Innováció – Újfajta bankkártya segíti a vakokat és gyengénlátókat

Innováció – Újfajta bankkártya segíti a vakokat és gyengénlátókat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-28 Frissítve: 2021-10-29
 

A Mastercard új, speciálisan vakoknak és gyengénlátóknak készült bankkártyákat vezet be. Az egyedi kialakítás segíti birtokosát a korábbiakhoz képest még könnyebbé tenni a különböző kártyatípusok megkülönböztetését.

Világszerte 2,2 milliárd látássérült ember él, akiknek nincs, vagy csak nagyon kevés eszközük van arra, hogy megállapítsák, milyen típusú kártyát tartanak a kezükben. Az IDEMIA (a mobil jogosítványokat és biometrikus fizetési kártyákat is fejlesztő cég) közreműködésével tervezett koncepciónak hála a vakok és gyengénlátók ezentúl könnyedén meg tudják majd különböztetni a hitel, betéti vagy prepaid kártyákat.

A különbség tapintható

A rendhagyó kártyatípus elnevezése Touch Card, amelynek rövid oldalán olyan egyedi bevágások vannak, amelyek segítenek különbséget tenni az egyes kártyafajták között. Eszerint a hitelkártyák kerek, a betéti kártyák széles, négyzet alakú, a prepaid kártyák pedig háromszög alakú bevágással rendelkeznek, amelyeket úgy terveztek, hogy azok az ATM-eken és a POS-terminálokon is maradéktalanul működjenek.

A bevágások pedig nem csak a megkülönböztetésben, de a használatban is segítenek azzal, hogy a kialakítás révén a kártya tulajdonosa egyszerűen meg tudja állapítani a használathoz szükséges tájolást, vagyis azt, hogy a kártya melyik oldala kerüljön a fizetőeszközbe vagy terminálba.

Mastercard Touch Card vakoknak és gyengénlátóknakAz innováció pedig hiánypótló, hiszen egyre több kártya kerül kibocsátásra dombornyomott adatok nélkül. Ráadásul a látássérültek kevesebb, mint 10 %-a ismeri a Braille-írást, amit többnyire azok tanulják könnyebben, akik látássérülten születtek. Sokan ugyanis már felnőttként, például valamilyen egészségügyi komplikáció következtében veszítik el látásukat.

Arról még egyelőre nincsenek információk, hogy a Touch Card mikor kerül bevezetésre a hazai piacon, vagy, hogy mennyibe fog kerülni – remélhetőleg többletköltség nélkül lesznek elérhetők az új, tapintható kártyák.

Hirdetés

Hirdetés

Ingyenes bankkártya és kártyahasználat?

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorának aktuális adatai alapján bárki számára elérhetők olyan számlacsomagok, amelyben ingyenes a bankkártya kibocsátása és rendszeres éves díja, sőt, olyan megoldásokat is találhatunk, ahol a kártyahasználatért sem kell fizetniük az ügyfeleknek. 

Lássunk egy kis körképet a jelenleg elérhető ajánlatokról:

bankszámlák díjmentes bankkártya és kártyahasználati díjakkal

A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy az igénylő 30 éves, a számlára érkező havi fizetése 250 000 Ft, mint alkalmazotti munkabér. A számláról havi 4 netbakon megadott átutalási megbízás teljesül összesen 40 ezer Ft értékben. Két csoportos beszedési megbízást ad meg a számlatulaj havonta összesen 15 ezer Ft összegben. A bankkártyával havonta harmincszor vásárol összesen 75 ezer Ft összegben, emellett kétszer vesz fel készpénzt bankautomatából összesen 90 ezer Ft értékben.

Láthatjuk tehát, hogy a fenti számlacsomagok legalább az első évben díjmentes ATM készpénzfelvételt, kártyás vásárlást és bankkártya díjat biztosítanak. Ez már így is remekül hangzik, de van egy ennél is jobb hírünk!

Teljesen díjmentes bankszámlák?

A díjmentes bankkártya és kártyahasználaton felül olyan csomagokkal is találkozhatunk, ahol mindezek mellett az összes költséget is megspórolhatjuk, vagyis akár 2 évig teljesen ingyenes számlacsomagot vehetünk igénybe. Ez pedig bárki számára elérhető, aki megfelel a bank által támasztott követelményeknek. 

Lássuk is a jelenleg elérhető 0 Ft-os ajánlatokat:

  • Az Unicredit Bank Partner Aktív Zéró Csomagja egy garantáltan 3 évig díjmentes számla, ha legalább 75 000 Ft érkezik havonta a számlára. Kizárólag a Bankmonitornál!
  • A Raiffeisen Díjnyertes Számlája egy évig ingyenes, a második évtől pedig 6 515 Ft éves díjjal, akár online számlanyitással is igénybe vehető.
  • A CIB Bank Eco Bankszámlája igazi kuriózum, hiszen a bankfiókokban nem, kizárólag a Bankmonitornál elérhető, 2 évig teljesen ingyenes csomag, amely online, a nap 24 órájában igényelhető.

Kizárólag a Bankmonitornál!

Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró és a CIB Eco megoldása egyedülálló lehetőség lehet mindazoknak, akik szeretnének váltani, nincsenek megelégedve a saját bankszámlájuk költségeivel, vagy csak olyan korábbi csomaggal rendelkeznek, amely már igencsak elavult és megérett a cserére.

Az említett bankszámlák tehát 2, vagy adott esetben 3 évig garantáltan díjmentesek, vagyis nem kell fizetnünk számlavezetési díjat, tranzakciós illetéket, de az átutalásokért, a kártyahasználatért és a készpénzfelvételekért sem számítanak fel díjat. Mindezek mellett a CIB Eco igénylése teljesen online, 0-24 órában elintézhető.

Természetesen fontos, hogy pontosan megismerjük az ajánlatok részleteit, hiszen az egyéni jövedelmi helyzetet és bankolási szokásokat figyelembe véve egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára ezek jelentik a legjobb megoldást.

A Bankmonitor Bankszámla összehasonlító Kalkulátorával megnézheted, hogy van-e számodra jobb, mint az Bank UniCreditPartner Aktív Zéró, vagy a CIB Bank Eco Bankszámlája. Az eredmények már remek alapul szolgálhatnak a végső döntéshez. Ha pedig megtaláltad a számodra legkedvezőbbet, leadhatod érdeklődésedet és elindíthatod az online ügyintézést.

Hirdetés
Hirdetés