Hogyan mehetsz biztosra, ha hitelt szeretnél?

Hogyan mehetsz biztosra, ha hitelt szeretnél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-10
 

A legtöbb ember nagyon örülne, ha már az ingatlanpiaci keresgélést megelőzően pontosan tudhatná mennyi hitelt kaphat a következő lakása megvásárlásához a banktól. A közhiedelemmel ellentétben erre ma már van lehetőség több banknál is. Az úgynevezett előbírálatot igénybe véve a bank megvizsgálja hitelképességünket és közli, hogy milyen összegű hitelt, milyen feltételekkel ad számunkra. Nézzük meg, miért is jó ez nekünk? Hogyan működik? Mit vállal a bank? Vannak-e buktatói? Ha igen, mire kell figyelni?

A normál hitelezési folyamatnál a bank megvizsgálja a hitelt felvenni kívánó jövedelmi és vagyoni helyzetét, valamint a megvásárolni kívánt ingatlant is. Az előbírálat lényege, hogy nem kell meglennie a megvásárolni kívánt ingatlannak. Bennünket, mint leendő adósokat fog a bank „minősíteni” és eldönteni, hogy mennyire vagyunk hitelképesek. A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorra, a jövedelemre, a meglévő hiteleinkre. Azaz mindent ugyanúgy vizsgál, mint egy sztenderd hitelbírálatkor, csupán az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél.

Miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni hitelfelvétel előtt?

Az előzetes hitelbírálatnak köszönhetően már a hitelkérelem benyújtása előtt tájékozódhatunk hitelképességünkről, a lehetőségeinknek legmegfelelőbb hitelkonstrukciókról és a várhatóan felvehető kölcsönösszegről. Ha már a hitelkérelem elindítása előtt tisztában vagyunk a hitelképességünkkel (ingatlan vásárláshoz kapcsolódó pénzügyi lehetőségeinkkel), akkor elkerülhető, hogy feleslegesen fizessünk ki bizonyos költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, vagy a tulajdoni lap ára.  A foglaló összegéről, ami a bevett gyakorlat szerint a vételár 10 százaléka, már nem is beszélve! 

Mennyi időt vesz igénybe az előzetes hitelbírálat?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat néhány munkanapon belül elvégezhető. A banki ügyintéző elsőként a KHR lekérdezést végzi el, ellenőrzi a személyes okmányokat, megvizsgálja a munkáltatói igazolást, a bankszámlakivonatunkat. Végső soron megállapítják a hitelezhetőségi limitünket, ami azt jelenti, hogy mekkora hiteltörlesztést vállalhatunk be és ezáltal mekkora hitelt vehetünk fel.
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz? Az előzetes hitelbírálathoz 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3-6 havi bankszámla kivonat, személyes okmányok és a kitöltött adatlap szükséges.

Mit vállal a bank?

A bank a pozitív előbírálati ajánlatát maximum 6 hónapig tartja. Az Erste Banknál minél jobb adósnak vél bennünket a bank, annál több időnk van a lakáskeresésre. Így minősítéstől függően 3-6 hónapot nyerünk, míg az Unicreditnél 6 hónapig érünk rá a lakáskereséssel. Az előbírálatért csak az Erste Banknál kell fizetnünk (20 000 Ft), de a hitelszerződés megkötését követően ezt jóváírják a számlánkon.

Min lehet elcsúszni előbírálat után mégis?

A bank az előbírálat során mindent megvizsgál, leellenőrzi az adatainkat, a munkáltatót, a bankszámlakivonatainkat, az esetlegesen fennálló egyéb hiteleinket. Amennyiben az indikatív ajánlat érvényességi idején belül találjuk meg a megfelelő lakást, akkor fő szabály szerint a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell benyújtanunk még egyszer.

Mivel az előzetes minősítés során a bank az ingatlanra vonatkozó adatokat nem látja, ezért ez az a pont, ahol leginkább elcsúszhatunk. A lakáshitelnek az egyik pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye. Az ingatlanok terhelhetősége függ a fedezetül felajánlott ingatlan típusától, elhelyezkedésétől, komfortfokozatától, valamint az ügyfélminősítés eredményétől. A bankok többsége 4-5 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlant nem fogad el fedezetként. Fontos, hogy az adott ingatlanra valamely biztosító társaság kössön lakásbiztosítást. 

Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő. Magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni. Ezen felül még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget. 

Tehát éljünk a lehetőséggel és menjünk biztosra! Sokkal megnyugtatóbb az eladó számára is, ha egy előzetes jóváhagyással a kezünkben ülünk le az ártárgyaláson. Ne feledjük azonban, hogy két bank soha nem fog számunkra ugyanolyan hitelminősítést adni, így az előbírálatnál is érdemes több bankkal kapcsolatba lépni. A lakáshiteled lesz a legnagyobb pénzügyi kötelezettséged a következő 15-20 évre, így megéri körültekintően eljárni. A Bankmonitorra az előbírálatot illetően is számíthatsz, hitelszakértőink hasznos tanácsokkal segítenek. 

Ha kérdésed van, töltsd ki az alábbi adatlapot és kollégánk pár órán belül felhív (munkanapokon). 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés