Hogyan hat a háború a személyi kölcsönök piacára?

Hogyan hat a háború a személyi kölcsönök piacára?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-04
 

Korábban beszámoltunk róla, hogy a személyi kölcsönök csupán egy hónap alatt is jelentős dráguláson mentek keresztül, ezzel azonban koránt sincs vége a napjainkban megfigyelhető negatív hatásoknak. Szakértőink ezúttal annak jártak utána, hogyan alakul át a szemünk előtt a hitel piaca a háború és az azt megelőző gazdasági folyamatok hatására.

Ha szeretnénk tudni, hogy milyen változásokra számítsunk, ha most igényelnénk személyi hitelt, akkor több tényezőt is meg kell vizsgálnunk. A jelenlegi, érzékeny gazdasági környezet egyrészt a hitelek folyamatos drágulását eredményezi, amely a személyi kölcsönök kapcsán 2022. februárja és márciusa között is szignifikáns volt. 

Emellett pedig a piaci szereplők viselkedése – mind az igénylők, mind a bankok részéről – is komoly változásokon megy keresztül. Megvizsgáltuk, milyen szokások, trendek jellemzik az egyes szereplőket, ezek milyen hatást gyakorolnak a hitelezési folyamatokra és azon morfondírozunk, milyen további átalakulásokra számíthatunk a jövőben.

Hirdetés

Hirdetés

Egyre drágábbak a személyi kölcsönök

2022. március 31-én az MNB 6,15%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betétjét, ez pedig megegyezik az éppen egy héttel ezelőtt bejelentettel. Ez tekinthető jelenleg hazánkban az irányadó kamatnak.

A jelen gazdasági helyzetben (háború, infláció, szankciók, nyersanyaghiány…) a tavaly ősz óta egyre nagyobb léptékben emelkedő irányadó kamatszint a jövőben sem látszik mérséklődni, ez pedig beépül a pénzpiaci hozamokba, így a hitelek költségében is egyre inkább megmutatkozik. 

Idén februárban a 3 legolcsóbb személyi hitel átlagos THM-je 7,63% volt, ez március végére 10,05%-ra emelkedett (3 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő, nettó 250 ezer forint jövedelem esetén).

Az egyhetes betét és az alapkamat folyamatos és egyre nagyobb mértékű emelkedése sejteti, hogy a bankok is egyre inkább kénytelenek emelni a hitelkamatokon. Rövid időn belül pedig aligha várható érdemi visszarendeződés, hiszen a pénzintézetek költsége sem fog érdemben csökkenni.

Hogyan reagálnak a piaci szereplők a változásokra?

Mind a hazai lakosság, mind a bankszektor igyekszik idomulni a változásokhoz, emiatt pedig természetes, hogy változnak az trendek, amik megmutatkoznak az igényekben, a feltételekben és a lehetőségekben is.

Óvatosság jellemzi a lakosságot

A lakosság jelentős része a jelenlegi helyzetben inkább óvatos a hitelpiacon. Ha a tervezett célok megvalósítása halasztható, akkor a kivárás mellett dönt. Emellett viszont sajnos egyre többen vannak, akiknek a mindennapi megélhetésük kerül veszélybe és amiatt szeretnének banki kölcsönt igényelni, hogy áthidalják az anyagilag érzékeny időszakot.

A kivárás teljesen érthető, ugyanakkor a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben egyáltalán nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb döntés. A hiteligénylés előtt most még fontosabb alaposan mérlegelni, osztani-szorozni, átgondolni a nagyobb anyagi ráfordítást igénylő tervek megvalósításának azonnali elkezdését, vagy éppen elhalasztását az egyéni élethelyzettől, anyagi lehetőségektől függően. A halasztásnak ugyanakkor szintén lehetnek hátulütői.

Összességében látható, hogy a legtöbb magyar igyekszik plusz jövedelemre szert tenni, tartalékolni, ami szintén teljesen logikus egy ilyen bizonytalan helyzetben. Ezt támasztja alá az is, hogy manapság sokan attól remélnek jövedelem-növekedést, ha munkahelyet váltanak, ahol magasabb fizetést tudnak kialkudni. Ez viszont azt is jelenti, hogy egyre több olyan hiteligénylést kénytelenek visszautasítani a bankok, ahol az igénylőnek nincs meg az elegendő munkaviszonya.

A személyi kölcsönök piacán a legjellemzőbb hitelcélok továbbra is a lakásfelújítás, a hitelkiváltás, és az autóvásárlás. Ez utóbbi jelentősen vezeti a listát, ami érthető, hiszen számos magyarnak létfontosságú a személygépjármű megléte a mindennapi munkába utazáshoz, a gyerekek iskolába jutásához, bevásárláshoz.

Ez derül ki a Bosch legfrissebb, átfogó felméréséből is, amely az autóhasználati szokásokról árul el érdekes adatokat. A kutatásából kiderül, hogy a magyar háztartások 69 százaléka rendelkezik saját autóval, a hétköznapokhoz pedig elengedhetetlen a mobilitás: a magyar gépjármű tulajdonosok kétharmada nem tudná elképzelni az életét autó nélkül.

Kockázatelemzési szigorítások figyelhetők meg a bankok részéről

Korábban is írtunk róla, hogy a pénzintézetek is reagálni fognak a bizonytalan, változékony gazdasági környezetre. Napjainkban már a banki oldalról is megfigyelhetők olyan lépések, amik kimondatlanul, de mégis rányomják bélyegüket a hiteligénylésekre.

Például a banki oldalon befogadható igénylések köre egyre szűkül. A dráguló kamatkörnyezet, az emberek jelenlegi bizonytalanabb megélhetési helyzete magasabb rizikóval jár, így szigorúbb kockázatelemzési elveket kell alkalmazniuk. 

A kockázatelemzés egy rendkívül összetett metódus, amely részben jogszabályi előírások mentén, részben banki hatáskörben valósul meg, ami pedig nem publikus is igen szubjektív. Az biztos, hogy a jelenlegi helyzetben egyre szigorodó feltételekkel találkozhatunk, így az ügyfelek komolyabb vizsgálat alá esnek mint korábban. 

Ebből a szempontból egy személyi kölcsön kapcsán leginkább a jövedelem szintje tud meghatározó lenni. Egy magas jövedelemmel rendelkező ügyfél valószínűleg könnyebben tud hitelt felvenni, ha néhány rizikóelemzési ponton nem is teljesít tökéletesen, szemben azzal, ha valakinek jóval alacsonyabb a fizetése, de minden másban megfelelő értékelést kap.

2019-ben például még a jóval alacsonyabb jövedelemszint is hitelezhető volt mint most, a koronavírus betörése óta egyre kitolódik az elvárt jövedelem, amit a háború is fokoz.

Korábban például volt olyan bank, ahol már akár nettó 120 ezer forintos jövedelemmel is igényelhettünk személyi kölcsönt. Napjainkban (ugyan a bérek is emelkednek) viszont az elfogadható jövedelem szintje már inkább havi nettó 200 ezer forint felett van.

A jövedelmen túl pedig még számtalan dolog befolyásolja azt, hogy a bank pozitívan, vagy épp kockázatosabbnak ítél meg egy ügyletet. Például pozitív lehet a megítélése azon igénylőknek, akiknek nincsen más tartozásuk, vagy ha van, akkor azt időben fizetik, ha élettársi kapcsolatban, vagy házasságban élnek, hiszen ilyenkor az egy főre jutó jövedelem magasabb, de számít a magasabb iskolai végzettség, illetve a lakóhely is, ha az ügyfél saját tulajdonú (lehetőleg családi) ingatlanban lakik, vagyis, ha nem terheli havonta albérleti díj költsége.

Lépjek, vagy várjak?

A dilemma tehát teljesen jogos, érdemes alaposan felmérni a helyzetet egyéni és gazdasági környezeti szinten is. A jövőben nem várható a hitelköltségek csökkenése, sőt, további drágulásra lehet számítani, emellett pedig a bankokat is egyre szigorodó magatartás fogja jellemezni a közeljövőben. 

A közelmúltban a jegybank közzétette legfrissebb inflációs elvárásait, ami miatt érdekes kép rajzolódhat ki a személyi kölcsön piacán. Olcsóbb lehet ugyanis egy személyi kölcsön a teljes futamidő alatt, mint a várható infláció.

Ugyanakkor egy ilyen helyzetben is hangsúlyozzák a szakértők, hogy komolyan át kell gondolni a hitelfelvételt az egyéni élethelyzet tükrében, és a mérleg másik oldalára mellé kell tenni az említett, várakozás miatti hátrányokat is.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés