Ide tedd a hiteled után visszakapott pénzt!

Ide tedd a hiteled után visszakapott pénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-24 Frissítve: 2018-07-02
 

Készpénz állt a házhoz azoknak, akiknek lezárt (végtörlesztett, vagy lejárt) hitelük volt. A banki elszámoltatás alapján ugyanis őket is megilleti a tisztességtelen kamatemelés és árfolyamrés után visszajáró összeg. Mivel az ő hitelük lezárt, ezért a még hitellel rendelkezőkkel szemben készpénzben kapnak körülbelül fél-egymillió forintnyi összeget. De mit lehet kezdeni vele? Ha te sem akarod TV-re költeni, akkor adunk néhány tippet!

Van-e hiteled?

Az első fontos kérdés, hogy van-e még valamilyen hiteled? Mert ez a visszatérítés ugyan lezárt hitelek után járt, de még lehet másik élő szerződésed. Ekkor pénzügyileg a legracionálisabb döntés, ha a meglévő hiteledet fizeted vissza. Ha nem elegendő erre az visszatérítés, akkor is törlessz elő! Hiába kell előtörlesztési díjat fizetned, hiába gondolod úgy, hogy inkább befektetnéd ezt a pénzt. A legjobb helyre akkor kerül a visszatérítés, ha a hiteledet csökkented vele.

Az előtörlesztési díjat kompenzálja, hogy kevesebb tőketartozás után kell kamatot fizetned. A befektetés meg azért nem jó ötlet, mert jelenleg a kockázatmentesen elérhető hozam alacsonyabb, mint a jelzáloghitelek kamatai. Kockáztatni pedig pénzügyileg nem racionális: egy biztosan fennálló fizetési kötelezettséget állítunk szembe egy bizonytalan bevétellel. Mi történik ugyanis, ha a befektetésünk felét fogja érni? Vagy nem kell ilyen drasztikusan gondolkodni: elég, ha a hitelkamat alatti hozamot érünk el. Máris jobban jártunk volna az előtörlesztéssel.

Amikor már tényleg befektethetsz

Ha már nem rendelkezel hitellel, akkor valóban lehetőséged nyílik kicsit megforgatni a pénzed. Ekkor több lehetőség közül választhatsz. Először azonban el kell gondolkodnod olyan kérdéseken, mint meddig nincs szükséged erre a pénzre, és hogy hogyan viseled a kockázatot?

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Ha ezekre a kérdésekre már tudod a választ, akkor nézzük, milyen befektetések közül tudsz válogatni!

Bankbetét – a megbízható ismerős

Mindenki által ismert megtakarítási forma. 1 hónaptól a több évig minden futamidőt megtalálhatsz, így addig kötöd le a pénzed, amíg nincs rá szükséged. Viszont, ha lejárat előtt mégis kiveszed, általában nem kapsz érte kamatot. A lekötött betétekkel elérhető hozamok mostanában nem a legacélosabbak. Ám a bankok kínálatában még így is elérhető 12 hónapra 3,6%! De fél millió forintra is találunk 3,2%-os lekötést.

1

Állampapír – állami garancia, hosszú távon bankbetétek felett

Az állampapírok is megfontolandó lehetőségek, mivel állami tőke és hozamgarancia vonatkozik rájuk. Fontos, hogy ugyan itt is fix futamidőről beszélhetünk, azonban szemben a lekötött betéttel, ha szükségünk van a pénzre, itt nem feltétlen esünk el az időarányos kamatoktól. A legalább egy éves állampapírok kamatai 3%-tól 4,49%-ig terjednek jelenleg. Futamidőben pedig fél évtől több évig (akár 9 vagy még több) terjed a kínálat.

Befektetési alap – mindenkinek igényei szerint

Mivel sokféle befektetési alap létezik, mindenki megtalálhatja azt, ami neki valót. Ha még soha nem fektettél be, akkor nem biztos, hogy részvényalapokkal kell kezdened. Egy szolid kockázatvállalás mellett is bankbetéteket/állampapírokat meghaladó hozamokat érhetsz el. De itt már megjelenik a kockázat is! Ez azt jelenti, hogy lehet egy átmenteti (rövidebb-hosszabb ideig tartó) visszaesés, amikor akár a befektetett pénzed is sérülhet. De ha jól választottál és türelmes vagy, akár a lekötött betéti hozamok többszörösét is elérheted.


1

Egyedi értékpapír – tapasztalt befektetőknek

A minimális tőkeszükséglete a pár százezer forinttól indulva a sok millió forintig terjedhet, amíg az időtáv a néhány héttől akár több tíz évig. Mivel itt szinte végtelen lehetőség kínálkozik, ezért csak két dolgot nevesítünk: kötvény és részvény. Ilyenkor nem egy egész portfólióról beszülünk, hanem egy vállalat részvénypapírjáról, vagy kötvény formájában igénybe vett hiteléről. Bár a magyar befektetések között szitokszó lett a kötvény szó, ne feledjük, hogy olyan vállalatok is bocsátottak ki kötvényt, mint a MOL, vagy az OTP.

Ettől függetlenül ezeket a befektetéseket már tapasztalt befektetőknek ajánljuk!

Minden egyéb – mert végtelen a kínálat

A fent kiemelt kategórián kívül még rendkívül sokféle befektetés létezik. Ha elég nagy összeget kaptunk vissza, akár ingatlanba is fektethetünk (például garázsba), vagy ha „vérprofik” vagyunk, akkor részvény mellett határidő, opció, deviza, árupiac is nyitva áll előttünk. Ez utóbbiakra tényleg csak a kávépénzünket szánjuk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés