Így óvhatod meg legértékesebb vagyontárgyad

Így óvhatod meg legértékesebb vagyontárgyad
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-10 Frissítve: 2021-08-11
 

A magyarok legértékesebb vagyontárgya az otthona. Ehhez képest meglepő, milyen kevés energiát fordítunk arra, hogy ezt a vagyontárgyat biztonságban tudjuk. Sokan egyáltalán nem kötnek rá biztosítást, akik meg igen, azok is gyakorta elfeledkeznek a biztosítás felülvizsgálatáról. Ez utóbbi pedig baj esetén igen veszélyes lehet.

1,2 millió lakóingatlan, benne 3 millió ember. Ők azok, akik teljesen kiszolgáltatottak, ha otthonukat elemi csapás éri, hiszen nincs semmiféle lakásbiztosításuk. Megdöbbentő, de a biztosítatlan ingatlanok legnagyobb része olyan helyeken áll, ahol Magyarországon a legnagyobb az ár- és belvíz veszély. Mivel a hírekben évről évre egyre többet hallani özönvízszerű esőzésekről, rekordméretű áradásokról és tornádószerű viharokról, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy természeti csapás éri a biztosítatlan otthonokat.

Szerencsére a magyar lakosság zöme azért igyekszik megóvni otthonát. A hazai lakásállomány 70 százaléka biztosított. Biztosított, de nem védett. Az élő lakásbiztosítási szerződések nagy része ugyanis elavult, így baj esetén aligha nyújtana fedezetet a felmerült károkra. Az egyik hazai biztosítótársaság, a Genertel meg is kérdezte ügyfeleit, mikor kötötték biztosításukat. Megdöbbentő válaszok születtek: a szerződések 41 százaléka 5 évnél régebbi, 26 százaléka pedig 3-5 évvel ezelőtt köttetett.

Miért veszélyes ez?

Otthonunk értéke az évek során változik. Ha veszünk egy drága tévét, ha felújítjuk a lakást, az mind-mind növeli az értékét. Csakhogy a lakásbiztosítás arra az értékre nyújt fedezetet, amikor azt megkötötték. Így ha mondjuk tűz üt ki és leég az új tévé vagy oda lesz a frissen felújított lakás, akkor a régi biztosítás már nem fogja fedezni a kárt. Furcsa, de ezzel a helyzettel tisztában is vagyunk. A már idézett felmérés szerint az embereknek csak 40 százaléka biztos abban, hogy lakásbiztosítása megfelelő védelmet nyújt baj esetén.

Az alulbiztosítottságot pedig rendkívül egyszerű elkerülni

Több módszer is van rá. A lakásbiztosítás megkötésekor kérhetünk értékkövetést, így a védelem a hosszú évek alatt sem értékelődik le. Ez a megoldás azonban valamiért nem népszerű az ügyfelek körében. A tapasztalatok szerint kétharmaduk nem kér ebből a megoldásból. Jobb módszer lehet, ha pár évente felülvizsgáljuk meglévő biztosításunkat. Ha ezt megtesszük, egyrészt biztosak lehetünk abban, hogy legféltettebb kincsünk, az otthonunk megfelelően védett minden baj esetén. Másrészt biztosítási kiadásainkon is spórolhatunk.

Az elmúlt években ugyanis egyértelműen látszik, hogy a kötelező biztosításokhoz hasonlóan a lakásbiztosítások ára is folyamatosan csökken. A Netrisk biztosításközvetítő portál adatai szerint két év alatt 16 százalékkal, 26 ezerről 22 ezer forintra csökkent a lakásbiztosítások átlagdíja. Ám ezt az összeget is lehet csökkenteni. Ha vállaljuk, hogy a kisebb 10-50 ezer forintos károkat magunk fizetjük (ezt hívják önrésznek), akkor a legtöbb biztosítótársaság akár 15 százalékos kedvezményt is ad a díjból.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés