Jön az Apple és Android Pay! De jó lesz ez Neked?

Jön az Apple és Android Pay! De jó lesz ez Neked?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-21 Frissítve: 2021-08-06
 

2014-ben Tim Cook, az Apple vezére kiállt a cég aktuális nagyszabású termék bemutató konferenciáján és közölte: a bankkártyával történő fizetés „elavult, kényelmetlen és nem biztonságos…” Természetesen rögtön volt egy jobb ötlete: fizess az Apple mobiloddal. Nem kellett sokat várni és a Google és bemutatta a saját megoldását. Hogyan működik, mik az előnyei a mobil telefonnal történő fizetésnek? Bemutatjuk a két nagy cég megoldását.

A Bankmonitor.hu munkatársai által is kedvelt Amazon.com már évekkel korábban bevezette a „one click puchase”, azaz a vásárlás egy kattintással szolgáltatását a felhasználóinak. Ez semmi mást nem tartalmazott, mint hogy eltárolta a bankkártya adatainkat és a következő könyv vásárlásánál csak kattintani kellett a megfelelő gombra. A fizetés megtörtént és Kindle e-book olvasó használata esetén az e-könyv előbb letöltődött a készülékre, minthogy a szoba másik sarkában lévő olvasóhoz odaértünk volna…

Az Apple és a Google (Android Pay) sem tesz mást: tárolja a bankkártya adatainkat és fizetésnél, nem kell elővennünk a kártyát, PIN kódot pötyögnünk. Jelentős különbség azonban, hogy mindkét cég titkosítást alkalmaz (talán nem meglepő módon), így a kereskedőnél történő fizetés során nem a kártyaadataink közlekednek (és így nem is lophatók el fizetés közben).

Fizetni az Apple és Android telefonokkal pay pass kártyához hasonlóan lehet. A mobilunk képernyőjét feloldva odatartjuk a leolvasó készülékhez a kereskedőnél. Az Apple Pay egy ujjlenyomat azonosítást is alkalmaz biztonsági elemként.

Hirdetés

Hirdetés

A legfőbb előnyök:

  • Fizetések nyomon követése: Amint megtörténik a fizetés, egy értesítés mutatja a tranzakció pontos helyét, a kereskedő nevét és számát, ahol/akinél a vásárlás történt.
  • Telefon elvesztése esetén: Nem kell letiltani a bankkártyát/hitelkártyát. Android esetében Az Android Device Manager-rel távolról is le lehet zárni a telefont, új jelszót megadni, vagy törölni teljes egészében a személyes adatokat. Ugyanígy az Apple-nél ez a „Find My iPhone”-nal megtehető.
  • Kártyaadatok biztonságban maradnak: Vásárláskor az Android és Apple Pay nem a tényleges bank/hitelkártyaszámot küldi el, hanem csak egy virtuális számot, így a kártya adatai biztonságban maradnak.

Fizethetek vele holnap?

Egyelőre nem. A Google megoldása csak az USA-ban és Angliában elérhető, az Apple szolgáltatása még 8 országban. Vélhetően nem Magyarország lesz a következő, ahol megjelennek, de ettől függetlenül vélhetően kis hazánkat sem kerülik el hosszabb távon…

Hirdetés
Hirdetés