Kérem, vigyázzanak; az árfolyamrések záródnak!

Kérem, vigyázzanak; az árfolyamrések záródnak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-03
 

Mi az az árfolyamrés? Miért tisztességtelen? Most már nem lesz soha, sehol vételi és eladási árfolyam közötti különbség? Bemutatjuk a problémakör hátterét és tisztázunk néhány félreértést is.

Az árfolyamrés annyit jelent, hogy különbözik a vételi és eladási árfolyam. Különbözhet devizánál, de eltér a részvény, kötvény vételi és eladási árfolyama is az adott pillanatban. Ha használt autót adunk el, akkor azt pár óra múlva drágábban fogja árulni a kereskedő: a vételi és eladási ár itt is eltér. Az adott tranzakcióval, deviza váltással, áruval munka van, infrastruktúrát kell hozzá biztosítani, tehát költsége van. Ebből adódóan nem lehet egyenlő a vételi és eladási árfolyam. Még az állam által forgalmazott pénzügyi termékek esetében is (lásd pl. államkötvények) van vételi és eladási árfolyam, ami nem azonos. 

Az árfolyamrés tehát nem eredendő bűn. Nem fog kikerülni az életünkből. (Jelen írásnak nem célja, hogy megítélje a devizahitel szerződéseknél alkalmazott árfolyamrés jogosságát. Az ezzel kapcsolatos szabályozói döntéseket adottságként elfogadjuk.)

Tekintettel arra, hogy az árfolyamrés tisztességtelensége naponta pár százszor elhangzik a médiában, néhányan nem helyes következtetések levonásáig jutnak el. El kell fogadnunk, hogy árfolyamrés – ha tetszik, ha nem – az életünk része, lesz a jövőben is.   

Álljon itt egy problémafelvetés egyik kedves Bankmonitor felhasználónktól: „Életbiztosításomra befizetett Forintot vételi árfolyamon váltják EUR-ra, bár a nyilvántartást HUF-ban számolják. Kérdésemre azt válaszolták, a futamidő végén eladási árfolyamon számolt Forintot kapok, kivéve, ha van devizaszámlám, mert arra tudnak csak EUR-t utalni. Itt is tisztességtelen az árfolyamrés?”

Válaszunk egyértelmű nem. Devizában történő befektetés esetén ez teljesen normális eljárás. Az csupán egy technikai művelet, hogy a deviza befektetés értékét forintban kimutatják. Jól látszik az adott esetben, hogy a befektetés valóban devizában történik meg, mert ha van deviza számlája az ügyfélnek, akkor euróban is hozzáférhető lesz az összeg a lejáratkor. 

Hol fogtok árfolyamréssel találkozni: 

  • deviza/valuta váltás
  • devizás befektetések
  • kötvény és részvény befektetések
  • külföldön kártyás fizetés forint számláról
  • stb.

Az árfolyamrés egyértelműen költség számunkra. Így angolosan fogalmazva: Mind the gap! Azaz figyelj a résre, a rés nagyságára!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés