Babaváró hitel önerőként egy lakáshitelhez? Van itt egy milliókat érő csavar!

Babaváró hitel önerőként egy lakáshitelhez? Van itt egy milliókat érő csavar!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-23
 

A lakáshitelt felvenni szándékozók számára a legnagyobb kihívás a bankok által elvárt önerő előteremtése. A Babaváró hitel ehhez nyújt hatalmas segítséget, ám a Babaváró ilyetén felhasználásánál van egy fontos csavar, amivel mindenkinek tisztában kell lennie. Egy példán keresztül megmutatjuk, hogy miről is van szó.

A Babaváró hitel remek lehetőség a gyermeket tervezőknek, hiszen az első 5 évben mindenképp kamatmentes a kölcsön, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig megmarad, plusz 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermeknél ismét három évvel meghosszabbodik a fizetés felfüggesztése, valamint elengedik a tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermeknél pedig megszűnik az adósság.

Bár a Babaváró hitel szabad felhasználású, vagyis akár csak egy személyi kölcsön, gyakorlatilag bármire elkölthető, legtöbben mégis ingatlanvásárláshoz használják fel. Mivel a Babaváró összege legfeljebb 10 millió forint, ez önmagában jó eséllyel nem elegendő egy lakás vagy ház megvásárlásához, felépítéséhez, ezért sokan lakáshitellel egészítik ki, így teremtve meg a szükséges összeget. Nagy előny az ingatlanhitellel való kombinálásnál, hogy a Babaváró önerőként is felhasználható, ám azt tudni kell, hogy ha a Babaváró igénylése és a lakásvásárlás között nem telt el 90 napnál több, akkor van egy fontos megkötés.

 1. Ha a Babaváró hitel felvétele (a szerződéskötés időpontja) és az ingatlan megvásárlásához szükséges lakáshitel igénylésének időpontja között nem telt el 90 napnál több: akkor a Babaváró hitel összegének 75%-a számít önerőnek, míg 25%-a hitelnek számít.
 2. Ha 90 napnál több idő telt el közöttük, akkor a Babaváró teljes összege önerőnek minősül.

Bbaváró hitel felhasználása önerőként egy lakáshitelhez

Hirdetés

Hirdetés

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Vegyünk példaképpen egy fiatal házaspárt, akik megfelelnek a Babaváró személyi feltételeinek (ezt a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával egyszerűen ellenőrizhetik), és szeretnének lakáshitellel házat vásárolni maguknak. A kiszemelt ház 40 millió Ft-ba kerül, és mivel nem rendelkeznek jelentős megtakarítással, szeretnék a jelzáloghitelhez elvárt önerőt a Babaváróból előteremteni.

A pár szerencsére nem csak a Babaváró személyi feltételeit teljesíti, hanem rendelkezik elegendő jövedelemmel is ahhoz, hogy megkapják a maximális 10 millió forintot.

Bár a bankok jogszabály szerint akár az ingatlan vételárának 80%-áig hitelezhetnek, reálisabb 70%-kal számolni, ezért a példában szereplő 40 millió Ft-os ingatlan megvételéhez legfeljebb 28 millió Ft hitelt ad részükre a bank. Párosunk ráadásul rendelkezik az ekkora hitel havi törlesztőjéhez szükséges jövedelemmel is. (A nettó jövedelem maximum 50%-át lehet hiteltörlesztésre fordítani egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél 500 ezer Ft havi nettó jövedelem alatt.)

Igen ám, de esetükben nem telt el 90 nap a Babaváró szerződéskötés és a lakáshitel igénylése között, ezért a Babaváró hitel 25%-a (2,5 millió Ft) ingatlantehernek minősül, ezért a bank ennyivel csökkenti a maximálisan adható hitel nagyságát, azaz végül 25,5 millió Ft-hoz juthat hozzá a pár. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába teszik bele a Babaváró mind a 10 millió Ft-ját a házvásárlásba, ezen felül még 4,5 millió Ft önerőt kell előteremteniük.

Hogyan lehet csökkenthető a szükséges önerő összege?

1. tipp: A pár dönthet úgy, hogy vár a Babaváró hitel szerződéskötésétől számítva vár 90 napot, és ezt követően nyújtja csak be a lakáshitel-igénylést. Ebben az esetben – 70%-os hitelezhetőséggel számolva – 28 millió Ft jelzáloghitelt kaphatnak, így a 10 millió Ft Babaváró hitelen felül 2 millió Ft egyéb forrásra lesz még szükségük.

2. tipp: Nagyon nem mindegy ugyanakkor, hogy a pár melyik hitelintézetnél igényel lakáshitelt, hiszen előfordulhat, az egyik a vételár 80%-áig hitelez, míg a másik mondjuk csak 70%-áig.

 • 80%: A példánkban szereplő 40 millió Ft-os ingatlannál 32 millió Ft lehet a hitel összege, ami egy 10 milliós Babaváró önerőként történő felhasználásakor 29,5 Ft-ra csökken (-2,5 millió Ft), vagyis végül mindössze 500 ezer Ft plusz forrást kell bevonniuk.
 • 70%: 28 millió Ft lakáshitelt vehetnek fel, amit a Babaváró önerőként történő felhasználása 2,5 millióval csökkent, így végül 25,5 millió Ft lehet a felvehető hitel. Ezért végül 4,5 millió plusz forrást kell bevonni a Babaváró hitel felhasználásán túl.

Mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző lehet, ezért érdemes lehet hitelszakértőhöz fordulni, aki ismeri a hitelintézetek sajátosságait.

Nem mindegy, hogy melyik banktól igényeljük a Babaváró hitelt!

Hogy mennyi hitelt kaphatunk maximálisan a jövedelmünk alapján, azt az úgynevezett JTM szabály (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szerint lehet meghatározni. Egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél – 500 ezer Ft havi nettó alatt – maximum 50%-ot tehet a hiteltörlesztőkre fordítani. Ám azt tudni kell, a bankok ennél szigorúbbak is lehetnek!

Fontos, hogy a bankok egy már meglévő Babaváró havi törlesztőjét különbözőképpen vehetik figyelembe lakáshitel felvételkor.

 • Vannak bankok, amelyek a Babaváró kamatmentes havi törlesztőjét nézik ilyenkor, majd ehhez adják hozzá a lakáshitel törlesztőjét.
 • Míg mások úgy veszik figyelembe a Babavárót, mintha nem született volna gyermek, vagyis kamatos volna a hitel.

A kettő között jelentős különbség van, hiszen az utóbbi számítási metódusnál nagyobb törlesztőt vesznek figyelembe JTM vizsgálatkor, vagyis magasabb jövedelemre lehet szükség ugyanakkor hitelösszeg felvételéhez.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés