Indulj felfegyverkezve a csatába, és tiéd lesz álmaid lakása

Indulj felfegyverkezve a csatába, és tiéd lesz álmaid lakása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-30
 

Ugye te is örülnél, ha teljes nyugalomban keresgélhetnél lakás? Szeretnéd előre tudni, hogy hitelképes vagy-e és mekkora összegre? Egyre több banknál lehet előzetes hitelbírálatot kérni, megkönnyítve ezzel a saját életedet. Kivesézzük miért jó ez neked? Hogyan működik a gyakorlatban? Vannak-e buktatói?

Hitelbírálat alkalmával a bank megvizsgálja a hitelt felvenni kívánó jövedelmi és vagyoni helyzetét, valamint a megvásárolni kívánt ingatlant is. Az előzetes bírálat lényege éppen abban van, hogy nem kell meglennie a megvásárolni kívánt ingatlannak. Téged, mint leendő adóst fog a bank „minősíteni” és eldönteni, hogy mennyire vagy hitelképes.

A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorodra, a jövedelmedre, a meglévő hiteleidre.  Vagyis mindent pontosan ugyanúgy vizsgál, mint egy normál hitelbírálatkor, csak az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél.Éppen úgy, mint bármilyen lakáshitel esetében.

Hirdetés

Hirdetés

Jó ez neked?

De még mennyire! Csak nyerhetsz egy előminősítéssel. Mit? Időt, információt, pénzt. Ennek köszönhetően pontos képet kaphatsz a lehetőségeidről, a számodra legmegfelelőbb hitelkonstrukcióról.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ha már az adásvételi megkötése előtt tisztában vagy a hitelképességeddel, akkor elkerülhető, hogy feleslegesen fizess ki bizonyos költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, vagy a tulajdoni lap ára. A foglaló összegéről, ami a bevett gyakorlat szerint a vételár 10 százaléka, már nem is beszélve!

Ráadásul, ha az eladódnak megmutatod a hitelígérvényedet, akkor ő is megnyugszik, hogy meg fogja kapni a pénzt.

Mennyi idő alatt zajlik le az előzetes hitelbírálat?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat 2-3 hét alatt megvan. Jóváhagyást követően kapsz egy hivatalos ígérvényt, ami tartalmazza a pontos hitelösszeget, futamidőt és az érvényességet.

Az érvényességi idő általában 3 és 6 hónap. Ennyi időd van, hogy megtaláld a megfelelő lakást.

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz?

Az előzetes hitelbírálathoz 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3-6 havi bankszámla kivonat, személyes okmányok és a kitöltött adatlap szükséges.

Hol bukhatsz el?

A bank az előbírálat során mindent megvizsgál. Leellenőrzi az adataidat, a munkáltatót, a bankszámlakivonataidat, az esetlegesen fennálló egyéb tartozásaidat. Amennyiben az indikatív ajánlat érvényességi idején belül találod meg a megfelelő lakást, akkor fő szabály szerint a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell benyújtanunk még egyszer.

Persze a gyakorlat ebben az esetben is eltérő és előfordulhat, hogy bekérnek egy plusz adatlapot, megnézik még egyszer a KHR-t.

A legkritikusabb pont az ingatlan. Mivel az előzetes minősítés során a bank az ingatlant nem látta, ezért hiába vagy hitelképes, ha problémás az ingatlan.

A lakáshitelnek az egyik pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye. Az ingatlanok terhelhetősége függ a fedezetül felajánlott ingatlan típusától, elhelyezkedésétől, komfortfokozatától, valamint az ügyfélminősítés eredményétől. A bankok többsége 4-5 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlant nem fogad el fedezetként. Fontos, hogy az adott ingatlanra valamely biztosító társaság kössön lakásbiztosítást.

A jelenlegi szabályozás értelmében minimálisan 20% az elvárt önerő mértéke. Tehát, ha veszel egy lakást 10 millió forintért, hiába vagy akár 15 millió forintig hitelképes, a maximális hitelösszeg nem lehet több, mint 8 millió forint.

Bátran élj a lehetőséggel és menj biztosra!

Sokkal megnyugtatóbb az eladó számára is, ha egy előzetes jóváhagyással a kezedben ülsz le tárgyalni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés