Így fektet be a Z generáció: alig van kockázatmentes befektetésük

Így fektet be a Z generáció: alig van kockázatmentes befektetésük
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-21
 

A Z generáció pénzügyi szokásai és kihívásai sok szempontból különböznek a korábbi generációkétól. Utánajártunk, hogyan kezelik anyagi helyzetüket, és milyen tényezők befolyásolják pénzügyi döntéseiket. Egy biztos: van, amit érdemes tőlük eltanulni!

A Z generáció megtakarítási szokásai

A Z generáció anyagi helyzete számos kihívással teli, hiszen magas megélhetési költségekkel kell szembenézniük, miközben általában alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Hiába dolgoznak sokan iskola mellett, a korosztály jelentős része továbbra is kénytelen szülői anyagi segítségre támaszkodni, hogy fedezni tudja mindennapi megélhetését. Anyagi nehézségeik ellenére azonban meglepően sokan rendelkeznek megtakarítással, 80%-uk már 21 éves kora előtt elindítja első befektetését. A legtöbben utazási célokra takarítanak meg, de az Egyesült Királyságban a lakásvásárlás a leggyakoribb megtakarítási cél, derül ki a YouGov felméréséből.

A Z generáció magasabb kockázattűrése köztudott, de közel sem olyan szélsőséges, mint ahogyan azt a média egyes szereplői bemutatják. Az ő pénzügyi világképükre nagy hatással van a közösségi média és a FOMO (fear of missing out), ami részben érthető, hiszen amióta aktívan figyelik a piacokat, szinte töretlen emelkedést tapasztalhattak.

Még a pandémia idején is csak rövid visszaesés történt, amit gyors fellendülés követett, és még 2020-ban az S&P 500 tőzsdeindex új csúcsokat ért el. Hasonló jelenség figyelhető meg a legnagyobb kriptovaluták piacán is: bár időnként a felére vagy kevesebbre is lecsökken ezen eszközök ára, de néhány év elteltével ezek újra elérték vagy meghaladták korábbi értéküket.

Az MNB jelentése szerint a Z generáció tagjai különösen nyitottak a hitelfelvételre, megtakarításra és befektetésre, emellett magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek. A generációhoz tartozó fiatalok fele már rendelkezik valamilyen tartós befektetéssel, és befektetési döntéseik során előnyben részesítik a magas kockázatú termékeket. A legnépszerűbb eszközök között a kriptovaluták állnak az első helyen (49%), amelyeket a részvények (35%) és a befektetési alapok (34%) követnek.

Jó tudni
A FOMO-t tekintve nagy különbség van a nemek között. A Y és Z generációba tartozó férfiak 21%-a rendelkezett kriptovalutákkal a YouGov európai felmérése szerint, ez a nőknél csupán 9%.

Hirdetés

Hirdetés

Korán kezdik a nyugdíjcélú megtakarítást

Az MNB adataiból még érdekes megfigyelés, hogy az átlagos Z generációs fiatal már 22 évesen elkezdi nyugdíj-megtakarításait, ami jelentős előrelépés a „baby boomer” generációhoz képest, akik jellemzően 15 évvel később, 37 évesen kezdik meg ugyanezt. Ez a korai megtakarítási hajlandóság összhangban van a Z generáció fokozott pénzügyi függetlenség iránti vágyával, valamint azzal az ambícióval, hogy korán nyugdíjba vonuljanak.

Jó hír, hogy a Z generációnak elegendő havonta feleannyit félretenni a nyugdíjas éveikre, mint amennyit a Baby Boomereknek kellett. Például, ha havi 100 ezer forint reálértékű nyugdíjkiegészítést szeretnének, elegendő havonta 22 715 forintot megtakarítaniuk 3%-os éves reálhozammal. Ezzel szemben a baby boomerek átlagos kezdési életkorával (37 év) ugyanez az összeg havi 45 230 forint befizetést igényelne.

A Z-generációsok havonta feleannyi befizetéssel összegyűjthetnek 24 millió Ft megtakarítást, mint a Baby Boomerek

Mire érdemes figyelniük a fiataloknak?

A korai kockázatvállalás nem feltétlenül rossz döntés, hiszen fiatalon érdemes nagyobb kockázatot vállalni, amikor van idő a befektetések megtérülésére. A Z generáció eddig nem tapasztalt komolyabb veszteséget a kockázatvállalásért, feltéve, hogy amerikai kitettséggel rendelkeztek. A jövőben azonban problémák merülhetnek fel azok számára, akik nem diverzifikálnak eléggé, például csak néhány részvénybe, vagy csak pár coinba fektetnek.

Összességében a Z generációnak kiemelten figyelnie kell a megfelelő diverzifikációra, hogy biztosítsák pénzügyi jövőjüket. Mivel nagyrészt „ki vannak árazva” az ingatlanpiacról, a befektetés az egyik legjobb lehetőségük arra, hogy anyagi biztonságot teremtsenek, különösen azok számára, akiknek nem adatik meg a magas fizetésű felsővezetői pozíció.

A nyugdíjcélú megtakarítás korai elindítása ugyanakkor példaértékű szemlélet, főleg, hogy ez a generáció nagy valószínűséggel a gyermekeit, unokáit is hasonlóan tudatosan neveli majd a jövőben.

Kalkulálj
Kíváncsi vagy, hogy reálisan mennyi állami nyugdíjra számíthatsz? Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és néhány kattintással kiderítheted!
 
Mennyi nyugdíjad lesz?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
Várható havi
nyugdíjad
0 Ft
-tal kevesebb, mint a
jelenlegi jövedelmed
A részletes eredményeidet emailben fogjuk elküldeni számodra!
Szeretnéd megtudni:
  • Hogy tudod pótolni a kieső összeget?
  • Hogy milyen nyugdíj előtakarékossági megoldás a legkedvezőbb számodra?
  • Hogy az állam mennyivel járulhat hozzá a megtakarításaidhoz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet emailben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Egy utolsó kérdés

Mi segítene neked a legjobban?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés