Hogyan intézheti sikeresen a pénzügyeit egy ADHD-s felnőtt? Tippek, nem csak ADHD-soknak!

Hogyan intézheti sikeresen a pénzügyeit egy ADHD-s felnőtt? Tippek, nem csak ADHD-soknak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-06
 

Érdekes írásba futottam bele nemrégiben az Business Insider oldalon, amiben azzal foglalkoztak, hogy milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az ADHD-sok, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedők a napi pénzügyeik intézésekor. A cikk felvetése már önmagában is egyedi volt, ám amikor kicsit jobban beleástam magam a témába, akkor rá kellett jönnöm, hogy bizony a felvázolt problémák jóval nagyobb kört érintenek.

Az ADHD (attention deficit or/and hyperactivity disorder), vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egy mentális rendellenesség, ami az ezzel foglalkozó Wikipedia szócikk szerint a gyermekek kb. 3-5%-át érinti. Csak pár évtizede jöttek rá azonban arra, hogy az ADHD gyakran – forrástól függően 30-70% közötti arányban – felnőttkorban is megmarad, nehézségeket okozva az élet számos területén.

A Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) szerint az ADHD ismertetőjeleinek listája meglehetősen hosszú, ezek közül pedig több a személyes pénzügyek intézését is alaposan megnehezítheti. (A Business Insider cikke, ami a jelen írást is inspirálta, éppen ezzel foglalkozik.)

Hirdetés

Hirdetés

A legjellemzőbb tünetek

Így például az, hogy az ADHD-sok könnyen elsiklanak a részletek felett, nehezen képesek hosszabb ideig összpontosítani egy faladatra, türelmetlenek, nem jó szervezők, a napi feladataikat illetően feledékenyek és gyakran félbeszakítanak másokat.

Ezek mellé ráadásul más problémák is társulhatnak, ami tovább nehezíti a helyzetüket. Ilyen például a gyenge memória, a krónikus pontatlanság, a gyenge időérzék és a rossz időgazdálkodás, valamint az, hogy könnyen megunnak egy-egy feladatot. A fentieken kívül számos egyéb tünete lehet még az ADHD-nak, de már a fentiek is jól mutatják, hogy milyen akadályokba ütközhetnek a mindennapi pénzügyek intézésében azok, akik ebben szenvednek.

A mindennapos pénzügyek is gondot okozhatnak

Gondoljunk csak bele, ADHD nélkül is mekkora odafigyelést igényelhet gondosan elolvasni és értelmezni egy ingatlan adásvételi szerződést vagy egy hitelszerződést, türelmesen és figyelmesen végighallgatni a lakáshitel-szerződés közjegyzői okiratba foglalásakor elhangzó fontos információkat, esetleg banki hirdetményeket böngészni, hogy például egy bankszámla kondícióit pontosan megismerhessük. És akkor még nem beszéltünk az adóbevallásról, a számlák időben történő befizetéséről, a különféle biztosítások és megtakarítások menedzseléséről. Ezek a többség számára egyébként is olyan kellemetlen, ám kötelezően elvégzendő feladatok, amelyeken igyekeznek minél hamarabb letudni.

Ehhez képest egy ADHD-s ember akár egy bankszámlakivonatot sem szívesen néz végig, arra pedig még nehezebben veszi rá magát, hogy elemezze a pénzügyi helyzetét, a bevételeit és a kiadásait. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy hiába terjed az online ügyintézés, még mindig egy sor dolgot személyesen kell elintézni, a bankfiókokok és a kormányhivatalok pedig sokszor próbára teszik még a legedzettebb idegeket is.  

Egy lakáshitel ügyintézése soha sem egyszerű

Még összetettebb feladat egy ingatlanvásárlás lemenedzselése, különösen akkor, ha otthonteremtési támogatásokat és támogatott hiteleket is igénybe veszünk hozzá, hiszen ez komoly szervezőmunkát igényel. Elég csak arra gondolni, hogy sokan vissza nem térítendő CSOK támogatást, Babaváró és CSOK hitelt, valamint akár még piaci lakáshitelt is igényelnek, mert ezek kombinálásával tudják csak megoldani a vásárlás finanszírozását.

Ugyancsak probléma az ADHD-sok esetében (de valljuk be, aligha csak ők vannak így ezzel), hogy általában nem mérik fel reálisan a feladatok elvégzéséhez szükséges időt, így hajlamosak elúszni. Ráadásul szeretik elodázni azokat a dolgokat, amelyek nem keltik fel az érdeklődésüket, a halogatásnak pedig sokszor az a vége, hogy kicsúsznak a fizetési és adózási határidőkből. (Valószínűleg sok olvasónak ez a helyzet sem tejesen ismeretlen.) Ez pedig frusztrálóan hat rájuk, még jobban felerősítve a rájuk egyébként is jellemző szégyenérzetet.

Jellemzi őket a túlköltekezés

A túlköltekezés is jellemzőbb rájuk, ami azért lehet fájó, mert közben úgy érzik, igenis foglalkoznak a pénzügyeikkel, ám az összefüggéseket nehezen látják át. Az sem segít a dolgon, hogy az ADHD-sok sok esetben túlzott kockázatvállalók, impulzívak, gyorsan hoznak döntéseket, ráadásul még élvezik is az ezzel járó izgalmat. Ugyanakkor előfordul, hogy valódi megszállottjai lesznek a pénzügyeknek, ám ilyenkor könnyen átesnek a ló másik oldalára, és olyan bagatell dolgokkal is foglalkoznak, amelyek nem befolyásolják érdemben a pénzügyi helyzetüket.

A frusztráltság ráadásul sok esetben önbizalomhiánnyal párosul náluk, így a képességeikkel sincsenek többnyire tisztában, ami hátrányos a karrierjük szempontjából is. Emiatt ugyanis sokszor kevesebb bérrel is beérik, ami persze hiányozhat a családi költségvetésből. Ugyanez igaz lehet a vállalkozókra is, akik sok esetben kevesebb pénzt kérnek a munkájukért, mint amennyi reális volna.

Megoldási tippek nem csak ADHD-soknak

Az ADHD-soknak érdeme segítséget kérniük, aki lehet egy pénzügyi szakember, de akár egy gyakorlatias élettárs, házastárs is, aki kézben tartja a családi pénzügyeket.  A lényeg ez, hogy próbáljanak ne egyedül megbirkózni mindennel. (Akár egy precíz, megbízható könyvelő is sokat segíthet.)

Tanácsadók szerint jó módszer a kellemes és a kellemetlen feladatok „összecsomagolása”, így könnyebb tudják rávenni magukat az unalmas feladatok elvégzésére.

Az időgazdálkodásban segíthet, ha egyszerűen több időt szánnak egy-egy feladatra, mint amennyi elsőre szükségesnek tűnik. Így kisebb az esély arra, hogy végül elúsznak a munkával, egy-egy sikeres projekt pedig növelheti az önbizalmat.

A krónikus önbizalomhiány aligha küzdhető le egyik pillanatról a másikra, ám igenis meg lehet próbálni kiállni magunkért, megkérni a munkánk reális árát. Ha az „árunkkal” nem vagyunk esetleg tisztában, akkor érdemes tájékozódni, vagy akár segítséget kérni. A sikerek hatására nagyobb lehet az önbizalom, ami az élet minden területére jótékonyan hathat.

Ez itt kicsit a reklám helye lesz, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egy hitelszakértő vagy pénzügyi tanácsadó igenis hatékony segítséget jelenthet. Célszerű lehet például az összetettebb pénzügyi döntésekhez – ilyen mindenképpen egy lakáshitel felvétele, különösen akkor, ha támogatásokat is igénybe vennénk mellé – hitelközvetítő segítségét kérni, aki jól ismeri az igénylési procedúrát és a banki ügymeneteket, vagy akár segíthet összegyűjteni a szükséges dokumentumokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés