Ismét meghosszabbították a kamatstopot. Ennyit nyer vele egy átlagos adós!

Ismét meghosszabbították a kamatstopot. Ennyit nyer vele egy átlagos adós!
Hirdetés
Hirdetés

Meghosszabbítja a kormány a kamatstopot: a kis és középvállalkozások kamatstopja 2024. április 1-ig, míg a lakossági kamatstop és a diákhitel „kamatplafonja” 2024. július 1-ig marad a döntés értelmében. Ha már megkaptad a tájékoztató levelet a bankodtól arról, hogy 2024. januártól megszűnik a kamatstop, valamint azt, hogy ezt követően milyen kamatot kell majd fizetned a hiteled után, akkor ezt hagyd figyelmen kívül.

Ahhoz, hogy megértsük a kamatstop kivezetésének hatását a havi törlesztőnkre, célszerű tisztában lenni annak céljával és működésével. A kamatstop intézményének célja, hogy a legsérülékenyebb – kamatkockázatnak leginkább kitett – hitelek törlesztőrészlete ne emelkedjen meg drasztikusan a piaci hozamok változása miatt.

Mit is jelent mindez? A Bankmonitor szakértői egy 3 havonta változó kamatozású jelzáloghitel példáján keresztül mutatják be a kamatstop hatását. (Anno a devizahiteleket is 3 havi BUBOR-hoz kötött forinthitelekre váltották át, emiatt még mindig több százezer ilyen hitelszerződés létezik.) Az ilyen típusú hitelek kamata két részből áll: egy referenciamutatóból és egy kamatfelárból. A referenciamutató jellemzően a 3 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), vagyis a kérdéses mutató aktuális értéke alapján módosulhat a kamat.

A Bankmonitor szakértői a kamatstop hatását egy ilyen hitelnél vizsgálták meg azt feltételezve, hogy a fennálló tartozás jelenleg 6 millió forint, a hátralévő futamidő 12 év, a kamatfelár pedig fix 3%. A kamatstop az mondja ki, hogy ezen kölcsönnél a 2021. október 27-én érvényes BUBOR értéket kell figyelembe venni, ami 2,02 százalék. Vagyis a kölcsön aktuális kamata 5,02 százalék, a havi törlesztőrészlete pedig 55 500 forint.

A 3 havi BUBOR mutató aktuális, 2023.11.30-ai értéke 10,70 százalék, vagyis a hitel kamata 13,70 százalék lenne kamatstop nélkül. Ez alapján az adósnak kamatstop nélkül 85 100 forintot kellene fizetnie minden egyes hónapban. (Természetesen az egyes hitelekre gyakorolt hatás nagy mértékben függ a kamatfelártól, a fennálló tartozástól és a hátralévő futamidőtől is.) A kamatstop hatása egyébként mind kisebb, hiszen tavaly ősszel 16 százalék felett is járt a BUBOR, ez pedig 3 százalékos kamatfelárral számolva bizony már bőven 100 ezer forint feletti törlesztőket eredményezhetett volna kormányzati beavatkozás nélkül.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy amikor 2,02 százalék volt 2021. október 27-én a 3 havi BUBOR értéke, akkor a jegybanki alapkamat 1,8 százalékon állt, míg most a több lépcsőben történő csökkentés után is 11,5 százalék.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés