Két beszédes ábra a fővárosi ingatlanpiacról! Mi változott egy év alatt?

Két beszédes ábra a fővárosi ingatlanpiacról! Mi változott egy év alatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-24
 

Hatalmas változásokon ment keresztül a fővárosi ingatlanpiac az elmúlt egy évben. A statisztikák szerint, amíg egy évvel ezelőtt Budán az adásvételek negyedét, a pesti oldalon a tranzakciók 43%-át kétszázezer forint alatti négyzetméteráron kötötték, addig mára ez az ársáv a budai oldalon szinte teljesen eltűnt, a pesti oldalon is már csak minden hatodik ügylet sorolható ide. Eközben a 400 ezer forint feletti négyzetméteráron eladott lakások aránya Budán megháromszorozódott, Pesten megnégyszereződött!

Felszívta a piac az olcsó budai lakásokat

Egy évvel ezelőtt a budai oldalon százból két adásvételi szerződést még 150 ezer forintos négyzetméterár alatt kötöttek, mára ez az ársáv alig kimutatható részarányt képvisel az ingatlanpiacon. Tavaly még az összes budai ügylet 25%-a esetén 200 ezer forint alatt volt a négyzetméterár, idén augusztusra alig 2%-ra olvadt ezek aránya.

Megfigyelhető, hogy az elmúlt évben a kétszázezres és a háromszázezres ársáv is 31-31%-os részarányt tett ki, de 2015-re némi eltolódás alakult ki a drágább lakások irányába. A kétszázezres ingatlanok az összes tranzakció negyedével, a háromszázezres lakások pedig 36%-ával képviseltették magukat idén augusztusban. A 400 ezer forint feletti ügyletek aránya 13%-ról 37 %-ra nőtt, vagyis kis híján megháromszorozódott.

A vevők 41%-a 40 és 60 négyzetméter közötti lakást vásárolt, 29%-uk egy 60-80 négyzetméter közötti ingatlanban találta meg új otthonát. A száz négyzetméter feletti lakások a piac 10%-át tették ki idén augusztusban. Tavaly a vevők 43%-a megúszta 15 millió forint alatt az ügyletet, mára az ő részarányuk 25%-ra csökkent (a tízmillió forint alattiak pedig 1%-ra).

A pesti adatokból is kitűnik a drágulás

Egy évvel ezelőtt még 100 ezer forint alatti, illetve 100-150 ezer forint közötti tranzakciókat is tartalmaztak a kimutatások, de a budai oldalhoz hasonlóan ezen tételek aránya az alig kimutatható szint környékére süllyedt 2015-re.

A 200 ezer forint alatti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya egy év alatt 43%-ról 17%-ra zsugorodott, ugyanakkor a kétszázezres ingatlanok aránya csupán három százalékponttal csökkent. Összességében egy éve még a háromszázezer alatti ingatlanok uralták a Duna bal partján a tranzakciók 83%-át, 2015-ben alig több mint a felét (54%-át).

A háromszázezres ingatlanok részaránya eközben megduplázódott, a 400 ezer forint feletti lakóingatlanok pedig négyszer akkora arányban képviseltetik magukat a tranzakciós piacon, mint egy éve – derült ki a Duna House által közzétett adatokból.

Pesten a vevők negyede 40 négyzetméter alatti lakást vásárolt, az előző évvel megegyezően a 37%-uk 40 és 60 négyzetméter közötti, 20%-uk 60 és 80 négyzetméter közötti lakóingatlant talált. A 10 millió forint alatti adásvételek 43%-ról 19%-ra estek egy év alatt, a 10-15 millió forint közötti szerződések változatlanul 36-37%-ot tettek ki, míg a 15 millió feletti ügyletek aránya a korábbi 19%-ról 44%-ra nőtt.

Amennyiben melletted is gyorsabban mentek el a lakásárak, mint amilyen ütemben az önerőd gyarapodott, akkor tekintsd meg a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat a Bankmonitor oldalán:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés