22 ezer forint is múlhat a jó bankszámla kiválasztásán

22 ezer forint is múlhat a jó bankszámla kiválasztásán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-16 Frissítve: 2021-12-29
 

Tudod, hogy mennyi a bankszámlád éves összköltsége? Ha azt gondolod, hogy aprópénzről van szó, így ezzel nem érdemes foglalkoznod, akkor tévedsz, ugyanis két év alatt akár 22 ezer forintot is megtakaríthatsz a jó választással!

Sokan gondolják úgy, hogy kézben tartják pénzügyeiket és nem dobnak ki feleslegesen pénzt az ablakon. Ennek ellenére gyakori, hogy az ügyfelek nincsenek tisztában bankszámlájuk – vagy számláik – tényleges költségeivel, és azt sem tudják, hogy a piacon elérhető-e számukra kedvezőbb ajánlat annál. Ha azt gondolod, hogy nem akkora tételről van szó, amiért érdemes lehajolnod, akkor tévedsz, ugyanis a számlával kapcsolatos költségek listája rettenetesen hosszú, ráadásul vannak közöttük használathoz kapcsolódó tételek, amelyek komolyan elszállhatnak.

Léteznek például számlacsomagok, amelyeknek az első évben egyáltalán nincs költségük, és itt most valóban teljes ingyenességről beszélhetünk. Nincs többek között számlanyitási és számlavezetési díj, ingyenes a számlakivonat – a postai és az elektronikus egyaránt –, de nem kell fizetni az utalások után sem, történjenek azok netbankon, telefonon vagy éppen bankfiókon keresztül. Ezeknél a készpénzfelvétel számával sem kell foglalkoznod, hiszen saját és idegen ATM-ből egyaránt költségek nélkül juthatsz pénzhez, ráadásul az SMS értesítéseknek sincs se havi, se üzenetenkénti díja.

Ingyenes első évben például a CIB Eco számlacsomag, ám kizárólag akkor, ha a Bankmonitoron keresztül köti meg az ügyfél, vagyis ez az ajánlat közvetlenül a bankfiókokban nem elérhető! Ha ez érdekel, erre a feltételre mindenképp figyelj!

A mezőny elején – a maga 1260 éves költségével – ott van még a Gránit Bank Ász számlacsomagja (ami mobilalkalmazáson és SMS-en keresztüli értesítést tartalmazó változatban egyaránt elérhető), valamint az OTP Bank Smart számlája is, ez utóbbinál a megadott használatot feltételezve 1296 forint az első éves fizetnivaló.

Mindeközben az Unicredit Bank Tripla számlacsomagjánál 4356 forint, a Budapest Bank Zéró csomagjánál 6996 forint, az Erste EgySzámla Díjcsomagjánál 12 420 forint, míg a Duna Takarék Duna Standard Folyószámlájánál 14 244 forint az első éves teljes költség az általunk megadott, átlagosnak számító használati szokások mellett. (A beállított feltételeket a táblázat alatt találod!)

Mivel bankszámlát nem rövidtávra választ az ember, érdemes nem egy, hanem két év összköltségét figyelembe venni a választásnál. Ha így teszünk, akkor a Gránit Bank Ász számlája fut be az első helyre (4908 Ft), aminél az első évben teljesen ingyenes CIB Eco számla két év távlatában minimálisan drágább (5292 forint). Az UniCredit Bank Tripla számlacsomagja annyiban kilóg a sorból, hogy messze itt a legnagyobb a különbség az első és a második év költségei között (4356 Ft, illetve 23 616 Ft), így összességében 27 972 forint kiadásra számíthat a számlatulajdonos. (Ennek egyébként a második évben érvényes 1536 forintos havi számlavezetési díj az oka.)

Amennyiben sokat használod a bankkártyád vásárlásra, akkor arra is figyelj, hogy nem mindegyik számlához jár alapból Paypass-os bankkártya, amit a táblázatunkban is jelöltünk. Ugyanakkor az minden általunk vizsgált számlára igaz, hogy elektronikus kártyát kap hozzájuk az ügyfél, ez egyes bankoknál Visa, míg másoknál MasterCard.

Ha szeretnéd megnézni, hogy melyik bankszámla a legkedvezőbb a te használati szokásaid mellett, akkor hasonlítsd össze az ajánlatokat részletes bankszámla kalkulátorunkkal!

 

 

Hirdetés
Hirdetés