Hogyan tudom megvásárolni egy családtagom ingatlanát hitelből?

Hogyan tudom megvásárolni egy családtagom ingatlanát hitelből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-02 Frissítve: 2024-02-28
 

Ha egy közeli hozzátartozónk ingatlanát hitel segítségével szeretnénk megvásárolni, akkor alaposan körbe kell járnunk a banki szabályokat: nem minden pénzintézet ad ilyen célra lakáshitelt, ráadásul az elvárások is nagyon eltérőek lehetnek.

Némi előítéletesség tapasztalható a bankok részéről, ha közeli hozzátartozók között zajlik le az ingatlan adásvétele. Ugyanis számos esetben fennáll a visszaélés lehetősége: az egyik családtag a másik részére kedvez például azzal, hogy a piaci árhoz képest egy jóval alacsonyabb vételárat határoz meg. Az is elképzelhető, hogy a család így szeretne kedvezőbb kamatok mellett szabad célú hitelhez jutni, bár itt kalkulálniuk kell a vásárláshoz kapcsolódó egyéb költségekkel is. A szabálytalan vásárlás elkerülése érdekében a bankok külön további szabályokat határoztak meg egy standard adásvételhez képest.ó

Jó tudni
Családon belüli vásárlások kategóriájába olyan ügyletek tartoznak bele, mint például válásból adódóan a volt házastárs kivásárlása, örökségből eredően testvér tulajdonrészének a kivásárlása vagy ritka esetben a szülői ingatlan megvásárlása.

Már említetten nem minden bank finanszírozza, hogy a közeli hozzátartozók állnak eladó-vevő viszonyban. Azok, amelyek nyitottak az ilyen típusú ügyletre különösen kitérnek az ingatlan terheltségére vagy hogy miből ered a meglévő tulajdonrész és annak mértéke. Jó hír, hogy ezen a téren is vannak szigorúbb és engedékenyebb bankok, így érdemes egy előminősítés keretében előre átvizsgálni hitelszakértővel a tervezett vásárlás paramétereit.

Alapvetően a finanszírozó bankok közül a legtöbb a tehermentes ingatlant preferálja feltételként, de van köztük olyan, ahol benyújtható a hiteligénylés úgy, hogy a befogadás pillanatában még terhelt az ingatlan, ebben az esetben is két megoldás lehetséges:

  • Önerőből kifizetik a fennálló terhet, így a hitel folyósítására már rendeződik ez a probléma.
  • A bank a kölcsönből kifizeti az eladó tartozását. Itt elég komoly elvárások vannak – a rokoni viszony miatt -, például ellenőrizhetik az eladó fizetési múltját is. Illetve ezt a lehetőséget nem minden esetben csinálják meg a bankok.
Jó tudni
A Polgári törvénykönyv szerint közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon az örökbefogadott, a mostoha és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő valamint a testvér, féltestvér.

Jelen esetben is az önerőre vonatkozó eddig ismert szabályok érvényesek: az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig finanszíroz a bank. Elképzelhető, hogy már volt tulajdoni hányadod az ingatlanban, az kvázi helyettesítheti az önerőt. Ha nem éri el már meglévő tulajdoni hányd mértéke a 20%-ot, akkor ebben az esetben szükséges további saját forrást bevonni a hitelezhetőség érdekében. Viszont ahhoz, hogy tudjuk elegendő-e az önerő, érdemes tisztázni a forgalmi értéket is.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyit ér az ingatlan, akkor érdemes a választott bankon keresztül egy előzetes értékbecslést rendelnünk. Amennyiben a becslés eredménye pozitív, akkor azt felhasználhatjuk a hiteligényléshez is. Így nem kell újra rendelni azt.

Ingatlan túlárazására a bankok kifejezetten ügyelnek, elkerülve a visszaéléseket. Nincs külön szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi eltérést engedélyez a bank a vételár és a forgalmi érték között. Amennyiben értékarányosság szemet szúróan eltérő, akkor a bank elállhat a finanszírozástól.

Fontos
CSOK szabályzata kimondja, hogy ha közeli hozzátartozónktól, vagy élettársunktól vásárlunk ingatlant, abban az esetben nem vehető igénybe a támogatás, Kivételt képez a hozzátartozó, amelyet a Ptk. megkülönböztet a közeli hozzátartózótól. Ide sorolhatjuk az élettársat, egyeneságbeli rokon házastársa, házastárs egyenesági rokona vagy testvére, testvér házastársa. A CSOK rendelet értelmében a hozzátartozó nem kizáró ok, ellenben a közeli hozzátartozó igen.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden ügylet egyedi, ezért érdemes már a tervezés időszakában felvenni velünk a kapcsolatot, segítünk elkerülni a lehetséges buktatókat.

Ha további segítséget kérsz akkor jelentkezz az alábbi oldalon: gabosnikolett.bmpartner.hu

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés