Hogyan vehetnek fel lakáshitelt a nyugdíjasok?

Hogyan vehetnek fel lakáshitelt a nyugdíjasok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-15
 

A jelenlegi hitelezési szabályok alapján semmi akadálya annak, hogy nyugdíjas ügyfél hitelt igényeljen. Meg kell felelni a banki elvárásoknak és már alá is lehet írni a kölcsönszerződést. Sokféle nyugdíj/ellátás létezik és ezeket eltérő módon kezelik a bankok hitelfelvétel alkalmával. Fontos korlát az életkor. Megmutatjuk, mire kell figyelni, ha nyugdíjas hiteligénylő is részt vesz az ügyletben.

Nyugdíjas szülő, nagyszülő nem feltétlenül azért szeretne lakáshitelt felvenni, mert most készül nagyobb lakásba költözni. Sokkal inkább azért, mert így próbál segíteni a gyerekeknek, unokáknak. Előfordul, hogy a fiatalok jövedelme nem elegendő a hitelfelvételhez, ezért családtag segítségét kérik. Kézenfekvő ilyenkor a szülői segítség.

Sokféle nyugdíj létezik és sajnos nem mindegyiket fogadják el a bankok hitelfelvételnél. Létezik olyan típusú ellátás is, amit a köznyelvben nyugdíjnak hívunk, de hivatalos értelmezésben ezek mégsem ebbe a körbe tartoznak.

Hirdetés

Hirdetés

Melyek az elfogadható nyugdíjak hiteligénylésnél?

Legtisztább a helyzet az öregségi nyugdíjnál. Ez ugyanis az az „állás”, amiből senkit nem rúghatnak ki. A nyugdíjértesítőn, nyugdíjas igazolványon és a bankszámlakivonaton kívül nem is kér be semmi mást a bank. Öregségi nyugdíj akkor elfogadható, ha legalább a minimálbér (jelenleg 73 815 forint) összegét eléri.

Korkedvezményes nyugdíj esetében 2012. január 1-jétől az 1955. évben, vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülőknek a szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként folyósítják. Tehát ez már igazából nem is nyugdíj. Ettől függetlenül, mivel ez is véglegesített, elfogadható a bankok számára. Esetükben szintén a nyugdíjértesítőt és a bankszámlakivonatokat kell bemutatni hiteligényléskor. Náluk még a lejárati életkorral sem szokott probléma lenni, hiszen jóval az öregségi nyugdíj korhatár előtti nyugdíjazásról van szó.

Rokkant nyugdíj/ellátás szintén csak akkor fogadható el, ha annak összege legalább a minimálbérrel megegyező összegű és az igénylő állapota felülvizsgálatra már nem szorul (véglegesített).

Az özvegyi nyugdíj, azaz nem saját (alanyi) jogon járó ellátás szintén a hitelezhető jövedelmek közé tartozik. Azzal a kitétellel, hogy azt az özvegy élete végéig, vagy a hitel teljes futamideje alatt kapja. Kivétel ez alól, ha az igénylő közben eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, hiszen ekkor már az öregségi nyugdíj is ott lesz a hitel mögött.

A bányászjáradék teljes értékű jövedelemként elfogadható egy hitelfelvételnél. Erre a típusú ellátásra (ma már ezt sem nyugdíjnak hívják) az jogosult, akik földalatti munkavégzésből legalább 25 év szolgálati időt szereztek, vagy 5000 műszakot töltöttek le.

Kalkulátorunk segítségével biztosan megtalálod a számodra legjobb lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Nem elfogadható nyugdíjak, ellátási formák

Ebbe a kategóriába számít minden egyéb, nem véglegesített nyugdíj, illetve ellátás is. Ide sorolandó a megváltozott munkaképességűek pénzbeli ellátása, az árvaellátás, vagy az ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj.

Hiteligénylés alkalmával a jövedelmen kívül a másik fontos előírás az életkorra vonatkozik. Minden bank meghatározza ugyanis, hogy az általa nyújtott személyi kölcsönök, illetve lakáshitelek esetén a kölcsön futamidejének lejáratakor mennyi lehet a hitelfelvevő maximális életkora. Erre vonatkozóan az általános banki gyakorlat szerint a lejárati életkor 70 -75 év. Van azonban olyan bank is, ahol a lejárati életkor eltérő nők és férfiak esetében.

Általánosságban igaz az, hogy akinek a jövedelmével számol a bank, annak a (lejáratkori) életkorát  is vizsgálja. Itt is lehetnek persze kivételek, de ez nagyon ritka.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés