Hogyan válasszunk diákhitel számlát?

Hogyan válasszunk diákhitel számlát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-24 Frissítve: 2024-07-26
 

Szabad felhasználású vagy tandíjra fordítható diákhitelt szeretnél igényelni, és ehhez szükséged lesz egy diákhitel számlára? Esetleg már van folyósítás alatt lévő diákhiteled és diákhitel számlád, de szeretnél képbe kerülni, hogy mik a lehetőségeid? 

Azok, akik most kötnek diákhitel szerződést, már kizárólag úgynevezett diákhitel számlára kaphatják a pénzüket. Ilyen számlát jelenleg négy hazai bank kínál, és nagy előnyük, hogy számos szolgáltatást ingyenesen kínálnak. Azok is diákhitel számlára válthatnak, akik hitelszerződése még 2023 júliusa előtti – akkor még nem volt kötelező a diákhitel számla -, ám itt feltétel, hogy a diákhitelük még folyósítási szakaszban legyen.

Miért előnyös egy diákhitel számla?

Aki diákhitelt vett fel, annak mindenképpen diákhitel számlát kell nyitnia, ugyanakkor annyi szabadsága azért van, hogy jelenleg négy hazai bank – OTP Bank, Gránit Bank, MBH Bank és Erste Bank – közül lehet választani. Persze nem kell azért tragédiaként felfogni ezt a kötelezettséget, ugyanis a diákhitel számlák alapvetően nagyon kedvező feltételeket kínálnak, ezek egy része ráadásul egységes.

A diákhitel számlák legfontosabb előnye, hogy számos olyan szolgáltatást ingyenesen kínálnak, amelyek más számlák esetében költséget jelentenek. A diákhitel számlák mindegyikénél díjmentes többek között a

  • számlanyitás és a számlevezetés;
  • a netbank, a mobilbank és telebank szolgáltatások használata;
  • a bankkártya (nincs kibocsátási és éves díj);
  • a kártyalimit módosítás;
  • az elektronikusan érkező havi számlavonat;
  • a mobilbanki alkalmazásba érkező úgynevezett push értesítések;
  • a belföldi forintátutalások;
  • a csoportos és az állandó átutalási megbízások;
  • a fizetési kérelem benyújtása és teljesítése;
  • a folyószámla megszüntetése.

Hirdetés

Hirdetés

Mik a különbségek a diákhitel számlák között?

Eleve fontos különbség, hogy a programban résztvevő bankok különböző számú bankfiókkal és bankjegykiadó automatával rendelkeznek, így, ha ez szempont, akkor akár ez alapján is lehet választani. (A Portfolio 2023-as gyűjtése alapján az MBH Banknak 403, az OTP Banknak 312, az Erste Banknak 98, míg a Gránit Banknak 2 fiókja van.) Persze a fiatalok számára a bankfiók jelentősége egyre csökken, hiszen net- és mobilbankon keresztül ma már meg lehet nyitni egy számlát, és szinte minden ügy elintézhető ezeken a felületeken keresztül.

A bankjegykiadó automaták száma sem igazán mérvadó, hiszen havonta két részletben, összesen legfeljebb 150 000 Ft összeghatárig bármely magyarországi ATM-ből díjmentesen készpénzhez lehet jutni. (Ugyancsak a Portfolio adatai alapján az OTP-nek 1 877 db, az MBH-nak 818 db, az Erstének 373 db saját ATM-je van, míg a Gránit 2 db saját készülékkel rendelkezett 2023-ban.) Ezt ráadásul kiegészíti még az úgynevezett cash back szolgáltatás, amikor is vásárláskor a pénztárnál vehető fel ingyenesen készpénz havonta legfeljebb 2 részletben. összesen maximum 40 ezer Ft összegben. Más kérdés, hogy ez utóbbi lehetőség egyelőre nem igazán terjedt el, ehhez ugyanis az üzletek kasszáit is fejleszteni kellene, ami nem igazán érdeke a tulajdonosoknak.

Milyen kedvezményeket adnak a bankok a diákhitel számláik mellé?

Gránit Bank

  • 41 000 Ft jóváírás szelfis számlanyitás esetén.
  • 9 000 Ft jóváírást kaphat az, akinek az ajánlásával számlát nyitnak a Gránit Banknál. (Az ajánlással számlát nyitó fél maga is ugyanekkora összegű jóváírásra számíthat.) Annyi korlátozás van azért, hogy egy személy ajánlásával félévente legfeljebb 10 számla nyitható, vagyis évente legfeljebb 180 000 Ft-ra lehet ily módon szert tenni.
  • Az első 100 igénylő, aki a Gránit Diákhitel Számlája mellé Mastercard Platinum bankkártyát választ (ez nem ingyenes), MASTERCARD x MOJO DYNAMITE BT fejhallgatót kap ajándékba.
  • A folyósított diákhitel összege után 4% extra, akár 30 000 Ft jóváírás érkezhet félévente.
  • Ingatlanfedezetes és szabadfelhasználású hitel igénylésekor 3,5% kamatkedvezmény.
  • Gránit Babaváró kölcsön folyósítás esetén a jóváírás mértéke összességében 205 000 Ft lesz.
  • 10% kedvezmény a Gránit Platinum Mastercard mindenkori éves díjából.
  • Betét kedvezmény: Gránit KamatMax Plusz betét lekötés feltétel nélkül. (Ennek kamata jelenleg 5,50%.)
  • Folyószámlahitel igénybevétele esetén 1% kamatkedvezmény. (A bank szabad felhasználású folyószámlahitelének normál kamata a cikk írásakor 18,90%.)
  • Utas- és poggyászbiztosítás kötése esetén 10% díjkedvezmény.
  • 10-15% kedvezmény bizonyos szolgáltatóknál.

ERSTE Bank

  • 30 000 Ft „ONLINE +” díjkedvezményt kaphatnak az Erste Diákhitel Számlát nyitók. Ennek többek között feltétele az online számlanyitás, hogy nem volt az ezt megelőző 90 napban bankszámlánk az Erste Banknál, bankkártyát is igénylünk a Diákhitel Számla mellé, valamint nem szüntetjük meg azt legalább 2 évig.

OTP Bank

  • Havi 5-30% pénzvisszatérítés az OTP Junior Kedvezményprogramban részt vevő partnereknél.
  • Díjmentes éves utasbiztosítás igényelhető egy alkalommal.
  • Kedvezmény OTP Lakáshitel igénylésekor vagy Vesta Lakásbiztosítás kötésekor.

MBH Bank

  • 10% kedvezménnyel köthető Lakótárs Lakásbiztosítás, Csoportos Balesetbiztosítás, Csoportos Extra Biztosítás, Csoportos Életbiztosítás.
  • Kamatkedvezmény az MBH Bank lakáshiteleinél.

Lehet ingyenes számlája egy fiatalnak akkor, ha nem vesz fel Diákhitelt?

A diákhitel számlák feltétele a diákhitel igénylése, így felmerülhet a kérdés, hogy azoknak a tanulóknak, aki nem szeretnének eladósodni, lehet-e egyáltalán kedvezményes, akár ingyenes bankszámlájuk? A helyzet az, hogy lehet, csak más termékek között kell keresgélniük. Az ingyenes számláknál azonban meghatározott összegű havi jóváírást várnak  el a bankok, ugyanakkor ennek nem feltétlenül kell jövedelemnek lennie. Tehát, ha egy fiatal az ingyenes számlájára megfelelő összegű zsebpénzt kap a szüleitől, esetleg az iskola mellett dolgozik is, a fizetése pedig ide érkezik, akkor akár költségmentesen bankolhat.

Az egyik szóba jöhető megoldás például a CIB ECO bankszámla, ám csak abban az esetben, ha ezt a Bankmonitoron keresztül igénylik. Itt azonban az ingyenesség (az elő két évben nincs számlevezetési díj, bankkártya díj, ingyenes az elektronikus csatornán keresztül történő állandó átutalási megbízás, az állandó átvezetési megbízás bankon belül, a csoportos beszedés) feltétele, hogy a számlára havonta legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg (2024-ben ez 177 422 Ft) érkezzen. Tehát, ha a tanulónak a szülei például minden hónapban ekkora összeget utalnak, akkor a CIB ECO számla ingyenes lehet akár 2 évig is. (Lényeges, hogy az utalások 20 000 Ft összeghatárig ingyenesek 2024 végéig, az efölötti rész után azonban 0,408%, max. 12 210 Ft díjat számol fel a bank.)

Hasonló feltételeket kínál az UniCredit Partner Aktív Nulla bankszámla is, ahol ugyancsak a minimálbérnek megfelelő összegnek kell beérkeznie minden hónapban. Itt két évig nincs számlavezetési díj, ingyenes a bankkártya, a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás, valamint mobilbankon keresztül az eseti átutalás is, mégpedig összeghatár nélkül. Ráadásul az ingyenességen felül a számlanyitást követően még 30 000 Ft jóváírást is ad a bank.

Hirdetés
Hirdetés