Meddig lesznek elérhetők a 30%-os lakástakarékok? (X)

Meddig lesznek elérhetők a 30%-os lakástakarékok? (X)
Hirdetés

Cikk2023-10-26 Frissítve: 2023-10-27
 

Sokak örömére 2023-ban ismét felpezsdült a lakástakarékok piaca, ma már több szolgáltató is kínál 30%-os jóváírással kecsegtető befektetést. Most megnéztük, hogy a piaci körülmények meddig teszik lehetővé ezeket a nagylelkű ajánlatokat, és kell-e sietniük azoknak, akik szeretnének egy jó LTP-t.

Hatalmas népszerűségnek örvendenek a 2023-ban újraindult lakástakarékpénztárak. A két szolgáltató által idén ismét piacra dobott pénzügyi termék már az első néhány hónap alatt sok ezer új megtakarítót tudott megszólítani, ami az LTP korábbról származó ismertségének és közkedveltségének is köszönhető. Ugyanakkor a megtakarítások jövedelmezősége a jelek szerint belátható időn belül rosszabbodhat.

Hogyan működnek a mostani lakástakarékok?

A lakástakarékpénztár – amint neve is mutatja – lakáscélú előtakarékosságra nyújt lehetőséget. Fő előnyét 2018-ig az adta, hogy állami támogatás is kapcsolódott hozzá, de ezt a támogatást már 5 évvel ezelőtt kivezették. A hirtelen versenyképtelenné váló megtakarítás sokat veszített a vonzerejéből, idén azonban két szolgáltató, az OTP és az Erste is az üzletág újraindítása mellett döntött. Így a Fundamentával együtt ma már három helyen is köthető lakástakarékpénztár.

A jelenleg elérhető megtakarítások annyiban hasonlítanak a korábban létező, államilag támogatott konstrukciókhoz, hogy az éves befizetések után akár 30%-os  jóváírásra (kamatbónuszra vagy prémiumra) is szert lehet tenni általuk. Természetesen már nem az állam biztosítja a támogatást, hanem a szolgáltatók „saját zsebükből” fizetik az ügyfelek nyereségét eredményező összegeket.

Hirdetés

Mekkora hozamot lehet elérni a lakástakarékokkal?

A lakástakarékok hozamait az egységesített betéti kamatláb mutatóval (EBKM) mérhetjük. Ez az érték százalékosan megmutatja, hogy a megtakarítás teljes időszaka alatt mekkora éves nyereséget termelnek az elhelyezett összegek. Például egy 5%-os EBKM azt jelenti, hogy a megtakarítási időszak végén éppen annyi pénzt vehetünk majd fel, amennyit egy olyan képzeletbeli befektetésből kapnánk, amely minden befizetésre a lejáratig 5%-os éves kamatot fizetne. Az EBKM nagy előnye, hogy képes kezelni az eltérő kamatozási struktúrákat is, ezért a kapott eredmények teljesen összehasonlíthatók.

Az aktuálisan elérhető lakástakarék-ajánlatok

Látható, hogy 8 éves időtávú, havi 50 ezer forintos megtakarítás esetére a mostani legkedvezőbb ajánlatot az Erste akciós konstrukciója kínálja. Az  éves befizetések után 30%-os jóváírásnak (és némi betéti kamatnak) köszönhetően a 4,8 millió forintnyi összes saját befizetéshez további 1,465 millió forint nyereség adódik, így a teljes futamidő alatt elérhető évesített hozam (EBKM) 6,14 százalék.

Miért idén indultak újra a lakástakarékok?

Az utóbbi 1,5-2 évben mind a befektetések, mind a hitelek piacán rendkívüli folyamatoknak lehettünk tanúi. Az infláció feltörésével összefüggésben meglehetősen rövid idő alatt a kamat- és hozamszintek is komoly emelkedést produkáltak. Például az 5 éves magyar állampapírpiaci hozamszint a 2021. eleji 1,4%-os szintjéről bő másfél év alatt 12% fölé növekedett. Igaz, hogy azóta számottevő mérséklődés következett be, és ma már 8% alatti értéket vesz fel a mutató.

Az 5 éves magyar referenciahozamszint alakulása (2013-2023.)

Ilyen körülmények között érthető, hogy miért idén indultak útjukra az akár évi 5-6 százalékos nyereséget biztosító lakástakarékok. A hozamszintek felfutása lehetővé tette, hogy 4-8 éves időtávon a szolgáltatók megengedhessenek maguknak egy ilyen ajánlatot, hiszen egy bank adott időtávra a fentivel nagyon erősen korreláló hozamért képes kihelyezni a bevont forrásokat.

Meddig lesznek elérhetők ezek az ajánlatok?

Természetes, hogy a szolgáltatók könnyedén ígérhetnek az aktuális hozamszintnél némileg alacsonyabb jövedelmezőséget a betéteseik számára. Ugyanakkor a jövőben várhatóan folytatódni fog az infláció lassulása, és ezzel együtt a kamat- és hozamszintek mérséklődése is. Ha pedig egyre lejjebb kúszik a bankok által elérhető hozam, az nagymértékben bekorlátozza az általuk kínált betéti kamatokat is.

Éppen ezért arra kell számítanunk, hogy a lakástakarékok piacán jelenleg látott, akár 6%-os nyereség nem lesz örökké elérhető. A Bankmonitor várakozásai szerint legkésőbb 2024. második félévében (azaz szűk egy éven belül) rosszabbodni fog a lakástakarékok jövedelmezősége. Ha tehát valaki szeretné bebiztosítani a korábban bemutatott, aktuálisan kínálkozó hozamokat, akkor nem érdemes sokáig halogatnia a döntéshozatalt. A következő néhány hónapban még nyitva állnak a fenti lehetőségek, de valószínűsíthető, hogy egy év múlva már semelyik szolgáltatónál nem lesz kapható 6%-os ajánlat.

Készült az Erste Lakástakarékpénztár támogatásával.

Hirdetés