Szeptembertől jön a QR-kódos fizetés a pénztáraknál. Te fizetnél érte?

Szeptembertől jön a QR-kódos fizetés a pénztáraknál. Te fizetnél érte?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-12
 

Ősztől egy QR kód beolvasása után, akár bankkártya nélkül is fizethetünk majd azokban az üzleteben, amelyek elérhetővé teszik ezt a szolgáltatást. Hogy lesznek ilyenek, az szinte biztosra vehető, ugyanis a kereskedők így gyorsabban és levonások nélkül juthatnak a pénzükhöz. Viszont a vevők közül nem mindenki jár majd jól ezzel, az ingyenes bankszámlát használók viszont a jövőben is szabadon választhatnak a fizetési módok közül, számukra egyik sem jár költséggel. 

Már most is sok kiskereskedő ajánlja fel a kártyás fizetés helyett az azonnali utalás lehetőségét, ami több okból is előnyösebb a számukra. Egyrészt így a vételár – köszönhetően az Azonnali Fizetési Rendszernek – másodperceken belül megérkezhet a cég számlájára, szemben a kártyás fizetés esetén megszokott hosszabb átfutási idővel, másrészt a pénz fogadása ebben ez esetben nem jár plusz költséggel. (Kártyás fizetés esetén a kereskedők 1-2%-os jutalékot fizetnek, vagyis ennyivel csökken a bevételük.)

Más kérdés, hogy a vásárló számára nem feltétlenül optimális az utalás, hiszen míg a kártyás fizetés szinte minden esetben ingyenes, az utalásnak többnyire van költsége. Ennek mértéke nagyon változó, de 0,3-0,5% körüli kiadással nyugodtan számolhatunk, ráadásul sok esetben minimum díjat is felszámolnak, ezért, ha például egy csomag papírzsebkendőt fizetnénk ki így, akkor többe kerülhet a fizetés maga, mint az áru. A kifejezetten nagy összegű utalás is drága mulatság lehet, mert bár a legtöbb esetben van maximális díj, ez akár 10-15 ezer forint is lehet.

Más a helyzet azoknál a számláknál, amelyek ingyenes utalási lehetőséget kínálnak, hiszen például a CIB ECO, az Erste Privilégium 2.0 Partner és a Raiffeisen Premium Banking számláknál nem csak havi díj nincs, de a net- és mobilbanki utalás is ingyenes. (A CIB ECO számla kizárólag akkor ingyenes, ha a Bankmonitoron keresztül igénylik.) Ide sorolható még az UniCredit Partner Aktív Nulla csomag is, azzal a szűkítéssel, hogy itt mobilbankon keresztül lehet csak ingyenesen utalni, a netbanki utalásnak van némi költsége. Az utalás a Revolut és Wise felhasználók számára sem jelent tökéletes alternatívát a kártyás fizetés helyett, mert az azonnali fizetés ezeknél nem működik idehaza.

Szeptembertől az azonnali utalással történő fizetés szintet léphet, a Portfoliónak nyilatkozó Virág Barnabás MNB alelnök szerint ugyanis ekkortól már akár egy QR-kód beolvasásával is fizethetünk majd. Ez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy a bankkártya elfogadó készülék (POS terminál) kijelzőjén megjelenik egy kód, amit a mobilunkkal leolvasva tudunk fizetni. Ehhez természetesen szükség lesz majd mobilbanki alkalmazásra, de ez manapság aligha jelenthet problémát. (Ráadásul a korábban felsorolt bankszámlák esetében a mobil- és netbank szolgáltatásért még csak fizetni sem kell.) Fontos, hogy ez a tranzakció utalás lesz, vagyis nem kártyás fizetés, így elvileg még csak bankkártyára sem lesz szükség hozzá.

A magyar fejlesztésű QR-kódos fizetési megoldás a „qvik” fantázianevet kapta, és majd lesz saját lógója is, amit a kereskedők kitehetnek, így azonnal látható, ha lehet náluk ily módon fizetni. Jó hír, hogy ahogy az azonnali fizetésért, a qvik használatáért sem számolhatnak fel plusz költséget a bankok, ám az utalásnak magának természetesen lehet díja.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés