Közel 7% reálhozam – ezt is el lehetett érni Magyarországon!

Közel 7% reálhozam – ezt is el lehetett érni Magyarországon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-11 Frissítve: 2024-07-12
 

Az új inflációs adat tükrében megnéztük, mekkora hozamot tehettek zsebre az utóbbi 1 évben a biztonságra törekvő befektetők. Az eredmény láttán a legtöbben valószínűleg meglepődnének.

Alig 3,7%-kal nőttek a fogyasztói árak a júniussal záródó egy évben, közölte a KSH. A szakértők várakozása a konszenzus szerint valamivel magasabb (évi 3,9%) volt, tehát a legfrissebb inflációs adat kedvezőbb lett a vártnál. Ilyen körülmények között nem volt nagy kihívás számottevő reálhozamot elérni a befektetésekkel.

Milyen tényezők növelték az inflációt?

A júniusi inflációt leginkább a szolgáltatások drágulása húzta felfelé, míg két főcsoportban árcsökkenést mutatott ki a KSH az utóbbi egy évben. A statisztikai hivatal számításai alapján így változtak az árak a vizsgált hét főcsoportban egy év leforgása alatt:

  • Szolgáltatások: +9,7%
  • Szeszes italok, dohányáruk: +4,2%
  • Ruházati cikkek: +4,1%
  • Egyéb cikkek, üzemanyagok: +2,7%
  • Élelmiszerek: +1,1%
  • Tartós fogyasztási cikkek: -1,3%
  • Háztartási energia, fűtés: -2,7%

Havi alapon összességében nem változtak az árak, azaz 0% volt az infláció. Igaz, hogy az egyes főcsoportokban végbementek változások, például az élelmiszer 0,3%-kal, a háztartási energia pedig 2,3%-kal olcsóbb volt a májusi szintnél, míg a szeszes italok és dohányáruk, illetve a szolgáltatások havi alapon 1,0%-kal drágábbak lettek.

Fontos
Egy-egy inflációs adatból önmagában nem feltétlenül lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen számos egyedi hatás – pl. szezonalitás – okozhatja a mutató bármely irányú kilengését. Ha a tartósabb folyamatokra vagyunk kíváncsiak, akkor a rövid távú ingadozásokat és nem piaci folyamatokat kiszűrő „maginflációt” érdemes figyelni. A maginfláció idén júniusban kedvezőtlenebbül alakult: éves alapon 4,1%-os értéket vett fel, havi alapon pedig 0,5%-os drágulást jelzett.

Hirdetés

Hirdetés

Pezsgőt bonthatnak az állampapírba fektetők!

A Bankmonitor azt is megvizsgálta, hogy mekkora hozamot lehetett elérni az állampapír-befektetéssel a mögöttünk álló egy évben. Értelemszerű, hogy a befektetők abban az esetben örülhetnek, ha sikerült az inflációnál nagyobb hozamot („pozitív reálhozamot”) elérniük. Ellenkező esetben, negatív reálhozam esetén a pénz veszített az értékéből, azaz kevesebb fogyasztásra elegendő az időszak végén, mint az időszak elején.

Akik figyelemmel kísérték az állampapírpiaci folyamatokat, emlékezhetnek, hogy a 2021-ben kezdődő sorozatos gazdasági sokkok (energiakrízis, infláció, háború) hatására szabályosan elszálltak a magyar kamat- és hozamszintek. Míg 2021. június végén még 0,8% volt a 12 éves állampapírpiaci hozam, addig a 2023. márciusi csúcsán 14,6% fölött is járt az értéke.

Számunkra ebből most az az érdekes, hogy az egy évvel ezelőtti inflációs adatfelvétel időszakában, 2023. június 26-án 10,87%-os hozammal lehetett rövid lejáratú állampapírt vásárolni.

Ezt összehasonlítva az azóta végbement 3,7%-os áremelkedéssel azt kapjuk, hogy 6,9%-os reálhozamra tehettek szert a befektetők!

A biztonságra törekvő megtakarítók tehát kifejezetten örülhetnek, jó döntésnek bizonyult a mögöttünk álló egy évben rövid lejáratú állampapírba befektetni.

Ötlet
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legmegfelelőbb befektetéseket!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés