Így használhatod még rugalmasabban a Lakástakarékokat (X)

Így használhatod még rugalmasabban a Lakástakarékokat (X)
Hirdetés

Cikk2023-11-07
 

A 2023-ban elinduló új lakástakarékpénztárak bizonyos szempontokból előnyösebbnek is tekinthetők a korábban elérhető, régi típusú lakástakarékoknál. Különösen igaz ez abban az esetben, ha valaki többet szeretne félretenni havi 50 ezer forintnál, vagy ha nem biztos abban, hogy mikor lesz szüksége a pénzre. Most bemutatjuk, milyen hasznos tulajdonságait érdemes megismerni az új LTP-nek!

Mik a fő különbségek az új és a régi LTP-k között?

Állami támogatás nélkül is akár 30%-os jóváírás

A régi lakástakarékok legfőbb előnyének a 30%-os állami támogatást tekinthettük. A havi befizetések maximuma 20 ezer forint volt, így a lakáscélra előtakarékoskodók legfeljebb évi 72 ezer forint állami támogatásban részesülhettek. Az állami támogatás 2018-as kivezetésével az LTP hosszú időre elveszítette vonzerejét, mígnem 2023-ban ismét megjelentek a piacon az akár 30%-os jóváírással kecsegtető ajánlatok.

A fő különbség a régi és az új konstrukciók között, hogy idén már nem állami támogatásból, hanem a szolgáltatók „zsebéből” származik a kamatbónusz / prémium. Ebben a cikkben bemutattuk, hogy milyen pénzügyi folyamatok tették lehetővé a lakástakarékok újbóli megjelenését, és várhatóan meddig fog tartani ez a speciális időszak.

Nagyot nőtt a maximális havi megtakarítási összeg

Ha összesítve nézzük a magyar lakáspiacot, azt mondhatjuk, hogy 2010-hez képest gyakorlatilag megháromszorozódtak az ingatlanárak, de hasonló vagy akár még drasztikusabb emelkedést látunk az építőipari árak terén is. Ilyen körülmények között nyilvánvaló, hogy az ingatlanvásárláshoz szükséges önerőnek vagy egy lakásfelújítás költségének az előteremtése már lényegesen nagyobb tőkét igényel, mint 6-8 évvel ezelőtt.

Ebből a szempontból jó hír, hogy számottevően emelkedtek a lakástakarékok havi megtakarítási limitjei. A korábbi 20 ezer forintos maximumhoz képest ma már 50 ezer forintos betétfizetés vállalása is lehetséges. Természetesen az elérhető jóváírás mértéke is követte ezeket a változásokat: egy 8 év futamidejű, havi 50 ezer forintos LTP-vel jelenleg 1,44 millió forint kamatbónusz is kapható, míg korábban a legmagasabb befizetéssel ugyanennyi idő alatt legfeljebb 576 ezer forint nyereséget lehetett elérni.

Egy személynek több LTP-je is lehet

Az államilag támogatott lakástakarékokra vonatkozóan szigorú megkötés volt, hogy egy magánszemélynek csak egy szerződése lehetett, azaz tiltott volt az állami támogatás „halmozása”. Ha valaki mégis többet szeretett volna befektetni havi 20 ezer forintnál, akkor találnia kellett olyan közeli hozzátartozókat, akiknek a nevén még nem volt LTP.

2023-ban ezen a téren is kedvező változás történt: már nincs korlátozva, hogy egy személy hány LTP-t köthet. Ennek köszönhetően tehát az is lehetséges, hogy bevonható közeli hozzátartozók hiányában is legyen valakinek párhuzamosan több lakástakarékpénztára. Ennek például akkor van jelentősége, ha szeretné túllépni a havi 50 ezer forintos limitet, vagy valamilyen más okból két kisebb összegű LTP-t indítana el.

Hirdetés

Hogyan használható még rugalmasabban az LTP?

Érdemes még szót ejtenünk két további taktikáról, amelyek révén az új lakástakarékok előnyhöz juttathatják a megtakarítókat.

Egyrészt: az LTP-k csak abban az esetben jogosítanak jóváírásra, ha a számlanyitás és a pénz felhasználása között legalább 4 év eltelt. A rövidebb futamidejű (4 éves) konstrukciók idő előtti feltörése tehát mindenképpen a kamatbónusz elvesztésével jár. Ha viszont valaki 8 évre szerződik, majd 8 évnél korábban (de 4 évnél később) felvenné a megtakarítását, akkor is zsebre teheti a 4 év után járó kamatbónuszt! Ez akkor jöhet jól, ha még nem pontosan látható, hogy mikor lesz időszerű a lakáscélú felhasználás. Ilyen élethelyzetben érdemes lehet hosszabb időtartamú szerződést kötni: ezzel bebiztosítható a 4 év után járó jóváírás, de közben megmarad annak a lehetősége is, hogy 8 évig fusson a megtakarítás.

Másrészt: egy szerződés feltörése értelemszerűen csak az adott szerződés kamatbónuszát érinti, míg a megtakarító további lakástakarékpénztárai zavartalanul működhetnek tovább. Emiatt azt is érdemes lehet megfontolni, hogy a félretenni kívánt összeget kettő vagy több különböző szerződés között osszuk szét. Ha például egy havi 40 ezer forintos LTP helyett kettő 20 ezrest indítunk el, majd hirtelen szükség lesz a pénz egy részére, akkor elég csak az egyiket feltörni, így csak a potenciális kamatbónusz felét veszítjük el.

Fontos, hogy a különböző lakástakarékok között eltérések lehetnek. Például van, ahol bizonyos feltételek teljesítése esetén elengedik a számlanyitási díjat, amely akár 100 ezer forintot meghaladó összeg is lehetne, míg máshol nincs lehetőség ilyen kedvezmény elérésére. Éppen ezért döntéshozatal előtt érdemes körültekintően tájékozódni a pontos kondíciókról.

Készült az Erste Lakástakarékpénztár támogatásával.

Hirdetés