Így juthatsz most 10 millió forint hitelhez

Így juthatsz most 10 millió forint hitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-21 Frissítve: 2021-08-06
 

A kedvező lakáshitel kondícióknak köszönhetően egy 10 millió forintot 20 évre már 2,84%-os THM-mel, vagyis 54 ezer forintos törlesztővel is felvehetünk. Ugyanakkor azok a hitelek is nagyon vonzó kamat mellett vehetők fel, ahol a törlesztő évekre kiszámítható marad: 5–10 éves rögzítésű hiteleket is már 60-66 ezer forint körüli törlesztővel elérjük. Persze mindehhez nagyon fontos, hogy meglegyen a jövedelmi háttér is, hiszen ahhoz, hogy megkapjuk a hitelt, legalább 160 ezer forintos családi jövedelmet szükséges igazolni.

Az elmúlt időszakban jelentősen elszálltak az ingatlanárak, ami egyre nagyobb kihívás elő állítja lakásvásárlást tervezőket, mert kellő nagyságú önerő hiányában nagyobb összegű lakáshitelből kell megoldani az adásvételt. Ráadásul ezt ki is kell valahogy gazdálkodni a családi büdzséből.

Jelenleg teljesen reálisnak tűnik, hogy 10 millió forintos lakáshitelt is fel kell vennie egy családnak ahhoz, hogy a kiszemelt házat megvásárolhassa (főként a fővárosban). A lakáshitel kalkulátorunk segítségével meg is néztük, hogy a jelenlegi kondíciók alapján, milyen hitelek vannak a bankok kínálatában. Összehasonlításunkban a 20 éves futamidejű hiteleket néztük meg, amin túl már nem igen érdemes nyújtani a hitel visszafizetését.

Hirdetés

Hirdetés

Ezt kínálják jelenleg a bankok

A legalacsonyabb törlesztőt, az ún. gyakran változó, vagy rövid kamatperiódusú lakáshiteleknél érhetjük el. Itt azonban a piaci kamatok mozgásának megfelelően éven belül is változhat a fizetendő törlesztő, ami problémás lehet, ha a most történelmi mélyponton tartózkodó kamatok a közeljövőben elkezdenek emelkedni.

10 millió forinthoz 20 évre már akár 2,84%-os THM-mel vagyis 54 ezer forintos törlesztő mellett is hozzájuthatunk, ha 6 hónapos kamatperiódus mellett tesszük le a voksunk. Az alacsony havi kiadás ugyan vonzó lehet, de a kamatkockázatot nem szabad figyelmen kívül hagyni, így érdemes lehet inkább azoknál a hiteleknél nézelődni, ahol a törlesztő csak éven túl változhat meg.

Nagyot csökkent a különbség a rövid és hosszú kamatperiódusú hitelek kamatai között, előfordul, hogy már csak 1%-kal kell többet fizetni a biztonságosabb hitelért. A legkedvezőbb fix lakáshiteleknél már egyre több fogyasztóbarát lakáshitellel találkozhatunk, amelynek köszönhetően az elmúlt hónapokban tovább süllyedtek a kamatok, sőt a legkedvezőbb hitelek között szinte kizárólag ezek tűnnek fel.

A THM a rögzítéstől függően 3,7% és 9,48% között szóródik, vagyis 58,5 ezer forint és 88,8 ezer forint közötti havi kiadással tudunk felvenni jelenleg egy 10 milliós 20 éves futamidejű lakáshitelt. Akinek a kiszámíthatóság a fontosabb, annak ajánlott, ha az 5-10 éves rögzítésű hitelek között nézelődik, mert ezekkel már kellőképp be tudjuk magunkat védeni a kamatemelkedés ellen.

Használd a hitelkalkulátorunkat és kiderül, hogy melyik a számodra legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Mekkora jövedelem kell hozzá?

A lakáshitelek esetében alapvetően a kiszemelt ingatlan értéke és a jövedelmünk nagysága határozza meg legnagyobb mértékben, hogy mekkora összegre számíthatunk. Egyrészről úgy számolhatunk, hogy a bankok maximum az ingatlan 80 százalékáig adnak hitelt, vagyis 20 százalékos önerőt nekünk kell előteremteni. Ráadásul a szabályok szerint a havi törlesztés is legfeljebb a jövedelem 50 százalékát érheti el (400 ezer forintos kereset fölött 60%), azonban a banki gyakorlat alapján inkább 30-35 százalékról beszélhetünk.

Természetesen az adott pénzügyi intézménytől nagyban függ, hogy milyen ügyfélminősítést kapunk. Ugyanakkor az általános gyakorlat, hogy stabilabb pénzügyi háttérrel és jó minőségű fedezettel, nagy valószínűséggel kedvező feltételek mellett megkapjuk meg a kívánt összeget a banktól.

Az elfogadható jövedelmek listája is igen hosszú lehet, például a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj jön szóba elsődleges keresetként. Nagyon fontos, hogy néhány jövedelemtípust csak kiegészítő keresetként vesznek figyelembe a bankok (például GYED, GYES, családi pótlék, bónusz, jutalom).

A 35%-os jövedelemarányos törlesztő mellett az aktuális banki kínálat alapján arra számíthatunk, hogy 167-250 ezer forintos családi jövedelmet kell legalább igazolni egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitelhez. Persze nagyon sokat számít, hogy van-e más hiteltörlesztésünk is (hitelkártya, folyószámlahitel, személyi kölcsön), mert akkor a jövedelemelvárás megnő a bank részéről.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés