Jóval tovább tart eladni most egy lakást, mint 1 éve

Jóval tovább tart eladni most egy lakást, mint 1 éve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-23
 

Jelentősen nőtt az ingatlanok átlagos eladási ideje az elmúlt egy évben, amire a lakásukat értékesíteni kívánóknak mindenképpen fel kell készülniük. Egyedül a nyugat-magyarországi tégla lakásokat lehet kicsivel gyorsabban eladni. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz.

Hiába kezdte a 2021-es évet erősen a magyar ingatlanpiac, az átlagos értékesítési idő mégis jelentősen nőtt az elmúlt évben. (2020 áprilisban 14 373 használt ingatlan cserélt gazdát, míg 2021 áprilisban 13 511 tranzakció történt a Duna House szerint.)

Legnagyobb mértékben pesti panelek eladási ideje nőtt (41 nappal),  de a kelet-magyarországi tégla lakások eladói is átlagosan 28 nappal tovább várnak vevőre. Ennek ellenére még mindig a vidéki illetve a budai paneleken lehet a leggyorsabban túladni, míg a pesti paneleknél a leghosszabb (167 nap) az átlagos értékesítési idő.

 

Az eladási idő kitolódására a vevőknek célszerű felkészülniük. Óvatosan szabad például úgy lefoglalózni egy új ingatlant, hogy ha a meglévőt még nem adták el, ám annak majdani árát felhasználnák a vásárláshoz. Ebben az esetben az adásvételi szerződésben mindenképp célszerű hosszú fizetési határidőt megállapítani, ami alatt biztosan sikerül az értékesítés.

Az értékesítési idő persze bizonyos módszerekkel lerövidíthető:

  1. Fontos a reális ár kialakítása, ami sokszor azért nehéz, mert a tulajdonosok egy része szubjektív szempontok alapján közelít a kérdéshez. Például sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy kevesebbért adják el az ingatlanjukat, mint amennyiért anno megvásárolták, pedig egy korábbi rossz vételt nem biztos hogy az eladásnál korrigálni lehet. Az esetleges beruházásokat – pl. kazáncsere, klíma beszerelése – is szeretnék az eladók az eladási árban érvényesíteni, ami ugyancsak nem mindig lehetséges.
  2. Ha ingatlanost bízzunk meg, akkor érdemes lehet gondosan választani, majd akár kizárólagos megbízást is adni számára, hiszen ezzel motiválhatjuk.
  3. Nem muszáj persze ingatlanost megbízni, ám akkor mi magunknak kell áldozni a „marketingre”. Az „eladó” tábla és a hirdetési oldalak fizetős csomagjai (fotó elhelyezése, kiemelés, előre sorolás) összességében több tízezer forint kiadást jelenthetnek, ám az ingatlan értékéhez képest ez még mindig csekély összeg.
  4. Az ingatlanhirdetések esetében nagyon fontosak a jó fotók, amelyeknek reálisnak és egyben vonzónak is kell lenniük. Ugyanis hiába csinálunk profi kamerával olyan képeket, amelyek a valóságosnál sokkal szebben mutatják a lakásunkat, ezzel sok látogatót nyerhetünk, ám igazi vevőjelölt ettől nem lesz több.
  5. A vevőjelöltek érkezése előtt mindenképpen érdemes kitakarítani, elpakolni és akár a kisebb hibákat – falból kiálló konnektor, lötyögő járólap, beázás miatti folt – javítani, mert ezek miatt majd mind magyarázkodni kell. Ha nagyobb, szemmel látható hibák vannak – például süvít a szél a rosszul szigetelt ablakokon keresztül -, akkor ezeket természetesen nem kell feltétlenül kijavítani, ám arra készülj fel, hogy az alku során minden ilyen szóba fog kerülni.
  6. Legyél tisztában a trendekkel, mert ezek igenis nagyban befolyásolják, hogy milyen sikerre számíthatsz. Jelen pillanatban például a családi házak a népszerűbbek, de az is jó pont, ha egy társasháznak értelmezhető méretű, jól használható udvara, kertje van. Ha az ingatlanod az eladás idején nem „divatos”, akkor ez az elérhető árban és az értékesítési időben is érezhető lesz majd.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés