Ingatlanbefektetés: Milyen opciók közül választhatsz?

Ingatlanbefektetés: Milyen opciók közül választhatsz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-06
 

Egyre gyakoribbak Magyarországon az ingatlanbefektetések, júliusban a Duna House Barométer szerint az ingatlanvásárlások 32%-a befektetési céllal valósult meg a fővárosban.

Az ingatlanbefektetés vonzó alternatívája lehet az állampapíroknak vagy a tőzsdei befektetéseknek, ha a befektetők stabil, kiszámítható és inflációálló befektetéseket keresnek. Alacsony kamatkörnyezetben – ami egyre inkább újra a nyakunkon van – megint vonzóak lehetnek a 4-7 százalékos megtérüléssel kecsegtető ingatlanok.

Hagyományos bérbeadás

A hosszú távú bérbeadásra vásárolt ingatlan talán a leggyakoribb és legnépszerűbb ingatlanbefektetési forma, részben kiszámíthatóságának köszönhetően. Az ilyen ingatlanok esetében 5-7%-os megtérüléssel lehet számolni, de ez a fővárosban csak 4-5%. Ez a befektetés leginkább azoknak vonzó, akiknek már van saját ingatlanjuk és elegendő tőkéjük egy új megvásárlására vagy hitelből való megfinanszírozására. A bérleti díj fedezi az ingatlannak kapcsolatos fenntartási költségeket és hitel esetén az első években a törlesztőrészlet egy részét, majd az emeléseknek köszönhetően az egészet is. Vagyis pár év alatt elér oda az ingatlan, hogy teljes egészében kitermelje a saját költségeit. Ezentúl az ingatlan értekének növekedése is segíti a befektetőt.

Bérbeadás után adózni kell, vagy 10%-os költséghányad elszámolással vagy tételes költségelszámolással, a fennmaradó összeg után SZJA-t kell fizetni. Általában a tételes költséghányaddal jobban járnak a tulajdonosok, mivel több szokott lenni a kiadás, mint a bevétel 10%-a.

Hirdetés

Hirdetés

Airbnb típusú bérbeadás

Az elsőre magasabb hozamokat kínáló rövid távú, turisztikai célú kiadás is egyre népszerűbb, főleg a fővárosban és turisták által kedvelt településeken. Ez a modell rugalmasságot és magasabb hozamot kínál a tulajdonosoknak, azonban több menedzselést igényel és az amortizáció is jelentősebb, mint a hagyományos hosszú távú kiadás esetében. Ezen kívül sokan okolják az ilyen jellegű kiadásokat az ingatlanárak emelkedéséért és a túlturizmusért, emiatt számos város tesz lépéseket ezeknek a szolgáltatásoknak a visszaszorítása érdekében (például a VI. kerület). Adózás szempontjából itt áfát, idegenforgalmi adót (max. 300 Ft/fő vagy 4%) és turizmusfejlesztési hozzájárulást (4%) is kell fizetni.

Ingatlanfelújítás

Az ingatlankereskedés vagy flipping, olyan befektetés, amely során a befektető lakásokat vagy házakat vásárol, felújítja és magasabb áron eladja azokat. Ez igen jövedelmező tud lenni, ha a felújítás költséghatékony és képes jelentősen megemelni az ingatlan piaci értékét. A flipelés azonban nagy kockázatokat rejt magában, mivel a siker nagymértékben függ a felújítás pontos költségbecslésétől és az ingatlan becsült eladhatóságától. Ezentúl fontos az időzítés is, mivel a kereslet változása jelentősen befolyásolhatja a várható megtérülést. Ami az adózást illeti, a (tulajdonlás időtartamától függően) bevétel és a költségek különbségére kell adót fizetni: a költségekbe beletartozik az ingatlan megvétele és az ahhoz kapcsolódó költségek, valamit a felújításra fordított összeg is. Azután ezeknek a különbségére kell adót fizetni attól függően, hogy mennyit volt a befektető tulajdonában az adott ingatlan.

5 éven belül eladott ingatlan adózása

Ingatlanalapok

A REIT-ek, magyarul SZIT-ek (Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaságok), olyan ingatlanbefektetési lehetőségek, amelyek segítségével a befektetőknek nem kell közvetlenül ingatlantulajdonnal rendelkezniük, hogy részesüljenek az ingatlanpiacon elérhető hozamokból. Ezek az társaságok ingatlanpiaci befektetésekre szakosodottak, mint például irodaházak, bevásárlóközpontok vagy lakóépületek, amelyeket tulajdonolnak és üzemeltetnek, és az ebből keletkező eredményük 90% osztalékként ki kell fizetniük részvényeseiknek. Ez a befektetési forma nemcsak sokkal likvidebb, mint a fentebb említett befeketítések, mivel a tőzsdén egyszerűen lehet venni és eladni, de még adókedvezményeket is kínál, mivel nem kell szociális hozzájárulást fizetni utána (csak SZJA-t). Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy az ingatlanalapok árfolyamát befolyásolják az ingatlanpiaci változások és gazdasági ingadozások.

A SZIT-en kívül léteznek nem tőzsdén kereskedett ingatlanalapok, amelyek kevésbé likvidek, de hasonló módon nem kell utánuk szociális hozzájárulást fizetni. Ezeknél az alapoknál nincs meghatározott mennyiségű részvény, az alapkezelő határozza meg a jegyek értékét, és az alapján történik a befektetés.

Bármelyik befektetés mellett is döntesz, fontos alaposan megvizsgálni annak előnyeit és lehetséges buktatóit. Ha befektetéseid megvalósításához banki hitelre lenne szükséged akkor a Bankmonitor kalkulátorában tájékozódhatsz a számodra elérhető konstrukciókról.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés