Ilyen még nem volt Magyarországon – Jön a kártyás részletfizetés!

Ilyen még nem volt Magyarországon – Jön a kártyás részletfizetés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-05 Frissítve: 2023-04-04
 

Ma jelentette be a Mastercard, a Cetelemmel és az Ofotérttal közösen rendezett sajtótájékoztatóján, hogy egy új részletfizetési megoldást vezet be. Ennek lényege, hogy nem kell egy összegben kifizetni a számlát, mert ha a kártya mögött van hitel, akkor annak fedezete mellett több havi részletben egyenlíthetjük ki a cechet. A következőkben részletezett bejelentés azért is emelhető ki, mert Európában a magyar a második ország, ahol ez a technológiai újítás elérhető lesz.

A bejelentés lényege, hogy elsőként a Cetelem hitelkártya tulajdonosok közül 2000-en úgy fizethetnek egy boltban (20 ezer forint felett) a kártyájukkal, hogy nem kell a teljes összeget azonnal kifizetniük, hanem elegendő azt részletekben visszatörleszteni (a minimális törlesztési összegen felül kell ezt fizetni). Amikor kártyás fizetésre kerülne sor, akkor a terminálnál kiválaszthatja az ügyfél, hogy részletben akarja-e kifizetni az összeget vagy egy összegben.

A terminál megmutatja, hogy a hitel költségeivel együtt mennyi lesz a teljes kifizetendő összeg, vagyis ha úgy látja, hogy ez számára nem megfelelő, akkor a terminálnál vissza is léphet és kifizetheti egy összegben (hitel nélkül), vagy akár el is utasíthatja azt. A bolti fizetésről szóló számla alján megtalálhatóak lesznek a legfontosabb információk a hitelről, így például az, hogy mennyi lesz a részlet, mekkora kamattal és díjjal kaptuk azt.

A részletfizetést választva azt kell megadni a terminálnál, hogy hány hónapra elosztva fizetné ki az összeget. A Cetelem esetében ez 3, 5 és 10 hónap lehet. A kedvezmény ott van, hogy a 3 havi törlesztésnél kamatmentesen kapja meg az ügyfél a hitelt, az 5 és 10 havi esetben a kamat 25%. Ez utóbbi kamat kedvezőbb, mint az a kamat, amit hagyományosan a hitelkártyán elköltött összegért számítana fel a szolgáltató.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egyelőre csak a Cetelem ügyfelei közül egy kiemelt csoport fizethet így és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket a fejlesztés, akkor 2018 első negyedévében kiterjesztésre kerülhet az összes Cetelem hitelkártya birtokosra.

A Mastercard képviselői ugyanakkor hozzátették, hogy teljesen nyitva áll minden bank előtt ez a szolgáltatás, és várhatóan több helyen is megjelenik majd ez a részletfizetési módszer, nemcsak a Cetelemnél. Ezt támogatja az a tény is, hogy nem kell új kártyát kibocsátani és a kártyaelfogadó helyeken sem kell a terminálokat lecserélni, hanem csak egy szoftverfrissítésre van szükség.

Sőt az is tervbe van véve, hogy a hitelkártyákon felül betéti kártyákra is kiterjesztésre kerül a részletfizetés, ahol a kártya mögött a bank által megadott hitelkeret van. A bankok saját belátására van bízva, hogy éppen milyen kondíciókkal (kamatokkal, egyéb díjakkal) vezetik be a részletfizetést. De a látottak alapján a költség kisebb lesz, mint a hitelkártya normál költsége, bár nem fogja elérni a személyi kölcsönök legjobb kondícióit.

A kerekasztalbeszélgetésben többek között kiderült, hogy a részletfizetés alsó fizetési korlátja 20 ezer forint, míg a felső értelemszerűen a kártya mögötti hitelkeret összege. A résztvevők szerint nem szabad összetéveszteni ezt a megoldást egy áruhitellel, hiszen a részletfizetés nem kötődik egyes termékekhez, sőt olyan helyen is el lehet például érni, ahol az áruhitelt nem. Tipikusan ilyen az Ofotért is, ahol már régóta kereték azt a finanszírozási megoldást, ami segíthet az embereknek megvenni a szemüveget részletre. Nem véletlen, hogy ahogy hallottak a lehetőségről, az első csatlakozó partner lett a társaság.

A Mastercard egyébként a részletfizetési szolgáltatása bevezetését nem bízta a véletlenre, készítettek egy 8 országot átölelő felmérést korábban. Ebből az derült ki, hogy például a skandináv országokban kevésbé nyitottak az ilyen megoldások iránt, viszont a régiónkban a válaszadók nagy része pozitívan fogadta a hírt és ha felajánlanák, akkor élne a lehetőséggel. Fontos tudni, hogy nemcsak a bolti fizetéskor lesz lehetőség részletfizetésre, hanem például egy internetes fizetésnél is. Legalább is akkor, ha olyan kártyánk van, ami ezt a funkciót támogatja.

Hirdetés
Hirdetés