Kápé vagy kártya? Így fizet a magyar!

Kápé vagy kártya? Így fizet a magyar!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-13
 

Készpénz és bankkártya. Nem meglepő módon ez a két legelterjedtebb fizetési módszer Magyarországon. A gond csak az, hogy a kettő közül elsöprő fölénnyel vezet a készpénzhasználat. Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének megteremtése miatt ez a helyzet a közeljövőben aligha fog változni, jóllehet a ropogós bankjegyek nyomtatása, szállítása, terítése meglehetősen drága. Az árat pedig közvetetten mi fogyasztók fizetjük.

A magyarok 57 százaléka készpénzt használ – derül ki a Nielsen piackutató cég felméréséből. Szerencsére azért nem nálunk használják a legtöbben ezt a fizetési módszert, hanem a görögök. Ott a legmagasabb, 84 százalékos ez az arány, miközben a franciák és a norvégek 15 százaléka mondta, hogy ő bizony a kápét részesíti előnyben.

Csökkennek a hozamok és nem tudod mihez kezdj a pénzeddel? Szeretnéd befektetésed okosan, ám mégis jövedelmezően fialtatni? Nem tudod mekkora hasznot remélhetsz 2014-ben? Gyere el és beszéljük meg! Jelentkezz INGYENES pénzügyi tereferénkre! Ne feledd: tőlünk bármit kérdezhetsz, válaszolunk! Találkozzunk 2014 február 25-én!

Tízből négy magyar zsebében lapul hitelkártya. Egy emberre átlagosan 1,4 darab plasztik jut Magyarországon, Európában viszont 1,6. Az online fizetést a magyarok 3 százaléka részesíti előnyben. Az európai átlag 6 százalék. A bankkártya birtoklásban Törökország az éllovas, ott egy főre 2,1 darab kártya jut.

A magyar bankok zöme egyébként nem számít fel díjat a kártyás vásárlásért. Kivétel az MKB, amely minden egyes számlacsomagjában 0,3 százalékos, de maximum 6 ezer forintos díjat számít fel a kártyás vásárlások után. Hasonló modellt követ a CIB is, de ott csak 10 forintot kell fizetni a vásárlás után. Fizetni kell a Budapest Bank és az Raiffeisen Bank egyes számlacsomagjaiban valamint az FHB egyik számlacsomagjában is a kártyás vásárlások után.

Ami pedig a jövő fizetési megoldásait illeti, a magyar megkérdezettek 38 százaléka használná vásárláshoz egy valódi üzletben okostelefonját vagy tabletjét, ha a készülék biztonságosan kezeli vásárlói, bank- vagy hitelkártyája, valamint személyes adatait. Nemmel válaszolt 36 százalék, további 26 százalék pedig azt mondta, hogy „talán”. Ezek az arányok lényegében ugyanakkorák, mint az európai átlag.

Ha pénzt szeretnél keresni vásárlásaiddal, válassz egy erre alkalmas hitelkártyát!
1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés