Hogyan kaphatnak lakáshitelt a katában maradók, illetve a váltani kényszerülők?

Hogyan kaphatnak lakáshitelt a katában maradók, illetve a váltani kényszerülők?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-12 Frissítve: 2022-07-13
 

Durván és nem várt módon szigorított a kormány a méltán népszerű kata adózási formát illetően, ami várhatóan több százezer kisadózó életét forgatja fel fenekestül a következő hetekben, hónapokban. A rendkívül egyszerű és olcsó adózási forma ugyanis úgy lett megreformálva, hogy a többség számára gyakorlatilag megszűntették a lehetőséget, így sokan lesznek kénytelenek nagyon gyorsan másik adózási formára váltani. Megnéztük, hogy a maradók és a váltani kényszerülő vállalkozók mire számíthatnak akkor, ha lakáshitelt vennének fel.

Az úgynevezett új kata (kisvállalkozók tételes adója) bevezetése sokak számára az egyszerűsített adózási forma megszűntetését jelenti, ugyanis az új feltételeknek egyszerűen nem képesek megfelelni. A jövőben kizárólag a lakosság részére szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozók katázhatnak, emiatt a társas vállalkozások máris hoppon maradnak, mint ahogy azok az egyéni vállalkozók is, akik jellemzően vállalkozásoknak, esetleg állami intézményeknek dolgoznak, és erről a bevételükről nem akarnak, vagy kívánnak lemondani.

Amennyiben a Parlement megszavazza a törvényjavaslatot – ennek az ellenkezőjére pedig rendkívül kicsi az esély -, akkor az új kata szabályai 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba, a kisadózás folytatásáról szóló nyilatkozatot pedig legkésőbb szeptember 25-ig be kell eljuttatni az adóhatósághoz. Kicsit több gondolkodási időt kapnak azok, akik a módosítás miatt kénytelenek adózási formát váltani, ők október 31-ig jelenthetik le, ha például a Pénzügyminisztérium által számukra ajánlott átalányadózást választanák.

Biztosan lesz olyan, kizárólag magánszemélyeknek értékesítő társasvállalkozás – jellemzően betéti társaság -, amelyik szeretne továbbra is katázni, ezért a tulajdonos egyéni vállalkozóként folytatja a tevékenységét. Ez némileg összetettebb folyamat, de persze nem megugorhatatlan. A dolog annyiban mindenképpen csábító, hogy az új kata a jövőben minden vállalkozónak 50 000 Ft terhet jelent, vagyis a várakozásokkal ellentétben a befizetést nem növelték az inflációval, illetve nem igazították a minimálbérhez sem. A továbbra is katázók annak is örülhetnek, hogy az eddig 12 millió Ft-os értékhatárt 18 millió Ft-ra növelik, így csak az e fölötti bevételt terheli majd 40%-os adóteher.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan vehetnek fel lakáshitelt a maradó katások?

Az új katában maradó egyéni vállalkozások hitelvelvételi lehetőségei várhatóan nem változnak, vagyis a bankok az előző évi NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget tekintik majd jövedelemnek továbbra is. Ez a vállalkozás éves bevételének 60%-át jelenti, ami például egy 2021-ben 12 millió Ft bevételt elérő katás vállalkozó esetében 7,2 millió Ft-ot, vagyis havi szinten 600 ezer Ft nettót jelent.

A bankok egy része ezt csökkenti még a kata adó összegével, és ez alapján határozza meg a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) számítás során figyelembe vett nettó jövedelmet. Ez azért kulcskérdés hiteligénylésnél, mert egy legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitel – az új igénylések szinte kizárólag ilyenek – esetében a nettó jövedelem legfeljebb 60, illetve 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, attól függően, hogy a bevétel eléri-e vagy sem a félmillió forintot. (Például 400 000 Ft nettó jövedelem maximum 200 000 Ft törlesztőt bír el, míg a 600 000 Ft akár 360 000 Ft-hoz is elegendő lehet.)

Jó tudni
Persze az adósságféknek is nevezett JTM-korlát nem jelenti azt, hogy a bankok minden esetben elmennek eddig, sokszor ennél óvatosabbak, de az adósoknak is érdemes nagyon gondosan meghatározniuk a teherbíró képességüket.

Mi lesz azokkal, akik nem katázhatnak tovább

A 2021. január óta elérhető átalányadózást ajánlja a Pénzügyminisztérium azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem felelnek meg az új kata feltételeinek. Ez azonban annyiban sántít, hogy ezt a lehetőséget kizárólag egyéni vállalkozók választhatják. Az adózási forma módosítása máskülönben a Bankmonitor szakértői szerint a legtöbb banknál nem befolyásolja érdemben a vállalkozó hitelképességét, vagyis a társas vállalkozásoknál továbbra is elvárás a legalább egy teljes lezárt pénzügyi év, míg az egyéni vállalkozóknak elég egy lezárt pénzügyi évet teljesíteniük, ami akár kevesebb is lehet 12 hónapnál. Ez utóbbi esetben azonban 12-vel osztják el az éves jövedelmet, ami miatt természetesen kevesebb lesz a havi nettó összege.

Jó tudni
Fontos megjegyeznünk ugyanakkor, hogy a bankok egy része a társas vállalkozói jövedelmet nem veszi figyelembe a lakossági ügyleteknél, ami bizony nehézséget okozhat például lakáshitel igénylésekor.

Általában, ha csak az adózási forma változik, vagyis a cégforma marad, akkor akár azonnal hitelképes lehet a vállalkozó, nem szükséges meghatározott időnek eltelnie, a bank pedig a megelőző év NAV jövedelemigazolásán szereplő összeget veszi majd figyelembe. Ugyanakkor vannak bankok, amelyek a katáról más adóformára váltásnál nem fogadják el az elmúlt évre vonatkozó NAV jövedelemigazolást, sőt, valahol ezt követően egy lezárt pénzügyi évnek is el kell telnie ahhoz, hogy a vállalkozó ismét hitelképes legyen.

Cégforma váltás: okozhat nehézségeket

A cégforma váltást a bankok nagyon különbözőképpen kezelik, ezért célszerű több pénzintézetnél is tájékozódni előzetesen, vagy olyan hitelközvetítő segítségét kérni, aki jól ismeri a bankok hitelezési gyakorlatát. Van, ahol cégforma váltása esetén meg kell várni az egy teljes lezárt üzleti évet, ettől eltérni előzetes egyedi engedélyeztetés alapján lehet csak. A főtevékenységnek azonban azonosnak kell lenni az előzővel, a bank ebből láthatja ugyanis, hogy a vállalkozás jövedelemtermelő képességét jó eséllyel nem érinti a módosítás.

Mások még szigorúbbak, a cégforma váltást gyakorlatilag egy új cég létrejöttének tekintik, így nem hitelezik, amíg nem lesz legalább egy lezárt adóéve, de megszabhatnak ezen felül egy minimális működési múltat is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés