Kamatot vágott az MNB, de várható a hitelkamatok csökkenése is?

Kamatot vágott az MNB, de várható a hitelkamatok csökkenése is?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-24
 

Az MNB a várakozásoknak megfelelően a jegybanki alapkamatot változatlan, 13 százalékos szinten hagyta. Ugyanakkor az egynapos betéti tender kamatát lecsökkentette 17 százalékra. Ezzel a hazai gazdaságban jelenleg irányadó kamatszint 100 bázisponttal csökkent. Ez nem tűnik csekély változásnak, de mikor várható, hogy az új személyi kölcsönök, lakáshitelek kamata is mérséklődni fog?

A Magyar Nemzeti Bank változatlan szinten hagyta a jegybanki alapkamatot, annak mértéke továbbra is 13%. A kamatfolyosó felső széléhez nyúlt hozzá a jegybank: az O/N fedezett hitel kamatát mérsékelte a Monetáris Tanács 19,5 százalékra.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az irányadó kamatszinteket tényleg változatlan szinten hagyta a jegybank, a május 23-án 15 órakor kezdődő tájékoztatón Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy az egynapos betéti kamatot 18 százalékról 17 százalékra csökkenti az MNB.

Jó tudni
Az MNB egynapos betéti kamata tekinthető jelenleg irányadónak a magyar gazdaságban, ennél alacsonyabb kamatszinten ugyanis a pénzintézetek nem adnak kölcsönt egymásnak rövid futamidőre. Akkor inkább elhelyezik egy napra az MNB-hez a kérdéses összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Mi várható a döntést követően a lakossági hiteleknél?

Ennek megválaszolásához helyezzük el ezt az egynapos betéti kamatot a jelenlegi hazai kamatkörnyezetben. A nagyobb pénzintézetek lekötött betéti kamata messze elmarad a 17 százalékos szinttől. A kisebb pénzintézeteknél azonban már találhatunk értelmes betéti kamatot akár lekötés nélkül is. Ilyen például a Gránit Bank 8 százalékos látra szóló kamata, vagy a Cetelem Bank lekötés nélkül kínált 9 százalékos kamata.

Lakáshitelt jelenleg 8,50-9,00 százalékos kamattól igényelhetünk, személyi kölcsönt pedig találhatunk már 12 százalékos kamat mellett is. Vagyis a lakossági hitelek kamata érdemben elmaradnak az irányadó kamattól.

Fontos
Éppen emiatt az új hitelek gyors kamatcsökkentésére nem számíthatunk.

A meglévő változó kamatozású kölcsönökbe gyorsan begyűrűzhetne az egynapos betéti kamat 17 százalékra csökkentése. Ez a változás ugyanis igen gyorsan beépül a rövid futamidejű pénzpiaci hozamokba, ilyen például a BUBOR is, amely a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát nagy mértékben befolyásolja. Ugyanakkor a kamatstop jelenleg védi ezeket a kölcsönöket a kamatemelkedéstől. Mondhatni a jegybank lépése annyit eredményez, hogy a kamatstoppal nyert összeg mérséklődik. Ugyanakkor a ténylegesen megfizetendő kamatokra nincs hatása.

Jó tudni
A bankok oldaláról azonban már kimutatható lesz a döntés hatása, hiszen a kamatstop miatt elmaradt kamatbevételek nagysága jó eséllyel csökkenni fog az irányadó kamat mérséklődése miatt.

Még egy nagyon fontos dolog elhangzott az MNB tájékoztatóján: az év végére a jegybank pozitív reálkamatot vár. A reálkamat ugye a piaci kamatszint és az infláció különbsége. Ez jelenleg negatív, hiszen az infláció igen magas. Ha az áremelkedés az év végére tényleg 10 százalék alá süllyed, akkor a pozitív reálkamathoz kétszámjegyű piaci kamatokra van szükség. Ez erősen megkérdőjelezi azt, hogy az irányadó kamatszintek az év végére 10% alá csökkenjenek.

Márpedig az irányadó kamatok magasabb szinten tartása az új kölcsönök kamatcsökkenésének dinamikáját is lelassíthatja a jövőben.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés