loading

Gyorsan kell 3 millió Ft? Nem feltétlenül a fogyasztóbarát személyi kölcsön lesz a legolcsóbb!

Már hat pénzintézet kínál Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt, így aki fedezet nélküli kölcsönt venne fel, széles választékot talál ezekből. De miben más egy fogyasztóbarát személyi hitel, mint egy “normál” személyi kölcsön? Milyen előnyei vannak, illetve mikor nem ez jelenti a legjobb megoldást akkor, ha gyorsan pénzre van szükségünk. A Bankmonitor szakértői utánaszámoltak a dolognak egy 3 millió Ft-os hitelnél.

Amikor fedezet nélkül felvehető, gyorsan megkapható hitelt keres valaki, akkor általában az érdekli csak, hogy minél kedvezőbb feltételekkel hozzájusson a szükséges pénzhez. A személyi kölcsönök esetében a gyorsaságra általában nincs panasz, hiszen ha minden szükséges dokumentumot átadtunk a banknak, akkor sikeres bírálat esetén 5-6 munkanapon belül számlán lehet az igényelt összeg.

A hitel ára (kamata) már bonyolultabb kérdés, ugyanis számos dologtól függ, hogy valaki milyen feltételekkel kap személyi hitelt a bankoktól. Számít például az igazolt nettó jövedelem nagysága. 150 ezer Ft nettó keresettel egy 3 millió Ft-os személyi hitel – 5 éves futamidővel, végig fix kamattal – havi törlesztője a legjobb esetben (Cetelem Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön) 61 636 Ft, ami összességében 3 720 691 Ft teljes visszafizetést jelent.

Ám, ha ugyanezt az összeget 300 ezer Ft nettó jövedelemmel vennénk fel, akkor a Bankmonitor hitelkalkulátor szerinti legalacsonyabb havi törlesztő (UniCredit Stabil Kamat Személyi Kölcsön) már csak 60 089 Ft, ami 3 605 333 Ft teljes visszafizetést eredményez. Vagyis a dupla jövedelem végül kicsivel 115 ezer Ft feletti pénzügyi előnyt jelent összességében!

Láthatjuk tehát, hogy míg 150 ezer Ft jövedelemnél a legjobb ajánlat egy fogyasztóbarát személyi hitel, míg 300 ezer Ft-nál egy piaci termék lett a befutó. Vagyis havi törlesztő és teljes visszafizetés tekintetében nem feltétlenül a fogyasztóbarát hitel a legjobb választás. Ráadásul az UniCredit hitelénél nincs folyósítási jutalék, miközben a Cetelemnél 0,75%-ot (22 500 Ft-ot) számolnak fel erre. Az elő- és végtörlesztés költsége azonban az UniCredit hitelénél magasabb (1%), míg a Cetelem fogyasztóbarát hitelénél ez alapesetben 0,5%, az utolsó évben pedig ingyenes. (A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknél az elő- és végtörlesztési díj maximum 0,75%, míg a folyósítási jutalék normál esetben legfeljebb 0,5% lehet, online igénylésnél viszont a folyósítás ingyenes.)

A fogyasztóbarát személyi hitelek fontos tulajdonsága még, hogy futamidejük nem haladhatja meg a 7 évet, míg a piaci kölcsönöknél elvileg akár 10 év is lehet ugyanez, bár jelenleg 8 éves a leghosszabb futamidejű ajánlat. Az 1 év különbség nem tűnik jelentősnek, egy 10 millió Ft-os hitelnél azonban már igenis számít.

Például: egy 10 millió Ft-os hitel (8,05%-os THM) havi törlesztője 8 éves futamidőnél 139 ezer Ft, míg 7 évre ugyanezért 153 ezer Ft-ot kell fizetni. Ez pedig azt jelenti, hogy míg az utóbbihoz magasabb igazolt jövedelemre van szükség, hiszen a törlesztők összege nem lehet nagyobb a havi jövedelem felénél. (A JTM-korlátról itt olvashatsz részletesen.)

Vannak persze objektív, ám nem feltétlenül forintosítható előnyei a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknek. Az egyik ilyen, hogy az igénylés befogadásakor kötelező érvényű ajánlatot kell kiadnia a banknak, az ajánlat érvényességi ideje pedig legalább 3 munkanap. Ez azt jelenti, hogy három napja van az igénylőnek eldönteni, hogy a megadott feltételekkel fel kívánja-e venni az adott hitelt. Ha számít a gyorsaság, akkor a fogyasztóbarát hitelek mellett szól az is, hogy pozitív bírálat esetén a befogadástól számított 3 munkanapon belül ki kell folyósítani a hitelt, míg online igénylésnél 2 munkanapja van erre a bankoknak. Ezen kívül a fogasztóbarát hitelt nyújtó bankoknak április 1-től online igénylést kell biztosítaniuk a saját ügyfeleknek, míg a többiek számára július 1-től kell biztosítaniuk ezt a lehetőséget.

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorában megadhatod, hogy mekkora összegű hitelre van szükséged, a program pedig sorba rendezi a magyar bankok ajánlatait számodra:

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...