Hogyan tudok lakáshitelhez jutni katás vállalkozóként?

Hogyan tudok lakáshitelhez jutni katás vállalkozóként?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-14 Frissítve: 2024-02-28
 

Nincs könnyű dolguk azoknak, akik katás vállalkozóként szeretnének jelzáloghitelt felvenni. Ugyanis már az előminősítés során kiderül, hogy a vállalkozói bevétel sokkal kisebb részét veszi figyelembe a bank, mint például egy alkalmazott esetében. Emiatt a vállalkozók a hitelképességüket gyakran pozitívabban értékelik, mint ami valójában igaz rá.

Hogyan kaphatok jelzáloghitelt katás vállalkozóként?

Jelzáloghitel igénylésnél elvárás legalább egy teljes lezárt üzleti év megléte, azaz január 1-től december 31-ig. A hitelbírálat időpontjában nem lehet szüneteltetve a tevékenység. Továbbá nincs felszámolás, végrehajtás, per, csődeljárás folyamatban a cég ellen, valamint létesítési okirat érvényessége iránti per nem lehet folyamatban. Amennyiben cégformaváltás történt, meg kell várni, míg nem lesz új lezárt üzleti év 12 hónapos működési múlttal.

A  katás vállalkozói jövedelem számításának alapja az előző üzleti évre vonatkozó éves bevétel 60%-a, ami egyenlő a NAV jövedelemigazoláson megjelenő összeggel. Alapesetben a bankok az igazoláson szereplő összeg 1/12-ét veszik alapul egy hónapra számított bérként. További szigorítás lehet, hogy az így kapott havi jövedelemnek egy bizonyos százalékát veszik figyelembe, amely 65%-tól 85%-ig is terjedhet. A vállalkozásból eredő jövedelemszámítására nincsen a bankok között egységes állásfoglalás, így a figyelembe vehető össze százaléka is eltérő lehet.

Ha adónem-váltás történt 2022-ben, akkor megfigyelhetjük, hogy a jövedelemigazoláson két időszakra vonatkozó összegek elkülönítve, két tételben jelennek meg. Miután megállapította a bank, hogy mennyi az 1 hónapra figyelembe vehető összeg, akkor a jövedelmezőségi szabályok szerint lehet terhelni a jövedelmet. Az alapszabályok úgy szólnak, hogy 600 ezer forint alatt 50 százalékig lehet terhelni törlesztőrészletekkel a jövedelmet, míg 600 ezer forintot elérő fizetés esetében 60 százalék ugyanez a korlát. Gyakorlatban a bankok ezt a szabályt szigorúbban is vizsgálhatják.

A jövedelem igazolásához az alábbi dokumentumokat kéri a bank:

  • NAV jövedelemigazolás
  • NAV nullás igazolás
  • NAV adóbevallás

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet, ha katás maradt a vállalkozó?

Abban az esetben, ha nem történt adónem-váltás, akkor alapesetben a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget a bankok 12-vel osztják. Így megkapjuk az egy hónapra számítható jövedelmet. Vigyázat! A jövedelemigazoláson a bevételünk 60%-a szerepel, ráadásul egyes pénzintézetek még ennél szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak.

Mi történik, ha átalanyadózó lett a vállalkozó?

Az egyéni vállalkozók többsége katás adózóként végezte a tevékenységét. Viszont 2022. szeptemberében az eddig érvényben lévő szabályok negatív irányban megváltoztak. Ennek következtében a vállalkozók többsége kényszerűségből átalányadózásra váltott. Az adózásra vonatkozó változásokra a bankok is reagáltak, hiszen a megnövekedett adóteher miatt a hiteltörlesztésre elkölthető jövedelem is csökkent. Az átalányadózás keretei között a költséghányad kifejezéssel is találkozhattunk, amelynek mértékét a vállalkozás tevékenysége határozza meg. Viszont költséghányadtól függetlenül 1.392.000 Ft-ig adómentes marad.

Nézzünk meg egy példát egy konkrét banki számítási szabályok szerint!

Péter 3 éve katás vállalkozó. 2022 szeptemberében az eddigi adózási formája helyett az átalányadózást választotta 40%-os költséghányaddal. Az előző lezárt üzleti évének bevétele összesen 10 500 000 Ft, ebből 5 500 000 Ft-t 8 havi katás adózás alatt szerezte, 5 000 000 Ft-ot pedig 4 havi átalányadózásból. Mivel csak 4 hónapig volt átalányadózó, a 2022-ben maximum 1 200 000 Ft adómentességet élvező összegből csak 400 000 Ft-ot tud érvényesíteni.

  1. NAV jövedelemigazoláson szereplő 2022.01-08. közötti katás jövedelem x 0,85 – 3 300 000 Ft x 0,85 = 2 805 000 Ft
  2. NAV jövedelemigazoláson szereplő átalányadózásból származó jövedelem – 400.000 Ft adómentes összeg = 4 600 000 Ft x0,6 = 2 760 000 x 0,85% = 2 346 000 Ft
Fontos
A két adónemből származó jövedelem összeadódik (5 151 000 Ft) és 12-vel elosztva megkapjuk az egy hónapra figyelembe vehető jövedelmet, ami: 429 250 Ft

Ha Péter szeretne hitelt felvenni 20 éves futamidőre 10 éves kamatperiódussal, akkor a havi jövedelmének 50%-a terhelhető törlesztőrészletekkel, azaz 214 625 Ft-ig. Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy vállalkozóként a magas bevétel mellett sem olyan egyszerű hitelhez jutni. A legtöbb bank komoly levonásokat alkalmaz, ráadásul a szabályok nem egységesek. Éppen ezért vállalkozóként – különösen a katás adózásból átlépők esetében – érdemes független banki szakértőhöz fordulni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés