Így csinálhatsz milliomost a gyerekedből viszonylag egyszerűen!

Így csinálhatsz milliomost a gyerekedből viszonylag egyszerűen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-27
 

Remek befektetés a babakötvény, hiszen idén például 20,6%-ot kamatozik, de a tavalyi év is igazi pénzeső volt a gyerekeknek. Akik persze ebből legkorábban 18 éves koruk után profitálhatnak. De mire elég a Babakötvény, lehet ebből értelmezhető összeget összegyűjteni? És mire számíthat az a gyerek, akinek a szülei nem tudnak maguk hozzátenni az állam által adott úgynevezett Életkezdési támogatáshoz. Mindent kiszámoltunk. 

Minden magyar gyerek 42 500 Ft megtakarítással kezdi az életét, a Magyar Állam ugyanis ekkora összeget helyez el az újszülöttek Életkezdési letéti számláján. Ez az úgynevezett életkezdési támogatás.

A szülők dönthetnek úgy, hogy nem tesznek semmit, hagyják a letéti számlán parkolni az állam által adott összeget, ami így mindig a megelőző év átlagos inflációjával gyarapodik. Mivel az elmúlt 18 esztendőben az átlagos éves infláció 3,7%-os volt, egy 2006-ban született gyerek végül körülbelül 104 ezer Ft-hoz juthat hozzá a nagykorúságát követően. Ez aligha mondható hathatós segítségnek az életkezdéshez. Persze a politikusok dönthetett volna úgy is, hogy az induló összeget évről évre az inflációhoz igazítják, de nem így tettek, ami sajnálatos, de tenni ez ellen aligha tudunk bármit is.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit ér a szülői befizetés?

Amennyiben a szülő – vagy a gyerek más hozzátartozója – nem hagyja annyiban a dolgot, és úgy dönt, maga is tenni kíván a gyereke jövője érdekében, akkor nyithat úgynevezett Start-értékpapírszámlát a részére. Erre egyébként a gyerek 18 éves koráig van lehetőség, vagyis, ha valaki csak később kap észbe, akkor sincs veszve minden. A Star-értékpapír számlára azután a szülők és a hozzátartozók bármikor befizethetnek pénzt, amivel tulajdonképpen olyan állampapírt – Babakötvényt – vásárolnak, amelynek lejárata mindig a gyerek nagykorúvá válásának ideje.

Egyébként akkor is érdemes Start-értékpapír számlát nyitni, ha esetleg a család nem tud saját maga pénzt befizetni ide, ugyanis itt az aktuális infláció felett 3%-kal fial a pénz. Ez azt jelenti, hogy 104 ezer Ft helyet körülbelül 173 ezer Ft gyűlhetett össze az elmúlt 18 évben.

Az állam is ad 10%-ot

Persze a legjobb az, ha a család maga is tud félretenni, amit egyébként az állam támogat azzal, hogy az éves befizetések után 10%-ot jóváír a gyerek számláján. Az állami támogatásnak azonban felső határa van, ami 2021-ig évi 6 000 Ft volt, míg 2022-től évi 12 000 Ft. Vagyis 2021-ig évi 60 000 Ft, míg 2022-től évi 120 000 Ft befizetéssel használható ki maximálisan az állami hozzájárulás.

A szülői befizetésekkel, az állami támogatással és az infláció +3%-os éves kamattal a végösszeg szépen gyarapítható. Ha például egy család évi 60 000 Ft-ot fizetett be az elmúlt 18 évben, akkor a felnőtté váló gyerekük most 2,27 millió Ft-tal gazdálkodhat.

Ha pedig 2021-ig évi 60 000 Ft-okat fizettek be, majd 2022-ben és 2023-ban 120 000 Ft-ot tettek a számlára, akkor 2,41 millió Ft lesz a végösszeg.

Legjobban persze azok jártak, akik akkor kezdtek el nagyobb összeget ide irányítani, amikor megugrott Magyarországon az infláció, hiszen 2022-ben 14,5, 2023-ban pedig 17,6% volt az éves drágulás mértéke, ami a 3%-os „prémiummal” megfejelve a következő évekre 17,5, illetve 20,6%-os kamatot jelent. Ha a gyerek a következő pár évben lesz nagykorú, akkor ez óriásit lökhet a megtakarítási összegen, ráadásul attól sem kell tartani, hogy a csökkenő infláció miatt későbbiekben kisebb lesz a hozam. Persze az állam is lépett, felismerve a trükkben rejlő „extraprofit” lehetőségét, és 2022-ben 1,2 millió Ft-ban maximálta az évente Start-értékpapír számlára befizethető összeget.

Mennyit lehet maximálisan kihozni a dologból? 

De mire lehet elég az, ha valaki a most született gyereke számlájára befizet évi 1,2 millió forintot? Ha azt feltételezzük, hogy a következő 18 évben 3% lesz az átlagos éves kamat, a Babakötvény feltételei pedig nem változnak, akkor összesen 37,6 millió Ft gyűlhet össze.

Persze azzal tisztában kell lenni, hogy a Babakötvény nem egy likvid megtakarítás, ehhez sem a család, sem a gyerek nem férhet hozzá annak 18 éves kora előtt. Ráadásul az összeg felett a gyerek maga rendelkezik, így hiába a szülői dörgedelem, a gyerek végül mégiscsak arra költi végül a pénzt, amire akarja.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés