Ingyen kölcsön, vagy drága mulatság? A hitelkártyák költségei

Ingyen kölcsön, vagy drága mulatság? A hitelkártyák költségei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-09-27 Frissítve: 2021-10-21
 

Magyarországon is egyre inkább terjed a hitelkártya, jelenleg is közel egymillió ember rendelkezik valamelyik bank hitelkártyájával. Ez a szám a közel 30%-kal kevesebb, mint a válság előtti években, mert a bankok is jobban megválogatják, kinek adnak hitelkártyát és az ügyfelek is jobban átgondolják, kell-e nekik ilyen kártya.

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a hitelkártyákat költség szerint, a legjelentősebb bankok kártyáit. Ahol túl sok fajta kártya van, ott a két legjellemzőbbet választottuk ki.

A hitelkártyákat legtöbbször visszatérítéssel adják el, a vásárlásunk 1-4%-át visszatérítik a hónap, vagy az év végén. Amire vigyázni kell, hogy a visszatérítés összege mindig limitált, például havonta csak 30 ezer forintig térítik vissza a tankolás 1-3%-át, azaz maximum havi 300-900 forintot kaphatunk vissza.

Van olyan kártya is forgalomban, ahol nem valódi visszatérítést kapunk, csak virtuális forintokat, amit a webáruházban kell levásárolnunk, már ha éppen tudunk ott venni valamit, amire szükségünk van.

Erről tájékoztat a táblázat „mire váltható a kedvezmény” oszlopa.

A bankok gyakran bocsátanak ki egy szolgáltatóval közösen hitelkártyát, ezek az úgynevezett co-branded kártyák. Ekkor általában a szolgáltatótól kapunk némi kedvezményt (UPC, Telekom), vagy pedig ott használhatjuk fel a megszerzett pontokat (Wizzair kártya)

A kamatmentes napok száma azt jelzi, hogy számlazárás után még hány napunk van visszatörleszteni a tartozásunk, ha nem szeretnénk se büntetést, se magas kamatokat fizetni.

Az éves kártyaköltség és a havi díj is komoly költség, érdemes elgondolkodni, hogy 8000 forintos kártyadíj és havi 250 forintos számlavezetési díj mellett mennyire éri meg a limitált visszatérítés.

Amennyiben a türelmi idő végéig nem fizetjük be a kötelező minimum törlesztést, vagy a hitelkeretünket túlköltöttük, többezres büntetést kell fizetnünk. Ennek összegét is megtalálja a táblázatban, a késedelmes fizetés díja.

hitelkicsi
Reméljük, a táblázatunk segít Önnek a választásban.

Hirdetés
Hirdetés