Használt autót vennél hitelre? Mutatjuk a lehetőségeidet!

Használt autót vennél hitelre? Mutatjuk a lehetőségeidet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-08 Frissítve: 2020-03-01
 

Idén az első félévben kicsivel több, mint 79 ezer használt személyautót hoztak be az országba, közülük a legtöbb Volkswagen, Opel és Ford volt, míg a negyedik legnépszerűbb jelenleg az Audi, megelőzve a Toyotát. Mennyibe kerülnek a magyarok kedvenc autói, és milyen feltételekkel kaphatunk hitelt a vásárlásra?

A használt import autót vásárló magyarok kedvenc modellje az Opel Astra, amit a Ford Focus, a Volkswagen Golf és a Passal követ. A top10-es lista érdekessége, hogy az Opel három modellel is képviselteti magát az elitligában: a Corsa, a Meriva és a Zafira ugyanis egyaránt népszerűek. Az igazi meglepetés azonban a Hyundai i30-as modell felfutása, amiből 2019 első félévében másfélszer annyit importáltak használtan Magyarországra, mint korábban, ezzel pedig éppen befért az első tízbe.

Az import autók átlagos életkora meglehetősen magas, ami jól mutatja a magyarok árérzékenységét. Tízből hat autó idősebb 10 évesnél, 32% 5-10 év közötti és csak 7,7% fiatalabb 5 évesnél.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyiért lehet hozzájutni a magyarok kedvenc modelljeihez?

Egy éppen 10 éves Ford Focus 120-200 ezer futott kilométerrel jelenleg 1,1–1,6 millió forint közötti összegért vásárolható meg, de persze a pontos ár függ az állapottól és a felszereltségtől. Az Opel Astra tekintetében is nagy a szórás, itt 700 000 és 2,2 millió forint között vannak az átlagárak.

Az újabb, 5 éves autók ára természetesen lényegesen magasabb. Az ilyen korú Opel Astrák átlagos ára jelenleg 2,5-3 millió forint, míg Ford Focus-t 1,7-3,7 millió forintért, Golfot 2,5-7 millió forintért, Passatot pedig 2,7-7 millió forintért találhatunk. A használtan is egyre népszerűbb Hyundai i30 modell öt évesen, 100 ezer futott kilométer alatt pedig 3 millió forint körüli összegbe kerül.

Autóhitel, akár önerő nélkül

A használt autók vásárlói jellemzően árérzékenyek, ezért választanak idősebb autókat. De milyen lehetőségük van kipótolni a rendelkezésre álló forrásukat? Míg új autók esetében a lízing a legnépszerűbb finanszírozási forma, addig a használt járművek esetében a személyi kölcsön (autóhitel) is jó választás lehet. Ennél ráadásul nincs szükség önerőre sem, miközben a gépjárműlízing esetében 20-40% az elvárt önerő mértéke. A lízinget megdrágítja az is, hogy sokszor feltétel a Casco biztosítás, ami évi 50-170 ezer Ft-os költséget jelent biztosítótól, valamint a vállalt önrész nagyságától függően.

Ezzel szemben a szabad felhasználású személyi kölcsönöknél nincs megkötés a pénz felhasználását illetően, ami azt jelenti, hogy akár önerő nélkül is meg lehet vásárolni belőle egy autót. Ám ha van saját forrás, akkor az kiegészíthető hitelből, így fiatalabb, kevesebbet kilométeres, esetleg jobban felszerelt modellre is futhatja belőle majd.

Milyen jövedelem szükséges az autóhitelhez?

Fontos, hogy a személyi kölcsön mögött nincs fedezet, kizárólag az igazolt jövedelem alapján hitelez a bank. Ennek köszönhetően az autó bármikor értékesíthető, ez a hitelszerződést nem érinti. Az igazolt jövedelem esetében fontos, hogy az aktuális munkaviszony az igénylés pillanatában már legalább 3 hónapos legyen, és persze nem állhat az adós próbaidő alatt sem. A legjobb a határozott idejű munkaszerződés, ám bizonyos bankok elfogadnak határozott idejű szerződést is, ha a munkáltató nyilatkozik, miszerint a lejáratot követően hosszabbítani szándékozik.

A külföldi jövedelem is hitelezhető, bár a pontos feltételeket illetően lehetnek eltérések a bankok között, de a KATA-s vállalkozók, a saját cégükben önmagukat foglalkoztatók, az öregségi nyugdíjasok, sőt a jövedelmüket készpénzben kapók is kaphatnak hitelt. Ez utóbbiaknak és a vállalkozóknak azonban mindenképp szükségük lesz NAV jövedelemigazolásra, a KATA-sok esetében ezen az éves bevétel 60%-a szerepel majd. Nem kaphatnak ugyanakkor autóhitelt az EVA-s vállalkozók, a GYES-en lévő kismamák, a közmunkások valamint azok, akik osztalékból jutnak jövedelemhez.

Mennyi hitelt kaphatok a jövedelmemre? 

Azt, hogy az igazolt jövedelem mekkora hitelösszeg felvételét teszi lehetővé, az úgynevezett JTM szabály korlátozza: 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt annak 50%-a lehet a havi törlesztők összege, míg 500 ezer Ft-ot elérő jövedelem esetén 60%-os ez az arány. Ez azonban a jogszabályi maximum, amitől a bankok lefelé saját hatáskörben eltérhetnek.

Az igazolt jövedelem nagysága azonban nem csak a felvehető hitelösszeg nagyságát illetően fontos, hanem a magasabb jövedelemhez sokszor kedvezőbb kamatok, esetleg plusz kedvezmények társulnak. Egy 2 millió Ft hitelösszegű, 5 év futamidejű autóhitel esetében például 93 ezer Ft is lehet a különbség teljes visszafizetésben. Más hitelösszeg esetén a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor szerint már koránt sincs ekkora eltérés a teljes visszafizetést illetően, így a kisebb jövedelem nem jelent minden esetben pénzügyi hátrányt.

Ha szeretnél személyi kölcsönt a Bankmonitoron keresztül, akkor számolj a részletes személyi kölcsön kalkulátorral, és versenyeztesd meg egymással a bankok ajánlatait, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés