Jelentősen emelkedett az átlagbér, de mire elég ez az összeg?

Jelentősen emelkedett az átlagbér, de mire elég ez az összeg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-25
 

Bruttó 563 600 forint volt az átlagkereset 2022 novemberében, ez kedvezmények nélkül havi nettó 374 800 forintot jelent. Az átlagkereset eszerint jelentősen emelkedett egy év alatt, de vajon mire elég ez a pénzösszeg? Ha az inflációt, vagy éppen a hitelkamatokat nézzük, akkor a helyzet már nem is annyira rózsás.

A KSH adatai alapján 563 600 forint volt a bruttó átlagkereset 2022 novemberében. A kedvezmény nélküli nettó átlagbér 374 800 forint, míg a kedvezményekkel számolt átlagfizetés 387 800 forint volt. A bruttó és a kedvezmény nélküli átlagfizetés eszerint 16,8 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ez alapján sokkal jobb helyzetben vannak a munkavállalók, mint egy évvel korábban. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Jó tudni
Az éves infláció 2022. novemberében 22,5 százalék volt, ez meghaladja a béremelkedés mértékét. Vagyis az átlagbér vásárlóereje az érdemi emelkedés ellenére csökkent a megelőző 12 hónapban.

Mekkora hitel törlesztésére elég az átlagbér?

Fontos szempont lehet a lakásvásárlásnál, a felújításnál vagy éppen autóvásárlásnál, hogy mekkora összegű kölcsönt kaphatunk a jövedelmünk alapján. Eszerint a 2022. novemberi kedvezmény nélküli átlagbérből legfeljebb 22,5 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelt és 10 millió forint 7 éves futamidejű személyi kölcsönt lehetett tavaly novemberben felvenni. (A kalkuláció során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a jövedelem fele fordítható a kölcsön törlesztésére.) A személyi hitel esetében ki kell hangsúlyozni, hogy a 10 millió forintnál nagyobb összeget nem is lehet igényelni.

Kérdés ugyanakkor, hogy hitelfelvétel szempontjából a bérek jelentős emelkedése vajon képes volt-e kompenzálni az ezt megelőző időszak hiteldrágulását? A válaszhoz tudni kell, hogy míg 2022 novemberében a legjobb esetben 7,89 százalékos kamattal találhattunk lakáshitelt, addig egy évvel korábban a 4,97 százalékos kamat volt a legkedvezőbb a piacon. A kettős változásnak összességében negatív volt a hatása, ugyanis 2021. őszének végén 24,3 millió forint lakáshitelre lehetett elegendő az átlagbér. Vagyis 1,8 millió forinttal csökkent a felvehető lakáshitel maximális összege!

A személyi kölcsönök is drágultak az elmúlt évben: 2021 novemberében a legolcsóbb személyi hitelnek 6,89 százalékos volt a kamata, míg egy évvel később már 13,35 százalék volt ugyanez. Az igényelhető összeg ugyanakkor nem változott, mindkét esetben elegendő lehetett a maximális 10 millió forint felvételére az átlagbér.

Fontos
Természetesen a bankok a jövedelem terhelhetőségének maximumától szigorúbb irányba eltérhetnek és jelen gazdasági környezetben élnek is ezzel a lehetőséggel. A szigorúbb banki gyakorlattal a kockázatosabb, személyi kölcsön esetében találkozhatunk gyakrabban.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés