Ingyenes bankszámla – melyiket válasszuk?

Ingyenes bankszámla – melyiket válasszuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-08-17 Frissítve: 2024-06-10
 

Nehéz megtalálni a megfelelő és egyben számunkra legkedvezőbb árazású bankszámlát. Még két ingyenes bankszámla között is rengeteg a különbség, ami esetenként súlyos tízezrekbe kerülhet a számunkra. Ennek oka, hogy az ingyenes számlák esetén legtöbbször csak a leggyakrabban használt funkciók ingyenesek, utalások közül csak az internetes utalások, készpénz-felvétel közül csak az bankautomatás pénzfelvételek és így tovább.

betrag

A piacon az egyetlen valóban ingyenes bankszámla a Citibank Top számlacsomagja. Itt azonban havi 3600 FT büntetést fizetünk, ha nem érkezik egy adott hónapban egy összegben 150 ezer forint a számlára.

(A bankmonitor oldalán található számlaválasztóban a részletes számlaleírás kedvezményes havi díj címszó alatt találjuk a kedvezmény feltételeit, a havi díj menüpontban pedig a nem teljesítés esetén fizetendő díjat.)

A feltételek vizsgálatánál fontos, hogy figyeljünk az apró részletekre is. Nagyon nem mindegy, hogy milyen összegnek kell érkeznie a számlára, hány részletben, csak fizetés lehet, vagy bármi egyéb is, bankon kívül, vagy bankon belülről is érkezhet-e.

Több bank már nem elégszik meg a jövedelem számlára érkeztetésével, egyéb aktivitást is elvár tőlünk, mint kártyahasználat, állandó átutalás, vagy csoportos beszedési megbízás. Itt is figyeljünk arra, hogy a feltételekben vagylagos a kapcsolat az elvárt tranzakciókkal kapcsolatban vagy mindkettőt külön-külön is teljesítenünk kell (2 kártyás vásárlás és két utalás vagy egyik vagy másik csak a feltétel.)

A Raiffeisen Bank Aktivitás számlája pedig már a jövedelemérkeztetést sem várja el, elég, ha 50 ezer forint értékben legalább négy kártyás, vagy egyéb tranzakciót végzünk. Természetesen csak akkor tudunk havonta ennyi pénzt elkölteni a számlánkról, ha van is rajta pénz, vagy folyamatosan érkezik rá.

A bankkártya költségét az ingyenes számlák zöme nem tartalmazza, ez évi közel kétezer forintos kiadás. Van, ahol csak az első évben ingyenes, van, ahol három év után kell fizetni a kártyáért, ez ne tévesszen meg bennünket. A számlaválasztó oldalunkon ezért öt évre lebontva adjuk meg a kártyaköltséget, így könnyen vissza tudjuk osztani a havi valódi költségünket.

Amennyiben sokszor veszünk fel automatából pénzt, nézzük meg, hol van erre korlátlan lehetőségünk, illetve hány felvétel ingyenes a saját és az idegen automatából. Az ingyenes felvételeken kívüli további felvételek díját is megtalálja a számlaválasztó oldalunkon.

Amennyiben szoktunk pénztárból felvenni pénzt, ellenőrizzük annak a díját is.

A kényelmi szempontok sem elhanyagolhatóak, azaz található-e az adott banknak fiókja a lakóhelyünk, vagy munkahelyünk közelében.

Egy átgondolt számlaválasztással éves szinten akár 10 ezer forintot is megspórolhatunk, ezért mindenképpen érdemes rászánni egy fél órát a megfelelő csomag kiválasztására.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés