Hogyan kerüld el a hitelcsapdát?

Hogyan kerüld el a hitelcsapdát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-04 Frissítve: 2021-09-11
 

Egy hónapja indítottuk a személyi hitel kalkulátorunkat és hitelkártya összehasonlító oldalunkat. Mai írásunkat annak szenteljük, hogyan lehet elkerülni a hosszú időre fájdalmas eladósodást, hogyan lehet racionálisan élni a hitel intézményével. Másik haszna a kalkulátoroknak, hogy ellenőrizhetjük, van-e kedvezőbb személyi kölcsön konstrukció, amire kiválthatjuk a régi hitelünket.

Egy klasszikus megoldás pénzszűke esetén: személyi hitel igénylése

A személyi kölcsön egy olyan hitelforma, ahol nem szükséges fedezetet adnunk a banknak, nem kerül jelzálog az ingatlanunkra, így legrosszabb esetben sem fenyeget minket a kiköltöztetés réme. Ennek azonban ára van. Fedezet hiánya miatt ez a hitel drágább lesz, a legjobb konstrukciók ma 20% körüli THM-mel érhetők el. Ez egyet jelent azzal, hogy ha felveszünk 500 ezer Ft hitelt 3 évre, akkor 650 ezer Ft körüli összeget fogunk visszafizetni a banknak. A hitelt minden esetben vissza kell fizetned. A kamatok miatt a hitelfelvétel egyet jelent azzal, hogy egy adott áruért, vagy szolgáltatásért a kamatok miatt többet fizetsz, mint amennyibe kerül. A többlet költség teszi lehetővé, hogy előbb megkapod, amit szeretnél, mint azt egyébként saját pénzügyeid lehetővé teszik.    A hitel intézménye közel egyidős az emberiséggel és nagyban hozzájárul a gazdaság és a társadalom fejlődéséhez, amennyiben ésszel élünk vele… 2021 januárjában írt cikkünkben összesítettük a 3 milliós kölcsönöket, érdemes átolvasni miután tanulmányozta a lenti tanácsainkat.

Hirdetés

Hirdetés

Gyakorlati tanácsaink hiteligényléshez

  1. Akkor vegyél fel hitelt, ha biztos vagy saját pénzügyi fegyelmezettségedben a visszafizetést illetően. Gondold végig, hogy a havi törlesztő részlet (példánkban szereplő hitelnél 17-18 ezer Ft) mennyire fog hiányozni.
  2. Biztos lehetsz saját magadban akkor, ha korábban soha nem voltál képes havi szinten megtakarítani? Ez ugyanis egyet jelent azzal, hogy korábban minden bevételedet elköltötted. Ha hitelt veszel fel, akkor a hiteltörlesztés miatt korábbi bevételednél kisebb összeg áll majd szabadon rendelkezésedre. Bizonytalankodók számára érdekes kísérlet lehet, hogy három hónapon keresztül próbálják meg félre tenni azt az összeget, amit a kiszemelt hitel törlesztésére kell fordítani majd. Ha sikerült, akkor egy kicsit stabilabban vághatnak bele (ráadásul a 3 hónap alatt összegyűjtött összeggel kevesebb hitelre lesz szükségük).
  3. Tekintettel arra, hogy a hitel egy előre hozott vásárlást biztosít számunkra, csak olyan célokra vegyünk fel hitelt, ahol ténylegesen nem érdemes, vagy nem lehetséges várni. Csak azért ne vegyünk fel hitelt, mert a szomszédnak 30 cm-rel nagyobb a plazma TV-je… (Műszaki cikkek esetében a saját takarékoskodás egyébként is segít: fél-egy év alatt jelentősen tudnak csökkeni az árak ezen a fronton.)
  4. Ne törlesszünk hitelt egy újabb hitel felvételéből. Ez csak rendkívül kevés esetben, általában hosszú távú ingatlan vásárlási hiteleknél lehet ténylegesen kifizetődő. Ráadásul ezt a döntést csak akkor hozzuk meg, ha kézzelfogható előnye van (csökken a havi törlesztő részletünk a futamidő hosszabbítása nélkül). Azok akik, nem tudják fizetni hitelüket és ezért vesznek fel újabb hitelt jellemzően nagyon hamar egy adósság spirálba kerülnek. Az új hitelt ugyanis általában magasabb kamat mellett kapják meg, a magasabb kamat pedig még inkább kifizethetetlenné válik.
  5. Ha nagy baj van (elvesztettük munkahelyünk, vagy egyszerűen elkalkuláltuk magunkat és képtelenek vagyunk fizetni a törlesztőnket), akkor semmi esetre se forduljunk magán hitelezőkhöz, feltétlenül maradjunk banki keretek között.
  6. Ebben az esetben fel kell keresni a bankot és jelezni, hogy bajba kerültünk. Jobb, ha mi jelezzük előre és nem várjuk meg a bank megkeresését. Tudnunk kell ugyanis, hogy minél előbb jelezzük a problémát, annál több eszköz áll rendelkezésre a helyzet rendezésére.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Egy innovatív megoldás: hitelkártya

Nevével ellentétben a hitelkártya nem arra szolgál, hogy a hozzá kapcsolódó hitelkeretet aktívan használjuk. A hitelkártya mögött mindig egy külön számla áll, mely minden költésünkkel negatívba megy és ezt a negatív egyenleget havonta rendeznünk kell. Amennyiben ez nem történik meg rendkívül magas (40% körüli) kamatot fogunk fizetni. Miért jó mégis a hitelkártya? Egy hónapig a bank pénzét használhatjuk költéseinknél és a vásárlásaink után pénz visszatérítést ad a kártya. Fentiekből adódóan a hitelkártya csak a legfegyelmezettebbeknek ajánlható. Azok számára, akik napra pontosan feltöltik minden hónapban a negatív egyenlegüket. Számukra jelentős pluszt hozhat a kártya használata. Mindenki más számára jelentős kamatfizetést eredményez…

A legjellemzőbb hitelkártya baki

Hitelkártyával elsősorban nem az átlagos jövedelműek szoktak „elcsúszni”, hanem a magas jövedelműek. „OK, most 300 ezer Ft mínuszba mentem, tudom, hogy magas a kamat, de jövő hónap végén visszafizetem…” Ezt szokta követni egy olyan hónap, ahol nem sikerül visszafizetni, sőt a hitelrész tovább nő, majd lassan eléri a hitelkeret felső határát… Ebben az esetben a kamatfizetés már nagyon fájdalmas lehet. A pénzügyi előnyöket biztosító kártyánkból egy jelentős havi kamatfizetési kötelezettség keletkezett. Ráadásul a hitelkeret kimerítésével nem is tudjuk használni a kártya elsődleges előnyeit.
Mit tegyünk, ha gondba kerültünk hitelkártyával?    Feltétlenül fizessük vissza a hitelt (legrosszabb esetben) egy normál banki hitelből és alakítsuk át havi kiadásainkat úgy, hogy vissza tudjuk fizetni a tartozásunkat.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés