Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-05 Frissítve: 2019-01-04
 

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg egy megtörtént lakáshitel igénylést, melynek részleteit az Alapblogon olvashatod.

Pénzintézetenként ugyanaz az ügyfél más és más ajánlatokat kaphat. Hatalmas különbségek lehetnek például a teljes hiteldíj mutató (THM) értékében is. Először arra kíváncsiak a pénzintézetek, hogy hitelképes-e az ügyfél. Ehhez mindenképp fontos, hogy megvizsgálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM). A Magyar Nemzeti Bank előírása szerint, ha ez a mutató magasabb egy adott értéknél, akkor az ügyfél nem igényelhet hitelt. A pénzintézeteknek természetesen vannak saját „gyártású” mutatószámaik és egyéb feltételeik is, melyek alapján megállapítják, hogy a hiteligénylő kaphat-e tőlük ajánlatot.

A hitelképes igénylőt kategóriákba sorolják aszerint, hogy mennyire számít kockázatos adósnak. A felajánlott fedezet hitelösszeghez képesti aránya, a törlesztőrészlet aránya a havi jövedelemhez képest, de még az életkor is döntő befolyásoló tényező lehet a hitelbírálatkor. Minél több adatot ad meg az ügyfél, annál pontosabban tudja kalkulálni a bank, hogy átlagosan mekkora várható hitelveszteséget könyvelhet el az adóson. Mivel a bank nem szeretne veszíteni, ezért a várható hitelveszteséget bele kell építenie az áraiba. Amennyiben a bank jobb adósnak tartja az ügyfelet, akkor alacsonyabb kamaton is hajlandó őt hitelezni. Ez jó a hitelt felvevőnek, de miért éri meg a banknak? A további részletekért olvasd az Alapblogon Apollo „Hogyan húznak le minket akaratunkon kívül a bankok és a biztosítók?” című bejegyzését!

Ha Neked is lakáshitelre van szükséged, annak kiválasztásához segítségedre lehet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés