Hogyan választhatsz jól ingatlant?

Hogyan választhatsz jól ingatlant?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-26 Frissítve: 2021-07-01
 

Nagy az érdeklődés az ingatlanok iránt, így nem lehet meglepő, hogy egy cikk erejéig mi is megpróbáltunk összeszedni néhány hasznos információt. Rendkívül sok tanácsot lehetne adni, így a lista korántsem teljes, viszont a leglényegesebb tételeket végigvesszük. Ezek közül, ha csak egy dolgot is jegyzünk meg, akkor az az legyen, hogy hagyjunk elég időt a döntésre. A sietségből nem szokott jó dolog kisülni.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Döntsd el, mekkora a kereted

Még mielőtt elkezdenél nézelődni a lakások/házak között, azt tisztáznod kell, hogy mekkora valójában a költségvetésed, amit a vásárlásra szánni tudsz. Általánosságban elmondható, hogy az ingatlan vételárának legalább 20%-át be kell tenned önerőként, ha hitelhez folyamodnál. A bankok nézik ezen felül a jövedelmedet is, és jobb ha tudod, hogy a jövedelem 35-40%-ánál magasabbra nem nagyon engedik a törlesztőt.

Egy konkrét példát hozva, ha vennénk egy 60 négyzetméteres lakást, 500 ezer forintos négyzetméterár mellett, akkor 30 millió forintot kell előteremteni. Ennek a 20%-a legalább az önerő, vagyis 6 millió forint. A 24 millió forintos hitel, 20 évre, 5 éves kamatrögzítéssel 140 ezer forintos törlesztőrészlettel vihető el. Ehhez alsó hangon 350-400 ezer forintos családi jövedelmet kell társítani.

Hirdetés

Hirdetés

Indulhat a lakásvadászat

Nyilvánvaló, hogy egy akár több tízmillió forintba kerülő ingatlan megvásárlása nem egy hétköznapi döntés, ezért nem is siettethetjük el a vételt. Szerencsére ma már sok keresőoldal segít a költségvetési keretünkhöz illő ingatlan megtalálásában.

Sőt, nagy örömmel láttuk, hogy van egy új alkalmazás (Árminimum), ami az internetes keresés közben összehasonlítja a hirdetett ingatlan árait és felhívja a figyelmünket, ha talál a neten olyan oldalt, ahol ugyanazt az ingatlant olcsóbban hirdetik.

A keresőoldalakon a saját elvárásainkhoz illő beállításokkal kereshetünk az ajánlatok közül. Szokták mondani, hogy az árnál nagyon sokat jelenti a lokáció és ez valóban így van. Logikus, hogy Budapesten is egy belvárosi vagy éppen közkedvelt budai lokáció sokkal drágább, mint egy pesti vagy külső kerületekben lévő ingatlan.

A mai árak mellett előfordul, hogy a vétel érdekében bizonyos elvárásainkból vissza kell adni. Főleg, akkor, ha egy bizonyos mérethez ragaszkodunk, mert a fővárosban, de vidéken is elég tág határok között mozognak a négyzetméterárak. De ez nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk meg álmaink ingatlanát.

Már a kereséskor érdemes gondolni arra is, hogy a vásárlás mellett mennyit kell költeni a lakás fenntartására. Gondoljunk csak bele, hogy milyen magas havi költséggel találkozhatunk, ha például egy távfűtéses lakást választunk, vagy éppen olyan társasházban veszünk ingatlant, ahol az egyéb szolgáltatások miatt a közös költség 40-50 ezer forintot is elérhet.

Az egyik legnagyobb tétel a közös költségben a fűtés. A helyzetünket megkönnyíti, hogy ma már csak energetikai tanúsítvány birtokában lehet eladni egy ingatlant. Ebből azonnal látni fogjuk, hogy az ingatlan milyen tulajdonságokkal bír, és például kiderül, hogy a jövőben milyen potenciális kiadásokkal kell még számolni. Például elképzelhető, hogy egy használt lakásnál a társasháznak még egy komoly szigetelési kiadással szembe kell néznie valamikor a jövőben.

Az sem mellékes, hogy a lakást pontosan milyen állapotban vásároljuk meg. Az alacsonyabb ár érdekében persze indokolt is lehet egy felújításra szoruló lakás megvásárlása, de ekkor legyen velünk egy olyan szakember is, aki tudja, hogy mibe mehetünk bele. Ha rejtett hibákra bukkanunk a felújítás során, vagy éppen egy komplett korszerűsítés (fűtési rendszer, ablakok, szigetelés) vár ránk, akkor mérlegeljük, megéri-e számunkra a többmilliós extra kiadás.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik lakáshitelt engedheted meg magadnak!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Jellemzően azt szokták javasolni, hogy akár több tucat ingatlant is nézzünk meg, mielőtt a végső döntést meghoznánk. A korábbiak fényében érthető is ez, és a legjobb, ha nem csak egyedül megyünk el egy ilyen megtekintésre, hanem többen, akár egy az ingatlanpiacon járatos személlyel.

Különösen ajánlott az óvatosság, ha új építésű lakásban gondolkozunk. A jó tapasztalatok mellett azért lehet találkozni szép számmal rosszul végződött eseteket is. A magasabb induló négyzetméterár garantált, és ne essünk abba a csapdába, hogy az ár miatt olyan ajánlatokat is megfontolunk, ahol a fejlesztő nem egy ismertebb szereplő.

De ez csak az érem egyik oldala. Egyre több olyan hírrel találkozni, miszerint bizonyos új ingatlanfejlesztések jelentős késésekkel készülnek el, vagy akár a fejlesztő le is mond az egészről. Ne legyenek kétségeink, amilyen nagy a kereslet a lakások iránt, egészen biztosan vannak olyan szereplők, akik a zavarosban akarnak halászni. Az óvatosság legyen az első és ha új építésben gondolkozunk, akkor egy jó ügyvédünk is legyen, aki a papírokat át tudja nézni.

Persze az ügyvéd nemcsak az új építésű lakásoknál elvárás, hanem a használtak esetében is. Rendkívül sok terhet le tud venni a vállunkról, segítheti a megegyezést az eladóval és ismerheti azokat a trükköket, amivel az eladók a vásárlót hozhatják nehéz helyzetbe. Igaz, mint mindenért, ezért is fizet a vásárló (vételár 0,5-1%-át), de nagyon megéri, ha egyébként az üzlet számunkra tragikusan zárulna.

Mindent egybevéve a lakásvásárlás egy nagyon összetett folyamat. Ezernyi dologra kell figyelni és a legnagyobb elővigyázatosság mellett is apró kellemetlenségekbe még belefuthatunk. A legfontosabb tanács, mint minden nagyobb döntés előtt, itt is hagyjunk magunknak elég időt a választásra. Minél több információval rendelkezünk, annál biztosabbak lehetünk, hogy valóban jó döntést hozhatunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés