Kártyával fizetsz? Neten vásárolsz? Segít az EU!

Kártyával fizetsz? Neten vásárolsz? Segít az EU!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-03
 

Bankközi jutalék. Ez a kifejezés jó eséllyel kevés embernek mond valamit. Pedig mindenki megfizeti, aki bankkártyával vásárol. A díjat a kártyaelfogadó terminált működtető kereskedők minden egyes tranzakció után leróják a bankoknak. Aztán természetesen azt a költséget is beépítik az áraikba. Az Európai Unió most felső határt szabna a bankközi jutaléknak, hogy olcsóbb legyen a kártyás vásárlás.

Évente több
tízmilliárd eurót fizetnek ki a fogyasztók azért, hogy bankkártyájukat használhassák a boltokban. Az Európai Unió most ezeket a kiadásokat
szeretné lefaragni a bankközi jutalék korlátozásával. Az Európai Parlament döntése szerint a bankok által a kereskedőkre kivetett díj
hitelkártyás fizetés esetén a vásárlás értékének legfeljebb 0,3 százaléka, betéti kártyák esetén pedig a 0,2 százaléka vagy 7 eurócent lehet. Ez a felső határ az országhatárokon belül és a tagállamok közti tranzakciókra egyaránt érvényes. A csökkenő díjak a döntéshozók reményei szerint
alacsonyabb árakat eredményeznek.
Magyarországon sok változást a döntés nem fog hozni. Ezév január elsejétől él ugyanis az a szabályozás, amelyik hajszálpontosan ugyanekkora százalékban maximálta a bankközi jutalékot.

Az Európai Parlament másik döntésének már inkább lehet hatása. Ha Interneten vásárolunk, akkor
egyértelmű tájékoztatást kell kapnunk a fizetés összköltségéről, a teljesítés idejéről, a szolgáltató elérhetőségéről illetve a váltási rátáról.
Ha valaki jogtalanul fizet a nevünkben a világhálón és ezt jelezzük, akkor
a pénzt 24 órán belül vissza kell kapnunk, de 50 euróig (15500 forintig) a veszteségeket a kártya tulajdonosának kell állnia. Könnyebbséget fog jelenteni az is, hogyha pénzforgalmi szolgáltatón (ilyen például a Paypal) keresztül rendezzük tartozásunkat, akkor ezért az eladó külön díjat nem számolhat fel.
Az EU a fizetési díjakat a bankközi jutalékhoz hasonlóan
rögzítené.

Kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legolcsóbb hitelkártyát!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés