni használni. Éppen ezért a kölcsön kiválasztásakor érdemes a hitel és számlaköltségeket együttesen vizsgálnunk.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés