Katás egyéni vállalkozók: vállalkozói hitel helyett személyi kölcsön?

Katás egyéni vállalkozók: vállalkozói hitel helyett személyi kölcsön?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-06 Frissítve: 2022-05-06
 

Népszerűek a támogatott vállalkozói hitelek az egyéni vállalkozó körében, különösen a közel 0%-os kamattal igényelhető Széchenyi Hitel konstrukciók iránt nagy az érdeklődés. Ugyanakkor jelentős korlát, hogy szabad felhasználású vagy autócélú hitelek esetében az éves forgalom legfeljebb 25%-a lehet a hitelösszeg, míg beruházási célnál 50-60% a plafon. A katás egyéni vállalkozóknál ez például azt jelenti, hogy amennyiben teljes egészében kihasználják a 12 millió forintos éves keretet, akkor maximum 3-7,2 millió forintra számíthatnak. De mit tehet a vállalkozó akkor, ha ez nem elegendő? Mutatunk egy elsőre meglepő megoldást.

Sok kisadózó egyéni vállalkozó keresi meg azzal a Bankmonitor tanácsadóit, hogy kkv hitelt vennének fel, többnyire szabad felhasználásra, vagy autóvásárlási céllal. A kkv hitelek esetében elmondható, hogy a maximális hitelösszeg a vállalkozás éves bevételének 50-60%-a lehet beruházási célnál, míg szabad felhasználásra 25% a hitelplafon.

Ez egy katás kisadózó esetében azt jelenti, hogy amennyiben maximálisan kihasználja 12 millió forintos kata keretet, akkor 3-7,2 millió forint hitelt tud felvenni. Legnépszerűbbek a szabad célú és az autóvásárlási célú kölcsönök – utóbbi kizárólag taxis személyszállítás esetében működik -, ez utóbbiakról tudni kell, hogy a felvehető hitelösszeg szempontjából szabad felhasználásúak minősülnek, vagyis a hitelösszeg a bevétel legfeljebb 25%-a lehet. A 3 millió forint viszont kevés egy új autóhoz, hiszen 5 millió forint alatt alig találni ilyet, de a középkategóriás autókat inkább 5-10 millió forint körüli árakon kínálják.

Hirdetés

Hirdetés

Egy meglepő mentőöv: személyi kölcsön

Elsőre meglepő lehet, de ebben az esetben egy személyi kölcsön jelenthet mentő megoldást az egyéni vállalkozó számára, hiszen itt akár 10 millió forint is igényelhető, mégpedig szabad felhasználásra. Ráadásul ebben az esetben a nettó igazolt jövedelem határozza meg a bevállalható havi törlesztők összegét, így például egy vállalkozó, aki maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló kata keretet, akár 10 millió forint kölcsönt is kaphat. (Ebben az esetben 600 ezer forint havi nettó jövedelemmel számolhatunk. Ugyanis egy 12 millió forint éves bevételű katás egyéni vállalkozó nav jövedelemigazolásán 7,2 millió forint szerepel (a 12 millió forint 60%-a), amelyet elosztva a hónapok számával (12) megkapjuk a bank által elfogadott havi nettó jövedelmet, a 600 ezer forintot.)

A kevesebb bevétellel rendelkezők számára a futamidő kitolása lehet még megoldás, hiszen míg például a szabad felhasználású Széchenyi hitelnél maximum 3 év lehet a futamidő, a személyi kölcsönöknél ez akár 8 év is lehet. (Technikailag 10 év a maximum ennél a hiteltípusnál, ám a banki gyakorlat szerint jelenleg többnyire 8 év az időbeli felső határ.)

Mekkora a kamata most egy kedvező személyi kölcsönnek?

A személyi leggyakoribb ellenérv általában a magas kamat szokott lenni, ám a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a legkedvezőbb ajánlatok már 7-8% közötti kamattal elérhetők. Ez persze magasabb a 0-0,5%-nál, ám érdemes megvizsgálni, hogy pontosan milyen törlesztő és teljes visszafizetés tartozik ilyen a kamatszinthez. A 12 bank személyi hiteleit összehasonlító Bankmonitor hitelkalkulátor alapján például egy 7 millió forint összegű, 7 éves futamidejű, 7,55%-os kamatú személyi kölcsön havi törlesztője körülbelül 106 ezer forint, ami teljes visszafizetésben kicsivel 9 millió forint alatt lesz.

Átfutási idő: 3 nap vagy 5 hét?

A személyi kölcsönök mellett szóló másik érv a lényegesen rövidebb átfutási idő lehet, hiszen míg egy személyi hitelt akár 3 nap alatt meg lehet kapni, addig egy támogatott vállalkozói hitelnél ugyanez átlagosan 5 hét.

Van remény, ha nincs meg egy teljes lezárt pénzügyi év?

A személyi kölcsön azoknak az egyéni vállalkozóknak is segíthet, akik nem rendelkeznek legalább egy lezárt teljes pénzügyi évvel, ugyanis a kkv hiteleknél ez alapvető elvárás. A személyi kölcsönöknél a bankok egy része megelégszik legalább 12 hónap folyamatos működéssel, vagyis, ha valaki például 2020 nyarán kezdte meg a működését, az már akár hitelképes is lehet.

Más kérdés, hogy a bankok a részleges év bevételét is 12-vel fogják elosztani, ami természetesen kisebb havi jövedelmet, ezzel együtt pedig kisebb bevállalható törlesztőt jelent majd. Például, ha egy katás egyéni vállalkozó 2020. június 1-jén kezdett, és a tavalyi évben végül 6 millió forint árbevétele volt, akkor a nettója 300 ezer forintra jön ki. (A 6 millió forint 6 havi bevétel 60%-a 3,6 millió Ft, amit, ha elosztunk 12-vel, megkapjuk a 300 ezer forintos nettó jövedelmet.)  Ezzel a jövedelemmel pedig már akár 9 millió forint személyi kölcsönt is adnak a bankok 7 éves futamidőre.

Személyi kölcsön és támogatott vállalkozói hitel együtt?

Természetesen egy személyi kölcsön és egy vállalkozói hitel kombinálása – pontosabban egymástól független igénylése – sem lehetetlen, ám ebben az esetben fontos, hogy a vállalkozó árbevétel mindkettő esetében elegendő legyen a szükséges hitelösszeghez. Célszerű ezért akár hitelszakértő tanácsát kérni, aki kiszámolja a lehetőségeket, és javaslatot ad az optimális finanszírozási megoldásra. Ebben az esetben a személyi kölcsön és a vállalkozói hitel átfutási ideje erősen elválik majd egymástól, ám előny, hogy a teljes finanszírozási költség a módszerrel leszorítható.

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával azonnal ellenőrizheted, hogy megkaphatod-e a szükséges hitelösszeget, illetve forintra pontosan láthatod, hogy az egyes bankoknál milyen havi törlesztőkre számíthatsz:

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés