Így biztosíthatod a kutyádat vagy a macskádat: kisállatbiztosítás feltételek és árak

Így biztosíthatod a kutyádat vagy a macskádat: kisállatbiztosítás feltételek és árak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-14
 

A lakásbiztosítás mellé köthető akár kisállatbiztosítás is, ami a saját tulajdonban lévő kutyákat és macskákat védi. Összegyűjtöttük, hogy általánosságban mit kell tudni erről a lehetőségről.

Mintegy 2,8 millió kutya élt a magyar családoknál 2022-ben, ami azt jelenti, hogy minden második háztartásban van egy négylábú házi kedvenc. Ez az arány egyébként 2018-ban még „csak” 36 százalék volt, ám a COVID-járvány idején rendkívüli mértékben megnőtt a számuk. Az Állatorvosi Egyetem kutatása szerint a megkérdezettek 33,4 százaléka egy kutyát tart, a háromnál többel rendelkező gazdák száma azonban csupán 1 százalék.

A macskák ugyancsak népszerűek Magyarországon, becslések szerint körülbelül 2,3 millióan élnek belőlük a háztartásokban, ám rajtuk kívül még mintegy 9 millióra teszik a szabadon élő egyedek számát. (Persze kisállatbiztosítás szempontjából ez utóbbiakkal nem kell számolni.)

Hirdetés

Hirdetés

Milyen idős kisállatra köthető biztosítás?

A kutyák és a macskák esetében fontos az életkor, ugyanis jellemzően 6 hónapos kor után, ám még a 7. születésnapjuk betöltése előtt köthető rájuk biztosítás. Ugyanakkor a már megkötött biztosítási védelem nem ér véget a felső korhatár betöltésekor, vagyis csak arra kell figyelni, hogy ne késsünk el a szerződés megkötésével.

Elvárás a mikrochip

Kizárólag olyan kisállat biztosítható, amelyikben van mikrochip, így a központi adatbázis tartalmazza az adatait, valamint a tulajdonos nevét és címét. Erre érdemes odafigyelni, mert különben nem fog fizetni a biztosító.

Kalkulálj

A Bankmonitor piacvezető biztosítótársaságok lakásbiztosítási termékeit forgalmazza, amelyekhez kiegészítőként kisállatbiztosítás is köthető. Tanácsadóink segítenek bemutatni neked a termékek legfontosabb tulajdonságait és ha szükséges, az alulbiztosítottság megoldásában is segítenek. Regisztrálj, hogy kapcsolatba tudjunk lépni veled, és közösen találjunk megoldást a biztosítási kérdéseidre!

Legyenek rendben az oltások

A biztosítási szerződés megkötése előtt a kutyáknak és macskáknak meg kell kapniuk az előírt oltásaikat, de ezen kívül egyéb elvárások is lehetnek. (Például féregtelenítés, vagy a macskáknál negatív serológiai vizsgálat macska-leucosis vonatkozásában.) A biztosítás évenkénti megújításához is szükséges a kötelező oltások megléte, ami ha elmarad, nem feltétlenül fog a biztosító betegség esetén téríteni.

Nem azonnal térít a biztosító

Amennyiben a biztosító által adott ajánlattételt követő 30 napon belül baleset éri a házikedvencet, akkor a tulajdonos nem számíthat térítésre. Ha ezen idő alatt a kutya vagy macska elpusztul, akkor viszont az addig befizetett díjat a gazda visszakapja.

A betegséget illetően 3 hónap a várakozási idő, vagyis csak az ezt követően bekövetkező betegségekre térít a biztosító. A biztosító ezt követően sem fizet akkor, ha a káresemény oka visszavezethető egy a várakozási idő alatt bekövetkező balesetre vagy betegségre. Vagyis, ha az ajánlattételt követő héten betegedett meg a kutyánk, ám ennek szövődménye csak hónapokkal később derül ki, akkor a gyógykezelésbe nem száll be a biztosító.

Mennyit fizet a biztosító?

A biztosítási összegnek mindig van felső határa. Ez lehet az egy káreseményre kifizethető maximális összeg, de azt is limitálhatják, hogy éves szinten legfeljebb mennyit térít a biztosító. Az előbbivel kapcsolatban tudni kell, hogy egy káreseménynek számít az is, ha egy konkrét betegség miatt több kezelésre van szükség, akár különböző helyen és időben.

Az elhízott kutyákra nem köthető biztosítás

Nem téríti meg a biztosító a kutya kóros elhízásával (átlagos testtömeget meghaladó súly) összefüggően kialakult betegség kezelésének költségeit. Az elhízás ebben az esetben objektívan mérhető, ugyanis a biztosítók meghatározzák az egyes fajták átlagos testtömegét (némi mozgástérrel) külön szukák és kanok esetében.

Az egyes fajtákra jellemző betegségekre nem fizet a biztosító

Minden kutya- és macskafajtának vannak olyan jellemző betegségei, amelyekre nem fizet a biztosító. (Lásd a táblázatunkban.)

Mennyibe kerül egy kutyát vagy macskát biztosítani?

Egy kisállatbiztosítás költsége függ a kutya vagy macska fajtájától, az adott csomag térítési összegeitől, valamint attól, hogy tartalmaz-e felelősségbiztosítást. Általánosságban elmondható, hogy normál esetben éves szinten körülbelül 7-20 ezer forint kiadással lehet számolni.

 

kisállatbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés