Így tudsz sok pénzt összegyűjteni az iskolás gyermekednek

Így tudsz sok pénzt összegyűjteni az iskolás gyermekednek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-02
 

Kezdődik az iskola. Néhány hete az iskolatáska, tolltartó, vonalzó, tornacipő és egyéb kellékek beszerzése tölti ki minden időnket. Főleg, ha a gyermeked most kezdi az első osztályt. Nagy az izgalom. Már a felszerelés beszerzéséhez meglehetősen mélyre kell nyúlni a pénztárcába. Ha magániskolában kezd a gyermeked, akkor még nagyobb a kiadás. Az éves tandíj valahol 1 millió forintnál kezdődik, és így is többszörös a túljelentkezés. A közép- és felsőfokú képzés még nagyobb összegeket visz el a családi kasszából. Egy gyermekcélú megtakarítás sokat segíthet a kiadások csökkentésében.

Megtakarítási lehetőség plusz életbiztosítási védelem

Egy gyermekcélú megtakarítás önmagában is sokat jelent, mert gyermeked életkezdését, továbbtanulását segíted vele. Apránként, hosszú idő alatt tudod összegyűjteni a kívánt összeget, így nem egy egyszeri hatalmas kiadás nyomja majd a válladat, hanem olyan összegekkel tudod ezt elérni, ami elfér a havi kiadások között. Ha a megtakarítás kiegészül egy életbiztosítási védelemmel, akkor biztos lehetsz abban, hogy az összeg akkor is rendelkezésre fog állni, ha veled tragédia történik. Így együtt a megtakarítás és az életbiztosítás komplex védelmet nyújt a gyermek számára.

Fontos
A gyermekcélú megtakarításos életbiztosítási szerződésben a gyermek sem szerződőként, sem biztosítottként nem szerepel. Nem a gyermek életére kötöd a biztosítást, hanem azért, hogy biztosítsd a továbbtanulását, életkezdését.

A szerződéskötéskor lejáratkori kedvezményezettnek célszerű saját magadat megjelölni, így te adhatod át a pénz a gyermekednek. A haláleseti kedvezményezettnek inkább a párodat jelöld meg, amíg a gyermek kiskorú, amúgy is a gondviselő fogja a pénzt megkapni.

Hirdetés

Hirdetés

Megtakarításos életbiztosítás? De mi ez pontosan?

Az egyik legnépszerűbb biztosítási konstrukció. A te részedről nem túl bonyolult a működése. A szerződéskötéskor ki kell választanod a biztosítás időtartamát, amit érdemes a gyermek nagykorúvá válásának időpontjához, vagy a tanulmányok elkezdéséhez igazítani. A biztosítónak rendszeresen díjat fizetsz – te választod meg, hogy havonta, negyedévente, félévente vagy évente –, amely a költségek levonása után befektetésre kerül. A biztosítás időtartamának végén a biztosító kifizeti a lejáratig összegyűjtött pénzedet a hozamokkal együtt. Ha a tartam alatt elhalálozol, akkor kifizeti a szerződéskötéskor általad meghatározott biztosítási összeget és az addig összegyűjtött pénzt a hozamokkal a kedvezményezett részére.

Mi a különbség a hagyományos és a „unit linked” verziók között?

A befektetett pénzed kamatozhat hagyományos megtakarításként a biztosító által meghatározott befektetési formában, de lehet választani olyan lehetőséget is, hogy te határozod meg, hogy milyen legyen a befektetés összetétele.

A biztosító segít ebben, részletesen bemutatja, hogy milyen befektetési eszközök közül választhatsz: részvény, kötvény, állampapír, stb. Kérdéseket fog feltenni azzal kapcsolatban, hogy milyen a befektetési „profilod”. Ez azt jelenti, hogy megpróbálja meghatározni, hogy milyen a kockázatviselési hajlandóságod, mennyire értesz a befektetésekhez. Ennek alapján ajánl egy befektetési összetételt a számodra.

Ebben elsősorban a részvények aránya lesz a legfontosabb szempont, mivel ezek az eszközök tudják leginkább befolyásolni a befektetésed hozamát. A részvények árfolyama ingadozik a leggyorsabban lefelé és felfelé is, mivel ezek az eszközök a legérzékenyebbek a befektetési piac mozgásaira. (Azt a típusú konstrukciót, ahol te választod meg a befektetés összetételét befektetési egységekhez kötött, vagy más néven unit linked életbiztosításnak nevezik.)

A befektetés összetételén változtathatsz a biztosítás tartama során. Ha elég hosszú időtartamot választottál a pénz összegyűjtésére, például több mint 10 évet, akkor ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a befektetésed nagyrésze részvényekbe kerüljön. A tartam végének közeledtével, általában az utolsó 3 évben érdemes a tőke nagyobb részét biztonságosabb befektetési eszközökbe átcsoportosítani (állampapír, kötvény), így az időszak alatt összegyűjtött pénz értéke nem fog csökkenni a részvényárfolyamok esetleges ingadozása miatt a tartam végén.

Jó tudni
Ennek a veszélynek az elkerülése érdekében a vezető biztosítótársaságok termékeiben már van egy tartamhosszabbítási lehetőség. Így, ha mégis ilyen helyzet állna elő, a befektetéseidet nem váltják pénzzé a tartam végén egy esetlegesen kedvezőtlen árfolyamon, hanem a kifizetést várakoztatják addig, míg a befektetési környezet kedvezőbb a visszaváltásra.

Mennyi legyen a haláleseti szolgáltatás?

A megtakarítási lehetőség mellett általában az alapbiztosítás része a haláleseti szolgáltatás, amelynek biztosítási összegét is te magad választhatod meg. Az összeg lehet egészen minimális, de ha törekszel a biztonságra, akkor célszerű a lejárati összeggel azonos szintre tenni, vagyis például, ha szeretnél 10 millió forintot adni a gyermekednek, akkor a biztosítási összeg is legyen 10 millió forint, így, ha veled tragédia történik a biztosítás tartama alatt, akkor gyermeked a megtakarítást és a biztosítási összeget is megkapja.

Hogyan működik az idő előtti visszavásárlás?

A befektetett pénz általában 3 év után visszavásárolható, ha nagy szükséged van rá. Így a kezdeti cél, a gyermeked támogatása nem fog sajnos megvalósulni, de ha sürgősen szükséged van pénzre, akkor az itt összegyűjtött összegre is számíthatsz. A biztosítási piacon található megtakarításos termékek mindegyike „fejnehéz”. Ez azt jelenti, hogy a költségek kezdetben magasak, majd az idő előre haladtával csökkennek. Így a korai visszavásárlás nem túl jó üzlet a számodra. Ezért alaposan fontold meg, ha egy gyermekcélú megtakarítást indítasz, hogy a havonta befizetendő összeg előteremtéséhez megvan-e a biztonságos anyagi háttered.

A szerződéskötéskor számodra átadott biztosítási feltételek részletesen tartalmazzák a visszavásárlás feltételeit, sőt példaszámításokat is kapsz a biztosítótól.

Mit jelent a biztosítási díj értékkövetése?

A megtakarításos életbiztosítási konstrukciók értékkövetési lehetőségét kihasználva a kezdeti díjat alacsonyabb összegben határozhatod meg, amely majd évente az inflációs rátának megfelelően növekedni fog. Az értékkövetés („indexálás”) egy opció, amely nagyon sok biztosítótársaságnál lemondható. A biztosítási tartam vége felé közeledve érdemes lehet az értékkövetést megállítani, hogy a biztosítás díj ne emelkedjen irreális mértékben.

Nézzünk egy életszerű példát!

Ha gyermeked születésekor kezded el a megtakarítást, akkor 18 éves tartammal tudsz számolni. Ha az értékkövetést választod, és minden évben 5 százalékkal növeled a biztosítási díjat, akkor 5 százalékos nettó (vagyis a biztosító költségeinek levonását követően fennmaradó) hozam mellett havi 20 ezer forint megtakarítás 10,4 millió forint lejáratkori összeget fog eredményezni.

Havi 20 ezer forint kezdeti díjjal indított megtakarítás alakulása 18 év alatt

Ha gyermeked most kezdi az első osztályt, és gondolkozol egy gyermekcélú megtakarítás indításában, akkor már csak 12 éves tartammal tudsz számolni 18 éves koráig. Ez azt jelenti, hogy rövidebb tartam áll rendelkezésre a 10 millió forintos cél elérésére, vagyis a szükséges havi díj 20 ezerről 40 ezer forintra növekszik.

Mire jó a Bankmonitor kalkulátora?

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is ki tudod számolni, hogy az általad hosszútávon vállalható havi megtakarítások milyen lejárati összeget eredményeznének. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon!

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Így tud segíteni a Bankmonitor

Amint a fentiekből is láthatod, egy hosszútávú gyermekcélú megtakarításnak nagyon sok olyan részlete van, amelyet körültekintő módon meg kell vizsgálni. Szakképzett tanácsadó nélkül a számodra megfelelő konstrukció kiválasztása nehéz feladat. Ebben tud segíteni a Bankmonitor. Tanácsadóink ismerik a vezető biztosítók termékeit, és az élethelyzeted ismeretében segítenek kiválasztani a számodra legjobb pénzügyi terméket!

Hirdetés
Hirdetés