Ennyit kell adóznod, ha ingatlant adsz bérbe. De vajon hitelezhető az ilyen jövedelem?

Ennyit kell adóznod, ha ingatlant adsz bérbe. De vajon hitelezhető az ilyen jövedelem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-01 Frissítve: 2021-10-11
 

Az augusztus és a szeptember az albérleti szezon csúcsa, ha valaki ilyenkor nem tudja kiadni az ingatlanját, az később nehezebben talál majd bérlőt. De mire kell figyelnie egy kiadónak adózási szempontból?

A lakóingatlan bérbeadása főszabály szerint áfamentes, ezért nem kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie) annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet. A lakbért, azaz a lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell, amire alkalmas lehet a bankszámlakivonat, készpénzes fizetés esetén pedig például az átvételi elismervény.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. Negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék.

Az ingatlan bérbeadás adózásáról itt találsz részletes információkat.  

Elfogadják a bankok jövedelemként a bérbeadásból származó jövedelmet?

Ahhoz, hogy az ingatlan kiadásából származó jövedelmet a bankok elfogadják, először is legálisnak kell lennie, vagyis adózni kell utána. Az, hogy legális a kiadásból származó bevétel, azonban még nem feltétlenül lesz elég. A Bankmonitor tapasztalatai szerint a magyar bankok mintegy fele jelenleg egyáltalán nem fogadja el az ingatlan kiadásból származó bevételeket, de ahol b számítják, ott is többnyire csak kiegészítő jövedelemként. Ez az azt jelenti, hogy az igénylőnek más forrásból teljesítenie kell a minimálisan előírt jövedelmet – ez lehet például alkalmazotti bér vagy vállalkozói jövedelem -, amihez hozzá számítják a kiadásból befolyó bevételt. Jelenleg mindössze két olyan pénzintézet van, ahol önálló jövedelemként is számolnak az ilyen bevételekkel.

Amennyiben megnéznéd, hogy melyik bank adja számodra a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot, próbáld ki a 12 bank ajánlatait összehasonlító lakáshitel kalkulátort. Ha pedig bérbeadásból származó bevételed van, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés