Hogyan vásárolhatsz hitellel terhelt ingatlant?

Hogyan vásárolhatsz hitellel terhelt ingatlant?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-21
 

Lakáskeresés közben sokszor olyan ingatlanba futhatsz, ami már hitellel terhelt. Ettől ne ijedj meg, nem akkora dráma. Ha körbenézel az ingatlanpiacon, az eladó lakások legalább fele kisebb- nagyobb hitellel terhelt. Persze egy-egy ilyen adásvételnek és a vásárláshoz kapcsolódó hitelnek is megvan a maga fortélya. Mutatjuk, mire figyelj, ha hitellel terhelt lakást szeretnél megvenni.

Az ingatlant vásárlók gyakran bizalmatlanok a hitellel terhelt ingatlanokkal szemben. Ez azonban önmagában nem akkora probléma, ha okosan jársz el. Kulcs szerepe van az ügyvédnek, aki anyagi felelősséget is vállal, hiszen az készpénzed sokszor ügyvédi letétbe kerül. Ezért mindenképpen olyan szakembert válassz, aki jártas ingatlan ügyekben!

Mielőtt lakást keresnél, nézd meg  mennyi hitelt akphatsz! Kalkulátorunk segítségedre lesz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan zajlik a gyakorlatban a terhelt ingatlan vásárlása?

Első lépésként az eladónak be kell szereznie a bankjától a még fennálló tartozás összegéről szóló igazolást. Ezek az igazolások egy meghatározott időre (2-3 hét) szólnak, ezért fel kell készülnie az eladónak, hogy legalább kétszer ki kell majd kérnie ezt a dokumentumot a bankjától.

Ezen a ponton több féle forgatókönyv következhet. 

1. Az önerőd elegendő az ingatlan tehermentesítésére

Törvényi előírás szerint minimálisan 20% önerővel rendelkezned kell, mivel egy ingatlanra legfeljebb a piaci értékének 80%-áig lehet jelzálogjogot bejegyezni. Amennyiben az eladó fennálló hitele kevesebb, mint a készpénzed, akkor ebből is lehet tehermentesíteni a lakást.

2. A téged meghitelező bank teljesít az eladó bankja felé

Ez a leggyakrabban előforduló élethelyzet. Az eladó a majdani vételárból kívánja a hitelét visszafizetni, a te készpénzed pedig nem elegendő. Ezért az általad választott bank fogja tehermentesíteni a lakást. Itt rendkívül nagy szerepe van a felek közötti bizalomnak. 

Két lehetőség közül is választhatsz a lebonyolításra: 

  • ügyvédi letét 

A készpénzedet ügyvédi letéti számlán helyezed el, majd amikor a bank jóváhagyta a hitelkérelmedet és aláírtad a kölcsönszerződést át lehet utalni az összeget az eladó bankjához. Ezt követően pedig a te bankod is utalni fog. Így két lépésben ugyan, de lezárásra kerül az eladó hitele.  

  • banki függőszámla (hitelfedezeti számla) 

Amennyiben ezt az utat választod, akkor a készpénzedet az eladó hitele mögötti hitelfedezeti számlára fizetheted be. Ez egy olyan technikai számla, ami a hitel törlesztésére szolgál, egyéb tranzakcióra nem alkalmas. Az itt elhelyezett összeghez nem férhet hozzá sem az eladó, sem más.

A te bankod is erre a számlára utal majd, amiből le lehet zárni az eladó hitelét. Erről a zárásról természetesen igazolást (törlési engedély) is be kell mutatni.

3. Az eladó átviszi a meglévő hitelét egy másik ingatlanra

Ezt fedezetcserének hívják és igazából neked, mint vevőnek ezzel kapcsolatban teendőd nincs. Az eladó intézi a saját bankjával, te csak a tiszta tulajdoni lapot várod. Ez a te hitelfelvételedet nem gátolja, a bírálat mehet szépen. Az eladó hitelének törlését a kölcsönszerződés aláírásakor kell prezentálnod. 

Átvállalhatod-e az eladó hitelét?

Nem! A vevő – néhány nagyon speciális esettől eltekintve – nem vállalhatja át az eladó hitelét. A bankok ugyanis mindig az eredeti hitelfelvevő számára, az ő paramétereire szabott ajánlatot adnak. Tehát, az eladó hitelét le kell zárni. Te pedig egy új hitelt veszel fel.

Ha te is éppen egy hitellel terhelt lakást szeretnél megvenni, írj nekünk és segítünk, hogy minden simán menjen.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés