Kedvezményes programokban bíznak a lízingpiacon

Kedvezményes programokban bíznak a lízingpiacon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-17
 

A gyengén induló első negyedév után már reményteljesebb eredményekről számoltak be a hazai lízingpiac legjelentősebb szereplői. A finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki, amely a Covid-járvány óta először haladta meg a 2019-es szintet, illetve 20 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentése szerint.

Háború, szankciók, energiaválság, az ellátási láncok zavarai, az infláció és az emelkedő kamatok – ezek a hatások jellemezték az év első felét, amelyek várhatóan az egész évre rányomják majd bélyeget a szövetség által készített összefoglaló szerint. Bár valódi áttörés továbbra sem valószínű, a hazai lízingpiac ütésállónak bizonyult, és a nehézségek ellenére is helytállt az első két negyedévben, több mutató alapján is először meghaladva a 2019-es, azaz a járvány előtti eredményeket a szövetség összefoglalója szerint.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A finanszírozott összeg 420,2 milliárd fölé növekedett, amelyre a 2008-as pénzügyi válság előtti időszak óta nem volt példa. A tőkekintlévőség 4 százalékkal nőtt az első negyedéves adatokhoz képest, az új szerződések volumene viszont visszaesett, a 36 651 darabos érték majdnem 2020, az első Covid által sújtott év szintjének felel meg. Továbbra is elmondható, hogy a lízing legnagyobb ügyfele a KKV szektor, 75 százalékos részaránnyal, majd a lakosság és a nagyvállalatok.

    Hirdetés

    Hirdetés

    Ingatlanlízing és emelkedő vételárak a bővülés hátterében

    A bővülés több tényező eredménye. Egyrészt az utóbbi években kisebb szereppel bíró ingatlanlízing 2022 második negyedévében óriásit ugrott. A korábbi, első féléves 3-5 milliárddal szemben idén közel 51 milliárdot ért el. Ennek hátterében egy nagy, egyedi projekt áll. Ha ezzel korrigáljuk az első félévet akkor is sikerült felülteljesíteni az előző éveket, de már csak 3-4 százalékkal.

    A másik ok az, hogy jelentősen emelkedett az eszközök vételára. Az ingatlan nélkül számított, szerződésenkénti bruttó eszközérték 2021-hez képest 20 százalékkal, 2020-hoz képest 34 százalékkal emelkedett.

    Gyengült a lízing szerepe a lakossági piacon

    Ismét csökkent a retail, azaz a személy- és kishaszongépjármű finanszírozás hitelösszege. A 2021-es eredményeket nem sikerült megismételni kihelyezésben sem, itt 4 százalékos a visszaesés, míg darabszámban ez 21 százalék mínuszt tesz ki. Ennek hátterében elsődlegesen piaci okok vannak, hiszen az újautó forgalomba helyezések 11,4 százalékot estek az idei első félévben, míg a kishaszonjárművek piaca közel 24 százalékot veszített.

    A magánszemélyek összes személygépkocsi vásárlásait tekintve 2021-hez képest gyengült a lízing szerepe: a használt autók esetében 2,5-ről 1,5 százalékra, az új járművek esetében pedig 32,8-ról 22,7 százalékra zsugorodott, így a finanszírozott összeg nagysága is kisebb lett. A flottafinanszírozás stabilnak mondható, mivel nagyjából darabszámban és finanszírozott összegben is hozza az előző év eredményét, enyhén alatta.

    Drágultak a mezőgazdasági gépek

    A hazai lízingpiac fontos és növekedő szegmensét képviselik a mezőgazdasági gépek. Itt is megfigyelhető azonban, hogy míg a finanszírozott összeg 2021 első félévéhez képest 8 százalékot emelkedett, addig a volumen közel 200 darabbal csökkent.

    Ha az új gépeket vizsgáljuk, akkor a finanszírozott összeg 20 százalékkal növekedett, miközben a kihelyezések száma stagnált. A használt gépek körében 15,86 milliárdról 13,31 milliárdra csökkent az érték az előző év azonos időszakához képest, miközben az ügyletek száma 20 százalékkal visszaesett.

    Töretlenül bővült a nagyhaszongépjárművek értékesítése

    A nagyhaszonjármű tovább tudott nőni 2022-ben az előző évhez képest, és továbbra is őrzi második helyét a lízingpiacon belül. Míg a finanszírozott összeg 22 százalékkal 87 milliárdra emelkedett, addig az ügyletek száma is tudott 6 százalékot bővülni.

    Itt is kézzelfogható az eszközök árának emelkedése, azonban a forgalomba helyezések is jól alakultak, hiszen 24 százalékkal nőtt a nagyhaszon piac és 8,5 százalékkal a nehéz pótok piaca. A jelentés alapján nem volt jelentős változást ugyanakkor az építőipari gépek finanszírozása terén, ahol az előző évhez képest alacsonyabb, mindössze 13,8 milliárd forint értékű volt a kihelyezések összege.

    Körvonalazódnak a vállalkozásokat támogató programok

    Az adott helyzetben nehéz prognózisba bocsátkozni Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint, hiszen az elmúlt hónapok, évek bizonytalansága nem változott. A kamatok emelkedése, a megugró költségek és számtalan egyéb tényező negatívan hatnak a piacra.

    A szakember fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni, hogy vannak és körvonalazódnak olyan programok (például a Széchenyi Lízing MAX), ahol a kis- és középvállalati szektor hitelfelvételi kondícióit segítik. Az elmúlt időszak okán, valamint a fenntarthatóság jegyében is előtérbe kerül a környezetkímélő, megújuló energiát használó vagy akár termelő, környezetbarát eszközök finanszírozási igénye. Továbbá folyamatban van egy támogatott Zöld Lízing keretrendszer kidolgozása is.

    Fontos
    Széchenyi Lízingkonstrukció Max
    pénzügyi lízingügyletek finanszírozására szolgál. A konstrukcióban a beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár 10 éves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5 százalék. Azt, hogy mely bankok és pénzügyi vállalkozások fogadnak már be igénylést a Széchenyi Kártya Program Max konstrukcióira nyomon követheted az innen elérhető cikkünkből, a cikket folyamatosan frissítünk. 

    Hirdetés
    Hirdetés