Jön a karácsony, kapkodják a személyi kölcsönöket

Jön a karácsony, kapkodják a személyi kölcsönöket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-08
 

Jön az év vége, a karácsonyi bevásárlási szezon, az elektronikai áruházak már emelik az áraikat. Ez az az időszak, amikor sokan hitelből vásárolnak, akár személyi kölcsönből. A jegybank legfrissebb adatai szerint a személyi kölcsön kihelyezés lendületesen növekszik, szeptemberben átlagosan 20%-os teher mellett lehetett ilyen hitelt felvenni. Ennyire alacsony ez a szám még talán sohasem volt, ráadásul ez csak átlag, ennél vannak sokkal jobb, akár 9.9%-os ajánlatok is.

November van, sokak örömére és sokak bánatára a bevásárlóközpontokban már megjelent a karácsonyi díszítés. A nagy ajándékvásárlási szezonra készülve az elektronikai áruházak már emelni kezdték áraikat, érdemes megnézni az árukereső.hu oldalán a grafikonokat. Amíg egy tetszőlegesen kiválasztott Samsung okostévé a nyár folyamán még 150 ezer forint alatt is kapható volt, addig ugyanaz a készülék most több, mint 200 ezer forintba kerül.

Borítékolható, hogy idén is sokan vesznek majd ajándékot a fa alá személyi kölcsönből, így érdemes megnézni, hogy mi a helyzet ezen a fronton. A jegybank legfrissebb, szeptember hónapról szóló statisztikái éppen most jelentek meg. Ezek szerint tovább csökkent a személyi kölcsönök átlagos kamatszintje, az új folyósítások átlagosan 20,13%-on történtek.

Ha Te is személyi kölcsön felvételét fontolgatod, az alábbiakban egy egyszerű számítással megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Bár ez kicsivel még mindig a lélektanilag fontos 20%-os szint felett van, a piacon ettől jóval kedvezőbb – akár 9,99%-os akciós kamat mellett kínált – ajánlatokat is találni. Az év kilencedik hónapjában kihelyezett személyi kölcsönök összértéke elérte a 13,6 milliárd forintot, ami 17%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Rekord személyi kölcsön kihelyezés szeptemberben

A III. negyedévben összesen több, mint 37,5 milliárd forintnyi személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, amire már évek óta nem volt példa.

Nagyon alacsony az átlagos THM

A lakossági forint személyi kölcsönökre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató az előző hónaphoz képest fél százalékponttal, 20,13%-ra csökkent szeptemberben. Az átlagos THM annak ellenére még mindig a lélektanilag fontos húsz százalékos szint felett van, hogy a piacon már feleakkora hiteldíj mellett kínált akciós ajánlatok is elérhetők.

Miért nem adják olcsóbban?

A személyi kölcsönök árazását döntően befolyásolja, hogy ez egy ingatlanfedezet nélküli termék. A hitelezők elsősorban az igénylők jövedelmi adatainak ismeretében döntenek arról, hogy kinek adnak százezreket és kinek milliókat. A visszafizetés kockázata jóval magasabb, mint a jelzáloghiteleknél, egy váratlan élethelyzet – munkahely elvesztése – könnyen boríthatja a szerződésben vállalt kötelezettségeket.
Az átlag feletti jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára könnyebben elérhetőek az akciós feltételekkel kínált személyi kölcsönök. Aki legalább 250 ezer forintos havi jövedelmet tud igazolni, az – az egyéb feltételek teljesülése esetén – akár 9,99%-os kamat mellett is pénzhez juthat.

Alig tízmilliárdnyi devizaügylet várja a forintosítást

A teljes lakossági személyi kölcsön állomány augusztus végén 329,3 milliárd forintot tett ki, ebből 10,2 milliárd forint (3,1%) devizaalapú, míg 319,1 milliárdnyi (96,9%) forint alapú. A deviza alapú kölcsönök futamidejéből már nem sok van hátra, ráadásul a fennmaradó állományt rövidesen forintosítják.

A személyi kölcsönök állományzuhanása utáni fordulat kirajzolódása hónapok óta szépen megfigyelhető a fenti ábrán. Az új kihelyezések folyamatos bővülésének köszönhetően az állomány leépülése megállt, az elmúlt néhány hónapban lassú, fokozatos növekedést láthatunk. Ez azt jelenti, hogy az új ügyfelek már több hitelt vesznek fel egy adott hónapban, mint amennyit a meglévő adósok visszatörlesztettek.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés