Illetékmentességet is kaphatnak a lakásvásárláshoz csok-ot igénylők!

Illetékmentességet is kaphatnak a lakásvásárláshoz csok-ot igénylők!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-19
 

Novák Katalin újabb családtámogatási kedvezményt jelentett be: a jövő évtől a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik csok támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás nem csak az új építésű házat vásárlóknak jelenthet nagy segítséget, a kedvezmény a használt lakásba költözők számára is elérhető lesz. Ez alapján egy 50 millió forint értékű lakás megvásárlásakor az illetéken 2 millió forintot lehetne spórolni.

Tovább bővül a jövő évtől elérhető család-, lakástámogatások köre: a jövő évtől vásárolt lakások után nem szükséges megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, amennyiben csok támogatást – családi otthonteremtési kedvezményt – is igényelt a család a lakás megszerzéséhez.

Hirdetés

Hirdetés

Kik igényelhetik a kedvezményt? 

Mindenki számára illetékmentes lesz a lakásvásárlás, aki csok támogatást is kér új otthona megvételéhez. Vagyis a már gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők is jogosultak lehetnek erre a kedvezményre. Emellett azok a házaspárok is jogosultak az illetékmentességre, akik a jövőben szeretnének gyermeket és csok támogatást is igényelnének vállalt gyermekükre. (Fontos, hogy vállalt gyermekre csak házaspárok igényelhetnek csok-ot, így csak ők kaphatják meg az illetékmentességet is.)

Az illetéket nem csak az új építésű-, hanem a használt lakások esetében is elengedik. Vagyis erre a támogatásra minden gyermeket nevelő jogosult lehet – az ingatlan építési évétől függetlenül -, aki lakóingatlant venne.

Mit jelent ez egy vevő számára?

Az illetéket utólag, a vételár alapján, annak megfizetését követően szükséges rendezni, vagyis az ingatlanok eladási árára közvetlen hatással nincsen. Ami jó hír, hogy az illetéke elengedésre kerül, azt nem szükséges megfizetnie a vevőknek. (Szemben például a felújítási támogatással, melyet utólagosan térít vissza a benyújtott számlák alapján az állam, azaz azt ki kell fizetnie az igénylőnek.)7

Emiatt a lakás vételára nem változik, a kapott támogatás a szükséges önerő nagyságát – amennyiben részben lakáshitelből történne a vásárlás – sem befolyásolja. Ettől függetlenül ez egy komoly segítség, hiszen az illeték megfizetésére már a vásárláskor félre kell tenni a szükséges összeget. (Egy 50 millió forintos lakás megvásárlásakor a vételár 4 százalékát, azaz 2 millió forintot kellene standard esetben kifizetni.) Ezt a „felszabaduló” pénzt akár a vételárba is be lehetne forgatni önerőként, ennyivel csökkentve a szükséges lakáshitel összegét.

2 millió forinttal kisebb hitelösszeg – ez megfelel egy 50 millió forint összegű lakás illetékének -miatt havonta akár 11 ezer forintot lehet spórolni egy 20 éves futamidejű lakáshitelnél. (Ennyi a különbség egy 20 millió és egy 18 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete között.) Ez pedig komoly könnyebbség lehet minden lakásvásárlás előtt álló család számára.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés